Energia verde face cartile-n Germania. Gigantii E.ON si RWE capituleaza

Joi, 12 Martie 2015, ora 17:35
5007 citiri
Energia verde face cartile-n Germania. Gigantii E.ON si RWE capituleaza
Foto: Energy Post

E.ON si RWE AG, cele doua mari companii energetice din Germania, traverseaza cea mai neagra perioada din istoria lor recenta, iar situatia pare sa se inrauteasca si mai mult, dupa cum admit directorii executivi ai celor doua firme.

Scaderea consumului de energie si dezvoltarea sectorului energetic din surse regenerabile au subminat atat de mult puterea celor doua companii de top din Germania, incat anul acesta veniturile lor vor fi la limita.

Conducerile celor doua companii sustin ca se pregatesc pentru un val de revolte ale salariatilor, potrivit Wall Street Journal.

Prabusire dramatica

Pentru ambii giganti energetici ai Germaniei, caderea suferita in ultimii ani este dezastruoasa.

Nu demult, cele doua companii manifestau ambitii de jucatori pe piata globala, E.ON implicandu-se pana in 2010 in diverse proiecte derulate in afara granitelor.

De atunci si pana in prezent, piata lor s-a diminuat ingrijorator. RWE a ajuns la o cota de 14 miliarde de euro, pierzand aproape 50% din cifra de afaceri detinuta in 2010, dupa ce guvernul german a anuntat noile taxe pentru energie nucleara.

In aceeasi perioada, E.ON a pierdut 36% din cota sa de piata, cifra de afaceri din prezent fiind limitata la 28,1 miliarde de euro.

Pentru anul trecut, compania a anuntat pierderi nete de 3,2 miliarde de euro, iar noua strategie prevede divizarea companiei in doua entitati distincte: una actionand in sectorul energiei verzi, cealalta mergand in continuare pe combustibilii fosili.

RWE s-a ferit sa faca publice datele privind pierderile suferite in cursul anului trecut, dar a mentionat prin vocea directorului executiv Peter Terium ca cel putin 45% dintre capacitatile conventionale de productie a energiei s-au dovedit neviabile din punct de vedere comercial.

"Aceste centrale ne costa bani seriosi", a precizat Terium. Iar solutia nu pare sa fie decat una singura: reducerea drastica a costurilor.

E.ON, investitii neinspirate

Pentru E.ON, lucrurile chiar au evoluat din rau in mai rau. Compania a renuntat deja la pietele din Italia si Spania, unde investise in 2007 si 2008 in asteptarea unei cresteri economice de proportii.

Conducerea companiei a recunoscut ca o mare parte din deprecierea cifrei de afaceri cu 4,5 miliarde de euro, suferita in ultimul trimestru al anului trecut, a fost cauzata de unitatile detinute in Italia.

Nici explorarea pietelor din sud-estul Europei nu a dat rezultate foarte promitatoare, asa ca multe dintre investitiile facute de E.ON in ultimii ani au fost directionate catre pietele emergente din Rusia, Brazilia si Turcia.

Numai ca cererea de energie electrica de pe acele piete nu a fost cea estimata la momentul investitiilor.

In Rusia, prabusirea rublei, survenita in ultima parte a anului trecut, a destramat sperantele companiei de a obtine profit pe aceasta piata.

In Brazilia, compania mixta Eneva SA, dezvoltata in parteneriat cu un operator local detinut de miliardarul Eike Batista, tocmai a declarat falimentul.

Pierderea suferita de nemti dupa dezvoltarea parteneriatului pe piata braziliana se ridica la 1,3 miliarde de euro, mult peste nivelul estimat al investitiei.

"Nu suntem multumiti de cum au evoluat lucrurile acolo", a comentat sec directorul general E.ON, Johannes Teyssen.

Divizarea E.ON va fi mai clar expusa in lunile urmatoare, pe masura ce detaliile finale pentru Adunarea Generala a Actionarilor vor fi puse la punct.

Teyssen spera ca ambele echipe manageriale sa fie complete pana in vara acestui an. Divizarea efectiva a companiei este programata pentru iunie 2016.

RWE se vinde la bucata

Cealalta mare companie energetica a Germaniei urmeaza modelul clasic al reduceri cheltuielilor si eliminarii subsidiarelor ineficiente in acest moment.

In prima faza, saptamana trecuta, RWE Dea AG, compania de petrol si gaze detinuta de grupul german a fost vanduta catre oligarhul rus Michael Fridman contra sumei de 5,1 miliarde euro.

Pentru moment, suma reprezinta un balon de oxigen in conditiile in care RWE inregistreaza datorii de 31 de miliarde de euro.

Planurile de reducere a cheltuielilor in interiorul companiei prevad o economie de 2 miliarde de euro pana in 2017.

RWE preconizeaza si investirea a un miliard de euro intre 2015-2017 in capacitati de energie regenerabila.

Aceeasi suma a fost cheltuita anul trecut pentru dezvoltarea unor parcuri eoliene in Marea Nordului, costurile proiectului depasind estimarile initiale.

Directorul Peter Terium nu se arata prea alarmat de viitorul companiei sale.

"In 2030, o mare parte din energia consumata in Germania va veni tot din surse conventionale", spune acesta.

Opinia sa este contrazisa insa de analisti.

"Cu o noua generatie de producatori de energie care nu arunca banii pe fereastra, credem ca RWE inca nu si-a definit pozitia strategica pe termen lung", arata Patrick Hummel, analist USB.

#piata energie Germania, #companii energetice Germania, #pierderi companii energetice, #pierderi eon, #pierderi RWE , #Companii energetice