Gazoductul care va lega Rusia de Turcia a inaintat 50 de kilometri pe sub Marea Neagra

Joi, 13 Iulie 2017, ora 06:14
6600 citiri
Gazoductul care va lega Rusia de Turcia a inaintat 50 de kilometri pe sub Marea Neagra
Foto: Linkedin/Stats Group

Gazoductul care urmeaza sa lege Rusia de Turcia pe sub Marea Neagra a inaintat cu 50 de kilometri intr-o luna, conform unei declaratii facute de oficialii de la Moscova.

Prezent la World Petroleum Congress, ministrul adjunct al Energiei din Rusia, Anton Inyutsyn, a anuntat primele progrese facute in constructia primului tronson ce urmeaza sa strabata apele Marii Negre, relateaza Daily Sabbah.

Constructia TurkStream a debutat in luna iunie, rusii tragand sperante sa deschida robinetul livrarilor de gaze catre Turcia si flancul sudiac al UE in cursul anului 2019.

Gazoductul urmeaza sa se ramifice de pe teritoriul Turciei catre Grecia si alte state in regiune, nefiind exclusa nici extinderea retelei catre tarmul italian.

Primul tronson va fi destinat livrarilor de gaze catre piata din Turcia, in vreme ce al doilea va reprezenta varianta pusa la dispozitia tarilor din sudul si sud-estul Europei.

Capacitatea totala a gazoductului este de 31,5 miliarde mc de gaze pe an, distribuita in mod egal pe cele doua tronsoane.

Zilele trecute, Vladimir Putin s-a deplasat la bordul vasului de lansare a conductelor in Marea Neagra, Pioneering Spirit, pentru a inspecta ritmul de lucru. De pe vas, presedintele Rusiei s-a intretinut la telefon cu omologul sau de la Ankara pentru a-i transmite concluziile sale in privinta executiei proiectului.

TurkStream este unul din cele doua proiecte majore ale Rusiei de a aborda in forta piata europeana de energie, un alt gazoduct, Nord Stream 2, aflat pe masa de lucru a Gazprom si a altor 4 companii energetice din UE, intrand recent sub noul regim de sanctiuni dictat de Washington, chestiune care ar putea amana debutul fazei de constructie.

#gazoduct Rusia Turcia, #vladimir putin, #piata energie UE , #Afaceri