Nemtii recunosc ca sanctiunile impuse Rusiei de SUA le strica si lor afacerile

Joi, 27 Iulie 2017, ora 06:26
4802 citiri
Nemtii recunosc ca sanctiunile impuse Rusiei de SUA le strica si lor afacerile
Foto: Offshore Technology

Camera de Comert si Industrie a Germaniei ia atitudine fata de noile sanctiuni impotriva Rusiei propuse de americani si acuza SUA ca isi favorizeaza propriile companii din domeniul energetic in detrimentul celor europene.

Nemtii se plang de faptul ca afacerile lor au de uferit, iar securitatea energetica a tarii este pusa in pericol de noile sanctiuni propuse de Legislativul de la Washington, relateaza Daily Sabah.

Noua lege adoptata in Congres extinde regimul sanctiunilor economice impotriva regimului din Rusia si nu-i permite presedintelui sa opereze modificari in acestea fara a avea consimtamantul Legislativului american.

Masurile ar afecta si proiecte energetice in lucru derulate intre Rusia si tari din Europa de Vest, asa cum este gazoductul Nord Stream 2, care urma sa faca legatura intre Rusia si Germania.

"Cineva poata sa creada ca Statele Unite incearca astfel sa-si protejeze interesele economice proprii, in special in sectorul energetic", a comentat Volker Treier, presedintele Camerei de Cort si Industrie a Germaniei.

Treier acuza si faptul ca, dupa aplicarea noului regim de sanctiuni, companiile energetice din Germania nu vor mai putea colabora cu Gazprom in niciun proiect major.

In acelasi timp, un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe de la Berlin sustine ca devine inacceptabil ca SUA sa foloseasca sanctiunile pe post de instrument economic si solicita pastrarea unui nivel comun al sanctiunilor adoptate de Washington si UE.

In ciuda tensiunilor existente intre UE si Rusia, majoritatea statelor europene sunt dependente de gazul livrat de Gazprom, iar acest lucru le face sa fie prudente in abordarea problemelor generate de Moscova.

Treier a solicitat deja Comisiei Europene sa ceara clarificari de la Washington in privinta noii legi, care asteapta doar semnatura presedintelui Trump.

Pe de alta parte, Trump este pus in postura de a nu putea face un pas inapoi decat cu riscul de a alimenta si mai mult banuielile legate de o eventuala relatie secreta intre el si Vladimir Putin.

De la Bruxelles, presedintele CE, Jean Claude Juncker, a avertizat ca UE este pregatita sa ia masuri in cateva zile, daca noua lege americana va pune in pericol securitatea energetica a continentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct Nord Stream 2, #livrari gaz Rusia, #securitate energetica, #sanctiuni Rusia, #relatii UE SUA , #Stiri energie