NATO are 300.000 de militari in stare de alerta, din cauza provocarilor Rusiei - presa britanica

Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 18:00
11115 citiri
NATO are 300.000 de militari in stare de alerta, din cauza provocarilor Rusiei - presa britanica
Foto: Wikimedia

Alianta Nord-Atlantica a sporit considerabil numarul militarilor gata sa intervina in cazul in care una din tarile membre este atacata, in clipa de fata pana la 300.000 de oameni fiind in stare de alerta.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, sustine ca Alianta raspunde astfel provocarilor Rusiei, al carei aparat de propaganda isi face simtita tot mai des prezenta in tarile membre NATO, la pachet cu atacuri electronice, operatiuni de spionaj si inarmarea accelerata din ultimii ani.

"Raspundem prin cea mai importanta intarire a capacitatii de aparare colectiva de dupa sfarsitul Razboiului Rece", a explicat secretarul general NATO, intr-un interviu acordat The Times.

Stoltenberg nu a facut public numarul soldatilor pe care Alianta Nord-Atlantica vrea sa ii mentina cu arma la picior, dar delegatul permanent pe langa NATO al Marii Britanii, Adam Thompson, a dezvaluit ca va fi vorba de 300.000 de combatanti, potrivit The Independent.

Numarul este imens, daca ne raportam la planul initial liderilor Aliantei de a instala o brigada multinational de 4.000 de militari la frontiera dintre Rusia si tarile baltice, dar se pare ca amenintarea Moscovei incepe sa fie vazuta acum cu alti ochi.

"Am observat o Rusie tenace in a-si realiza planurile de consolidare a armatei in ultimii ani. A triplat bugetul de aparare in termeni reali incepand cu 2000, a dezvoltat noi capacitati militare, si-a exersat noile sale capacitati, ba chiar si-a agresat militar si vecinii", a comentat Stoltenberg.

Telul liderilor Aliantei este ca imensa forta militara pe care au pus-o in alerta sa fie gata de raspuns in 2 luni si nu in 6, asa cum prevedeau protocoalele de pana acum ale NATO.

Noua fata a razboiului

NATO trebuie sa gasesca si mijloace pentru a contracara un nou tip de conflict pe care Rusia pare sa il perfectioneze in fiecare zi, bazat pe razboiul electronic, spionaj, razboi hibrid si atacuri cibernetice care par sa curga necontenit impotriva unor state non-membre ale Aliantei.

Dupa ce au vazut ce s-a intamplat in Ucraina, din momentul in care Rusia a anexat de la aceasta Peninsula Crimeea si a intretinut criza din estul tarii, alte state vecine Rusiei, cum ar fi Estonia, Letonia si Lituania au inceput sa se teama ca vor avea aceeasi soarta.

Zona Marii Baltice este si cea care starneste ingrijorarea liderilor Aliantei, flancul estic fiind vulnerabil la un atac al Rusiei, reprezentantii unui think thank din Statele Unite considerand ca invadarea celor trei tari de catre Rusia nu ar dura mai mult de 36 de ore.

#tensiuni Rusia NATO, #forte militare NATO, #aparare colectiva NATO , #NATO