Cand se supara, Putin taie gazul: Dupa South Stream si Turkish Stream ar putea fi blocat

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:40
4016 citiri
Cand se supara, Putin taie gazul: Dupa South Stream si Turkish Stream ar putea fi blocat
Foto: Gazprom

Moscova anunta ca este pe punctul de a bloca si proiectul gazoductului Turkish Stream, pe langa alte masuri de impunere a unui set de sanctiuni economice in relatia cu Turcia.

Anuntul a fost facut de ministrul Energiei Alexander Novak, dupa ce premierul Dimitry Medvedev a cerut membrilor guvernului sa vina cu propuneri pe pachetul de masuri economice speciale, anunta agentia TASS.

Stop si de la capat

"Deocamdata nu exista nicio solutie concreta. Aceste propuneri vor fi inaintate in curand si apoi vom vedea ce decizii vor fi aprobate de guvern ca parte a acestei legi", a anuntat ministrul rus al Energiei.

Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dupa ce aviatia turca a doborat un avion militar rusesc, au dus la impunerea unor sanctiuni comerciale dictate de Rusia in relatia cu Turcia.

Proiectul Turkish Stream a fost perfectat intre companiile Gazprom (Rusia) si Botas Petroleum Pipeline Corporation (Turcia) in decembrie 2014, gazoductul fiind conceput sa transporte 63 de miliarde metri cubi de gaz prin Marea Neagra si pe teritoriul Turciei, pana la granite cu UE.

De la semnarea parteneriatului intre cele doua companii energetice si pana in prezent, proiectul Turkish Stream s-a izbit de o serie de piedici reprezentate de pretul negociat pentru livrarile de gaze pe piata din Turcia, ca si de dificultatile financiare intampinate de Gazprom.

Turkish Stream a fost conceput ca o varianta de inlocuire a proiectului South Stream pe care Rusia urma sa il dezvolte tot prin Marea Neagra, in parteneriat cu tarile UE.

In acest moment insa, soarta proiectului este mai nesigura ca oricand, guvernul de la Moscova fiind decis sa recurga la represalii economice indreptate impotriva Ankarei.

Proiecte anulate

"Procedura speciala de impunere a restrictiilor economice va acoperi si proiectele de investitii care au reprezentat o dovada a nivelului ridicat de incredere in relatia noastra cu Turcia.

Aceste acorduri si proiecte investitionale pot si suspendate sau anulate", a anuntat premierul rus, citat de publicatia International Business Times.

Turcia este una din pietele importante de energie pentru companiile rusesti, iar cele doua guverne au in derulare si o investitie intr-o centrala nucleara situata in apropierea capitalei Ankara.

"In acelasi timp, trebuie sa stabilim clar care sunt masurile cu efect maxim, dar care nu afecteaza interesele companiilor rusesti care au relatii cu parteneri din Turcia", a apreciat ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev.

O prima masura a fost adoptata deja, miniosterul Agriculturii de la Moscova returnand 15% din legumele si fructele importate din Turcia pe motiv ca nu corespund standardelor de siguranta impuse de legea din Rusia.

Cele doua tari aveau in proiect intensificarea legaturilor economice, pana in 2020 oficialii celor doua guverne manifestand speranta ca nivelul schimburilor comerciale ar putea creste la 100 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decat in prezent.

Acum insa, sanctiunile economice care urmeaza a fi dictate de Moscova ar putea afecta atat economia slabita a Rusiei, dar si pe cea din Turcia, care a inregistrat deja o serie de socuri cauzate de instabilitatea politica din tara.

#livrari gaz Rusia Turcia, #sanctiuni economice Rusia Turcia, #tensiuni moscova Ankara, #gazoduct Turkish Stream , #Companii energetice