Ar trebui sa devina Germania o putere militara importanta?

Marti, 13 Iunie 2017, ora 21:56
827 citiri

Germania este, poate, cea mai "mica" putere militara din randul celor mai mari economii ale lumii. Insa, la peste 70 de ani de la Al Doilea Razboi Mondial, este momentul intrebarilor daca ar trebui ca tara sa devina o putere militara importanta si daca acest lucru chiar se va intampla.

Intr-o perioada in care presedintele rus Vladimir Putin destabilizeaza estul Europei, iar conflicte din Orientul Mijlociu si din Asia stimuleaza migratia in Europa, germanii au motive sa nu se simta in siguranta, relateaza BBC.

Cancelarul Angela Merkel le-a spus germanilor, in luna mai, ca "trebuie sa ne luam soarta in propriile maini", trupele germane au fost trimise in numeroase tari, din Lituania pana in Afganistan si Mali, iar liderul de la Berlin a promis ca va acorda mai multi bani Apararii.

Insa Germania si cancelarul se confrunta cu o problema fundamentala, iar cei mai multi germani sunt foarte sovaitori cu privire la acest drum.

Ei isi privesc propria armata cu suspiciune - o atitudine intarita de un recent scandal ce implica bundeswehr, adica armata germana. Detasarile externe sunt restrictionate de legea si Parlamentul din Germania.

Germania isi construieste in tacere o armata europeana sub comanda sa. Care va fi rolul RomanieiMarina germana isi va pregati viitorii ofiteri pe bricul nostru MirceaGermania rezista la presiunile SUA de a-si creste cheltuielile pentru aparare: E nerealNATO se pregateste sa faca fata Rusiei: Tancurile americane debarca in Germania. Romania capata avioane de lupta

Amintirile reci ale istoriei

Insa, peste toate, atitudinile sunt conturate sub umbra istoriei. Din 1945, dupa Al Doilea Razboi Mondial, Germania a fost foarte ezitanta la a-si desfasura fortele armate in afara tarii.

Apoi, fortele externe au avut un foarte mare succes in demilitarizarea tarii, iar germanii sunt foarte sensibil in ce priveste trecutul lor belicos.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, s-a dezbatut mult daca Germania ar trebui sa aiba forte armate. Insa, daca in Germania de Est comunistii au creat o armata a poporului, ca urmare a traditiilor militare germane, in Germania de Vest - ocupata de Marea Britanie, Franta si Statele Unite -, au aparut servicii armate foarte diferite.

In ce priveste bundeswehrul, aparut la mijlocul anilor '50, acesta a fost o forta modesta, menita doar sa apere teritoriul Germaniei, nu sa lupte in afara tarii, iar recrutii sai au fost invatati sa se gandeasca la ei insisi ca la "cetateni in uniforma". ...citeste mai departe despre "Ar trebui sa devina Germania o putere militara importanta?" pe Ziare.com

#Germania putere militara, #Germania armata, #Germania cheltuieli armata , #Stiri International