Vin americanii! De teama Rusiei, Washingtonul isi muta din nou trupele in Europa

Luni, 07 Martie 2016, ora 10:35
9610 citiri
Vin americanii! De teama Rusiei, Washingtonul isi muta din nou trupele in Europa
Foto: Wikimedia

Dupa ce comandantii trupelor americane stationate in Europa au tras un semnal de alarma privind pericolul reprezentat de Rusia, Pentagonul a inceput sa ia serios in calcul relocarea permanenta a uneia sau mai multor brigazi combatante in spatiul european.

O decizie favorabila ar duce la cea mai mare relocare de trupe facuta de Statele Unite in Europa in ultimele decenii, informeaza Military Times, care mentioneaza ca o brigada este formata din 3.000 pana la 5.000 de soldati.

Protectie suplimentara

Surse din interiorul Pentagonului afirma ca discutia a fost initiata de generalul Philip Breedlove, comandantul trupelor americane din Europa.

Relocarea permanenta ar urma sa reprezinte o masura suplimentara fata de cea deja aprobata pentru brigada care va fi dispersata prin rotatie in tarile membre NATO din Estul si Centrul Europei.

"Cauta o cale prin care sa creasca numarul trupelor mentinute permanent in Europa. In acest moment, incearca sa stabileasca ce suma va fi necesara si de unde poate veni aceasta", a explicat un oficial din interiorul Pentagonului.

Generalul Breedlove se arata ingrijorat de scaderea efectivelor pe care le are in subordine: doua brigazi fata de patru, cate inregistrau fortele militare americane din Europa in urma cu cativa ani.

"In opinia mea, nu avem suficiente trupe permanente pozitionate in avangarda. Cred ca trebuie sa revizuim strategia fata de aceste trupe permanente", a explicat Breedlove in fata sefilor armatei americane.

Reactii rapide

Discutiile purtate a nivel inalt intre oficialii americani vin in urma unor analize privind efectul pe care l-ar avea in acest moment o confruntare Rusia-NATO in Europa de Est. Toate calcule arata ca Alianta ar putea pierde teritorii vaste in regiunea baltica si Polonia.

Pentru moment, comandamentul militar american din Europa se poate baza pe doua brigazi de infanterie usoara stationate in Vicenza-Italia si Vilsek-Germania, dar si pe forta de interventie rapida rotita prin statele aliate din Europa de Est.

Dincolo de asta, aliatii din NATO mizeaza pe o interventie de urgenta a Washingtonului in cazul unui conflict in Europa, cei 3,4 miliarde de dolari prinsi in bugetul de aparare de anul viitor urmand sa fie investiti in amenjarea unor linii feroviare, drumuri, porturi si aeroporturi care sa asigure transportul rapid al trupelor.

Pe de alta parte, expertii sustin ca mutarea unor brigazi motorizate din SUA in Europa ar putea dura saptamani intregi.

Pozitie ofensiva

Pentru moment, discutiile purtate in interiorul Pentagonului se izbesc de cateva piedici greu de depasit. Una ar fi cea a bugetului, cealalta este legata de pozitionarea noilor divizii.

In perioada de varf a Razboiului Rece, americanii aveau aproximativ 200.000 de soldati stationati in Europa. Numarul acestora s-a redus la 65.000 in ultimii ani, dupa ce Washingtonul a decis sa reduca numarul brigazilor de pe continent si si-a retras toate tancurile din Europa.

Dupa declansarea crizei din Ucraina, 200 de blindate americane au fost aduse inapoi, dar acestea sunt trase in garaj, nefiind alocate niciunui corp militar american.

O chestiune destul de aprins discutata este si cea a pozitionarii noilor trupe ce ar urma sa ajunga pe continentul european, variantele luate in calcul fiind stationarea in fostele garnizoane americane din Germania sau amplasarea noilor brigazi de lupta in Polonia si tarile baltice.

"Ambele au avantaje si dezavantaje. O forta foarte inaintata ar fi vulnerabila in cazul unui atac surpriza cu rachete sau al trupelor speciale rusesti.

In Germania ar fi in siguranta, dar ar trebui sa se miste foarte rapid ca sa ajunga la granita estica a spatiului euro-atlantic", explica David Ochmanek, fost oficial al Pentagonului, in prezent analist in securitate al RAND Corporation.

Ochmanek crede ca varianta care va fi aleasa este cea a pozitionarii trupelor in Europa de Est, in opinia sa, nimic neputand inlocui o forta militara compusa dintr-o divizie de blindate si infanterie mecanizata in avangarda.

In luna ianuarie, Comisia Nationala pentru Stategii ale Armatei a stabilit ca cel putin o divizie de blindate trebuie retrimisa in Europa.

Din vara anului trecut, expertii militari ai Pentagonului au scos de la sertar vechile strategii de lupta impotriva Rusiei pentru a le aduce la zi in perspectiva comportamentului tot mai agresiv manifestat de Moscova.

#baze permanente americane, #trupe americane Europa, #riscuri securitate Rusia, #conflict Rusia NATO , #Europa