Presedintele Asociatiei Pro Infrastructura a facut o radiografie a situatiei autostrazilor din Romania pentru Ziare.com. Analiza vine in contextul in care liderii PSD au dat vina pe ONG-uri si pe alti factori externi pentru esecul de a construi o retea rezonabila de sosele de mare viteza.
Expertii sunt de parere ca Romania nu va reusi sa atraga fondurile de zeci de miliarde de euro puse la dispozitie pentru infrastructura de Uniunea Europeana. Problema ar fi ca tara noastra nu ar avea capacitatea de a inaugura mai mult de 35 de kilometri de autostrada anual.
Pe cine da vina PSD din cauza lipsei de autostrazi
Cu ocazia lansarii programului de guvernare potential al partidului in cazul formarii viitorului executiv, liderii PSD au vorbit si despre proiectele de infrastructura din Romania.
"Cred ca trebuie sa fie un consens politic si in interiorul partidelor, dar si in exteriorul partidelor. Eu provin dintr-o regiune unde am vazut vreo 3-4 autostrazi care plecau din vreo 3-4 judete, promovate de-a lungul anilor. Au fost pornite si din dorinta exacerbata de a face lucruri, dar si de a atrage voturi. E bine sa faci autostrazi, dar este important sa intelegem ca nu putem traversa Carpatii, din Moldova in Transilvania, prin trei autostrazi. S-a dovedit ca, de multe ori, am vorbit aiurea si ca a fost o concurenta acerba, dar practic s-au facut foarte putine lucruri", a declarat Dragos Benea, vicepresedinte PSD.
De la PSD citire: "Infrastructura nu are nevoie de... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 06:40
Romania necesita un nou model de crestere economica bazat pe inovare si integrare in lantul valorilor globale pentru a accelera pe calea convergentei, a declarat marti directorul regional al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone, la o conferinta unde a fost prezentat "Raportul de tranzitie al BERD 2017-18".
"Raportul de anul acesta se focuseaza asupra provocarilor sustinerii cresterii economice, cu o referire particulara la tarile cu un nivel mijlociu al venitului. Asa cum Valentin (Valentin Lazea - n. red.) a mentionat, Romania nu este o exceptie de la aceste probleme si de la aceste provocari.
PIB creste peste potential, bazat pe consum, alimentat de cresterea salariilor, fara o corelare cu imbunatatirea productivitatii tarii. Pentru a continua si posibil accelera pe calea convergentei, Romania, asemenea multor tari in regiune, fara diferenta la care se face referire, necesita un nou model de crestere economica bazat pe inovare si integrare in lantul valorilor globale.
Este convingerea mea ca Romania se situeaza foarte bine pe aceasta cale, ca urmare a capitalului uman si tehnologiei de varf, ca ICT, industria aerospatiala sau automotive, ca sa numesc cateva. Dar sunt o serie de ingrediente care lipesc sau ar trebui sustinute, unele mentionate de Valentin, precum reformele structurale. Cred ca infrastructura este un ingredient crucial", a spus Matteo Patrone.
Potrivit acestuia, infrastructura reprezinta un ingredient... mai mult
Marti, 12 Iunie 2018, ora 19:03
Reteaua de distributie prin intermediul careia 783 de de localitati din Romania vor fi conectate la Internet pana la sfarsitul anului 2015, va avea o lungime de aproape 4.900 de kilometri, a anuntat, joi, intr-un comunicat de presa, Ministerul pentru Societatea Informationala /MSI/.
Conectarea la Internet in banda larga /broadband/ a celor 783 de localitati va fi implementata in cadrul proiectului 'Ro-NET: Construirea unei infrastructuri nationale de broadband in zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale' si in care MSI are calitate de aplicant-beneficiar incepand cu data de 18 decembrie 2014, potrivit Agerpres.
Proiectul este co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si are o valoare totala de 377.838.279,59 lei, din care asistenta financiara nerambursabila /FEDR/ este de 252.281.871,95 lei.
Derulat pe parcursul a 11 luni, Ro-NET vizeaza construirea unei infrastructuri nationale de comunicatii de banda larga in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice in zone rurale defavorizate, care, in acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteza.
Proiectul RO-NET va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localitati identificate in urma unui studiu de fezabilitate ca 'zone albe', cu esec de piata, in care operatorii nu aveau planuri sa investeasca.
Conform sursei citate, proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, aducand internetul in banda larga mai... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 14:33
Programul Operational Sectorial (POS) Transporturi in care este inclusa si realizarea tronsonului de autostrada Nadlac-Arad a fost deblocat. Romania va putea cheltui in urmatoarea perioada 4,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructura in transporturi.
Anuntul a fost facut de premierul Ponta cu ocazia intalnirii oficiale cu comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.
Romania ar trebui sa finalizeze pana in 2020 coridorul IV Pan-European, care presupune construirea a aproape 1000 de km de drumuri. Conectarea infrastructurii nationale cu cea din vestul continentului reprezinta prioritatea zero in sectorul transportului, potrivit Acordului cadru dintre Romania si UE, in exercitiul financiar 2014-2020, ce prevede alocarea de fonduri structurale si de investitii in valoare de 39 de miliarde de euro.
Tara noastra a reusit sa finalizeze in 2012 doar 140 de km de autostrazi si variante ocolire. De altfel, documentul Comisiei Europene arata ca Romania sufera din cauza lipsei de infrastructura, care nu ii permite o buna conexiune cu vestul Europei. Finalizarea constructiei coridorului IV Pan-European va presupune realizarea de noi drumuri europene si autostrazi, dar si linii de cale ferata, pentru a facilita transportul intre granita de vest a tarii si portul Constanta sau Dunare.
Coridorul IV Pan-European
Desi s-au investit sume importante in ultimii ani pentru modernizarea infrastructurii rutiere, reteaua nationala nu face... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 09:58
Un proiect de infrastructura, in valoare de 2,3 milioane de euro, finantat din fonduri europene, demareaza in Arad in perioada urmatoare. Este vorba despre construirea unei artere care va permite realizarea unei legaturi rutiere cu centura orasului.
Contractul de executie a acestor lucrari a fost semnat miercuri.
"Legatura rutiera dintre Campul Linistii si Centura Aradului va reprezenta o iesire spre o zona industriala noua, cu servicii si industrie", a declarat Gheorghe Falca.
Proiectul include cresterea capacitatii retelei de transport urban, prin realizarea unui tronson de drum de 1,1 kilometri, care sa preia fluxurile de trafic, in special trafic greu, de pe arterele din zona centrala si sa le dirijeze spre drumul de centura.
Proiectul va presupune si realizarea unei retele de canalizare pluviala care va colecta si dirija apele pluviale spre o statie de pompare, ce urmeaza sa fie amplasata in partea de nord a legaturii rutiere, in apropierea Centurii de Nord a orasului, si, de asemenea construirea unei retele de iluminat urban, care sa deserveasca noua legatura rutiera.
Lucrarile, care vor fi executate de firma Sylc Con Trans, vor incepe in perioada imediat urmatoare si au ca durata de executie 12 luni, valoarea acest lucrari fiind de 5,5 milioane de lei, fara TVA.
Valoarea totala a proiectului finantat prin Programul Operational Regional 2007 - 2013 se ridica la peste 10,3 milioane de lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 8,1... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 18:20