Senatul american pregateste un nou set de sanctiuni pentru Rusia, iar acestea nu vor putea fi modificate de administratia prezidentiala fara o consultare prealabila a Legislativului.
La baza noului set de sanctiuni economice se afla proiectele energetice prin care Rusia incearca sa isi asigure o prezenta mai activa in piata de profil din Uniunea Europeana, in special gazoductul Nord Stream 2, relateaza CNBC.
Vestea l-a luat prin surprindere pe presedintele rus Vladimir Putin, care sustine ca tara a nu a facut nimic care sa justifice o masura de intensifdicare a sanctiunilor, in special una care sa vizeze sectorul energetic. "Nu s-a petrecut nimic extraordinar. De unde au venit cu acest nou set de sanctiuni?", s-a plans Putin in cadrul discursului sau anual.
Nord Stream 2 va dubla cantitatea de gaz exportata de Gazprom in Europa pe ruta baltica, principalul beneficiar fiind Germania, dar, pentru anumiti analisti, reprezinta si echivalentul unui Cal Troian, sporind dependenta UE de gazul rusesc si ajutand la reducerea tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei, un aliat zonal al SUA.
Masurile de sanctiune nu vor viza doar Moscova insa, dupa cum arata amendamentele aduse proiectului de lege. "Va sanctiona pe oricine investeste si sustine constructia noilor retele de export de energie din Rusia", a explicat Mike Crapo, un senator care este co-autor al proiectului de lege.
Nord Stream2 acuza o adevarata politizare a pietei de energie din regiune. Intr-un... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 11:18
Premierul israelian Golda Meir s-a plans, in 2005, ca Moise a condus poporul sau prin desert timp de 40 de ani, dar s-a stabilit in singurul loc din Orientul Mijlociu care nu are resurse energetice. Insa, in prezent, situatia e cu totul alta.
La doar 4 ani de la aceasta declaratie, in 2009, a fost descoperit primul zacamant important de gaze naturale, numit Tamar, aminteste Josh Cohen, care a lucrat ca agent in cadrul United States Agency for International Development, fiind responsabil pentru implementarea reformelor in fostele state URSS, intr-un comentariu publicat de Reuters.
In urmatorul an, israelienii au dat peste unul si mai mare, pe care l-au botezat Leviathan. De asemenea, in ianuarie 2016 a fost facuta o noua descoperire similara.
Aceste rezerve cumuleaza 32 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, cantitate suficienta pentru a acoperi consumul pentru urmatorii 150 de ani.
In consecinta, Israelul detine mai multe resurse decat are nevoie, deci poate exporta o ...citeste mai departe despre "De ce apropierea de Putin ar fi o miscare inteligenta pentru Israel" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Februarie 2016, ora 08:38
Gazoductul Turkish Stream, prin care Rusia intentioneaza sa livreze in viitor gaze naturale catre Uniunea Europeana, prinde contur pe masura ce o parte dintre tarile din sud-estul Europei anunta sustinerea proiectului.
Intalnirea de miercuri, de la Budapesta, dintre reprezentantii guvernelor din Turcia, Grecia, Serbia, Ungaria si Macedonia dus la stabilirea unui acord pentru sustinere proiectului, anunta agentia de presa Sputnik.
Austria, tentata de oferta
Ministrii de externe ai celor cinci state au convenit ca guvernele lor sa participe in cadrul proiectului Turkish Stream, presa rusa anuntand ca si Austria se arata interesata de aceasta oportunitate.
Rusia intentioneaza sa realizeze incepand cu 2016 un coridor de transport al gazelor naturale pe teritoriul Turciei pana la granita cu Grecia, acesta urmand sa asigure necesarul de gaze naturale al tarilor din sudul si sud-estul Europei.
Turkish Stream inlocuieste proiectul South Stream, la care Moscova a renuntat dupa ce s-a izbit de legislatia anti-monopol de pe piata de energie din Europa.
Noua varianta de transport a gazelor naturale ar urma sa asigure o cantitate anuala de 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Negocierile abia incep
Acordul discutat astazi la Budapesta este doar un gest politic, asocierea celor cinci state urmand sa fie stabilita in urma unor intalniri viitoare intre reprezentantii guvernelor si companiile interesate de dezvoltarea acestui proiect.
Urmatoarea... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 15:43
Presedintele rus Vladimir Putin a ingropat formal saptamana trecuta proiectul gazoductului South Stream de sub Marea Neagra, punand pe masa un plan propriu care prevede alimentarea cu gaze a Europei via Turcia.
Daca analistii occidentali au precizat de la bun inceput ca anuntul facut de Putin are un puternic iz de cacealma politica, mai nou a venit randul specialistilor turci sa puna la indoiala seriozitatea lui Putin.
"Este doar un show", considera Necdet Pamir, profesor de energetica in cadrul Universitatii Bilkent din Ankara.
O retea uriasa de conducte care sa traverseze Rusia si Turcia pentru a alimenta Uniunea Europeana prin Grecia este un proiect nerealist, a afirmat acesta in cadrul unui interviu luat de reporterii publicatiei Bloomberg.
Putin, captivul conjucturii politico-economice
Toate elementele care au subminat punerea in practica a proiectului Soth Stream par sa se regaseasca si in substratul politico-economical noului proiect. Cererea de gaze naturale pe piata europeana este stagnanta in acest moment si se va reduce treptat in urmatorii ani, UE nu a semne ca doreste sa reia relatiile cu Moscova pe masura ce situatia din Ucraina este mentinuta la limta conflictului deschis, iar in regiune ofertele de aprovizionare cu gaze naturale din alte zone ale globului devin din ce in ce mai atractive.
Planul Rusiei de a mari dimensiunea retelei de transport gaze naturale catre Turcia pentru a livra apoi combustibilul in Uniunea Europeana via Grecia... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:26
Rusia intentioneaza sa isi extinda interactiunea din industria energetica cu tarile din regiunea Asia-Pacific, a afirmat presedintele rus Vladimir Putin, citat marti de agentia RIA Novosti.
"Exportam cantitati importante de gaze naturale in tarile europene. In acelasi timp, observam ca resursele energetice joaca un rol si mai important in dezvoltarea economica a regiunii Asia-Pacific", a declarat Putin in cadrul summitului Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC), desfasurat la Bali, in Indonezia.
"Suntem constienti de responsabilitatea noastra in acest sector si, drept urmare, intentionam sa ne extindem cooperarea din sectorul energetic cu partenerii nostri din Asia. Aceasta vizeaza mai multe domenii diferite: de la combustibili fosili la tehnologie avansata", a spus liderul rus, potrivit unei transcrieri a discursului sau publicata de site-ul Kremlinului.
"Resurse abundente de gaze si petrol reprezinta avantajul nostru competitiv natural", a explicat Putin, adaugand ca Rusia "a construit deja un mare oleoduct ce merge pana la coasta pacifica". Aparent, el s-a referit la conducta East Siberia - Pacific Ocean (ESPO).
"Acest proiect a ridicat standardele in ceea ce priveste eficienta si a fost construit intr-un timp record. Are o lungime de cateva mii de kilometri, din Siberia pana la Oceanul Pacific, cu ramificatie ce ajunge pana la Daqing in China. Aceasta a contribuit la crearea unei noi piete globale pentru marca noastra de petrol", a precizat seful statului. mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 11:27
Construirea unei parti a gazoductului South Stream prin Romania este fezabila, a anuntat Gazprom, potrivit Newsin. Gazprom si Transgaz au incheiat studiul de fezabilitate cu privire la construirea unui tronson din South Stream pe teritoriul romanesc.
La 13 octombrie, Gazprom si Transgaz au semnat un memorandum de intentie pentru a pregati un studiu de fezabilitate privitor la construirea unui tronson din South Stream prin Romania.
O delegatie a Gazprom a fost in vizita in Romania si a purtat negocieri cu Liviu Pintican, director general-adjunct la Transgaz S.A, precum si cu alti experti romani, afirma monopolul rus, care nu precizeaza data acestei vizite, dar arata ca s-a soldat cu incheierea studiului de fezabilitate.
Cele doua parti au convenit ca sunt motive pentru a aprofunda proiectul construirii gazoductului prin Romania, spune Gazprom. Urmatoarea etapa ar fi ca Rusia si Romania sa semneze un acord pentru construirea unei sectiuni din South Stream prin Romania.
South Stream, considerat un rival al gazoductului Nabucco sustinut de UE, este un proiect al Gazprom si al companiei italiene Eni S.p.A. vizand transportarea gazului rusesc si din Asia Centrala catre Europa.
Conducta ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra, pornind de pe litoralul rus pana in orasul bulgaresc Varna, unde se va ramifica in doua - un segment va merge spre sud-vest catre Italia si celalalt catre nord-vest, spre Austria.
Gazoductul South Stream ar urma sa fie gata pana in 2015.
Constructia ar... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 00:15