Israel: Cifrele care demonstreaza un model de tenacitate, intr-un desert arab extrem de ostil

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 15:59
2335 citiri
Israel: Cifrele care demonstreaza un model de tenacitate, intr-un desert arab extrem de ostil

Israelul sarbatoreste, pentru a 69-a oara Ziua Independentei, "Yom Ha'atzmaut", care celebreaza proclamarea statului evreu din 14 mai 1948.

Aniversarea este programata sa urmeze calendarul evreiesc, adica ziua a cincea a lunii Iyar; cu o zi inainte, in fiecare an, se aniverseaza "Yom Hazikaron", "ziua soldatilor israelieni cazuti la datorie si a comemorarii victimelor terorismului".

Anul acesta, "ziua comemorarii victimelor terorismului si a celor cazuti la datorie" se aniverseaza pe 1 mai, iar Ziua Independentei pe 2 mai.

Este acesta un prilej in plus sa ne aducem aminte de existenta curajoasa si, mai ales, exemplara a celui mai mare paradox al lumii contemporane.

Israelul este o mica bucata de pamant, cu 10% mai mica decat Oltenia noastra si de 11 ori mai mica decat Romania, avand doar 22 000 kmp.

Desi poate respira aerul sarat al Mediteranei, statul evreu este "inecat" intr-un desert imens al lumii arabe, cu o dimensiune gigantica de 13 milioane kmp, de 600 de ori mare (9% din suprafata uscatului global).

Israelul are o populatie de 8.680.000 de locuitori, dintre care doar 6.200.000 sunt evrei si este "sufocat" de o mare de 420 milioane de arabi, carora li se adauga peste 80 de milioane de iranieni, adica 6 milioane de evrei sunt "asediati" de 80 de ori mai multi neprieteni.

Israelul este a 54-a economie a lumii ca marime a PIB-ului in cifre comparabile (315 miliarde de dolari, metodologie PPP) si este inconjurat de o lume araba cu un PIB (PPP) agregat de 6.250 de miliarde de dolari (5% din economia globala), la care se adauga a 18-a cea mai mare economie a lumii (Iranul siit, 1.500 de miliarde de dolari) ; economii de 25 de ori mai mari in total decat cea evreiasca finanteaza efortul de distrugere a statului evreu.

Israelul detine doua exploatari recente ale unor zacaminte off-shore de gaze: Tamar (in functie) si Leviathan (programat sa inceapa sa produca in 2019), estimate a avea impreuna cam 30 trilioane metri cubi.

Lumea araba detine a doua cea mai puternica arma a lumii moderne: resursele de hidrocarburi. Daca Statele Unite detin prima si cea mai puternica arma - banii si accesul la bani, lumea araba plus Iranul detin peste jumatate din rezervele de petrol ale lumii.

In plus, statele arabe plus Iran detin peste jumatate din rezervele de gaz ale lumii, aproape 3.000 de trilioane de metri cubi, de 100 de ori mai mult decat va avea Israelul.

Israelul este a 15-a forta militara agregata a lumii, iar Egiptul este a 12-a ...citeste mai departe despre "Israel: Cifrele care demonstreaza un model de tenacitate, intr-un desert arab extrem de ostil" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ziua Independentei Israel , #Stiri International