Pericol maxim in Turcia: SUA evacueaza 700 de civili in Germania

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 17:46
11175 citiri
Pericol maxim in Turcia: SUA evacueaza 700 de civili in Germania
Foto: Incirlik.af.mil

Statele Unite au decis sa evacueze de urgenta familiile militarilor si diplomatilor aflati in trei baze militare din sudul Turciei, din cauza escaladarii tensiunilor din regiune.

Este vorba despre aproape 700 de cetateni americani care vor fi evacuati din orasele Adana, Izmir si Mugla, incepand cu 30 martie, ca urmare a riscului ridicat de atacuri teroriste in regiune, anunta publicatia militara americana Stars and Stripes. Acestia vor fi evacuati initial in Germania, la baza aeriana Ramstein, apoi vor pleca spre SUA sau alte directii.

Este vorba despre familiile personalului militar si civil american din baza aeriana Incirlik, din Adana, unde se afla 2.000 de militari americani, dar si din bazele militare mai mici din Izmir si Mugla.

Anuntul privind retragerea civililor americani din sudul Turciei a fost facut de comandantul fortelor militare americane din Europa, generalul Philip Breedlove.

"Decizia de a muta civilii din zona vine in urma consultarilor avute cu guvernul Turciei, Departamentul de Stat al SUA si Secretarul Apararii.

Stim ca va fi un element perturbator pentru familiile militarilor, dar avem datoria sa-i tinem in siguranta si sa asiguram forta de lupta pentru aliatul nostru, Turcia, in lupta impotriva terorismului", a explicat generalul Breedlove.

Exodul celor aproape 700 de civili din cele trei orase va incepe pe 30 martie, deoarece exista informatii ca teroristii Statului Islamic vor incerca sa atace baza aeriana Incirlik si cetatenii americani aflati in zona.

Oficialii americani au confirmat insa ca vor continua operatiunile aeriene de lupta impotriva Statului Islamic, coordonate din cadrul bazei Incirlik.

De la inceputul acestui an, Turcia a devenit o tinta frecventa a atentatelor organizate de gruparea terorista ISIL.

In ianuarie, un atac petrecut intr-o zona turistica din Istanbul a ucis 10 turisti occidentali, iar luna aceasta un atentat cu bomba la Ankara a omorat 37 de persoane.

"Nu putem preveni acest gen de atacuri in proportie de 100%. Luam in considerare tot felul de posibilitati si tot felul de masuri pe care sa le adoptam", a precizat si ministrul de Interne al Turciei, Efkan Ala.

Departamentul de Stat de la Washington a emis o avertizare de calatorie pentru Turcia, in special pentru zona de sud-est a tarii, avertizand turistii sa evite deplasarile in regiune ca urmare a "amenintarilor in crestere din partea gruparilor teroriste".

La fel a procedat si Israelul, care si-a avertizat cetatenii sa paraseasca de urgenta Turcia.

In afara ISIL, in Turcia activeaza si celule ale gruparii separatiste kurde PKK, care au initiat mai multe atacuri in tara in ultimul an.

De altfel, Turcia este in conflict si cu gruparile rebele ale kurzilor sirieni, temandu-se ca infiintarea unui Kurdistan autonom la granita ar putea genera violente in randul populatiei de etnie kurda din Turcia.

Zilele acestea presedintele turc Recep Erdogan se va deplasa la Washington pentru a participa la summit-ul pe tema de terorismului nuclear.

Intre seful de stat turc si presedintele Barack Obama nu este programata insa nicio intalnire, un semn evident al racirii relatiilor dintre cele doua tari, in urma bombardamentelor efectuate de Turcia asupra taberele kurzilor sirieni, considerati aliati ai SUA in Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenintari teroriste Turcia, #cetateni americani Turcia, #avertizare turisti Turcia, #baza aeriana Incirlik, #atentate Statul Islamic , #Turcia