BERD promite ajutor pentru tarile balcanice, dupa ce Putin a abandonat South Stream

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:31
1455 citiri
BERD promite ajutor pentru tarile balcanice, dupa ce Putin a abandonat South Stream
Foto: stiripesurse.ro

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) incearca sa ajute statele din Europa Centrala si de Est sa-si diversifice aprovizionarea cu gaze naturale dupa ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a abandonat proiectul South Stream.

BERD se va concentra pe relansarea constructiei unui gazoduct intre Serbia si Bulgaria, pe care cele doua state l-au pus in asteptare pana cand autoritatile ruse au anuntat ca South Stream nu va fi construit, a declarat luni presedintele BERD, Suma Chakrabarti, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

"Daca South Stream nu se va intampla atunci intreaga ordine a proiectelor se va modifica. Vom incepe sa ne uitam la toate aceste proiecte pentru a vedea daca sunt viabile din punct de vedere economic. Conducta dintre Serbia si Bulgaria este in fruntea listei", a declarat Suma Chakrabarti.

Separat, Eustream, compania care opereaza reteaua de gazoducte din Slovacia, a propus un proiect denumit Eastring, care prevede construirea unei noi conducte cu o lungime de 570 de kilometri care ar urma sa permita transportul de gaze naturale din Europa Occidentala via Romania spre tarile din Balcani. Eustream estimeaza ca proiectul ar costa 750 de milioane de euro si ar putea transporta 20 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

Liderii statelor din Europa de Est au cerut cresterea cooperarii pentru constructia de interconectori de gaze si alte proiecte pentru a pune la punct un coridor nord-sud. Polonia si Croatia au decis sa-si construiasca fiecare un terminal de gaze naturale lichefiate. Retele de conducte de gaze naturale din Slovacia si Ungaria ar urma sa fie interconectate din luna ianuarie 2015 iar Cehia si Polonia intentioneaza si ele sa construiasca un interconector.

Desi sustine eforturile statelor din Europa de Est vizand reducerea dependentei de gazul rusesc, Chakrabarti a apreciat ca accentul ar trebui pus pe imbunatatirea eficientei energetice in regiune.

"Europa de Est are nevoie de mai multe proiecte mari insa credinta mea este ca o chestiune importanta pe termen lung in acest sector este eficienta energetica. Suntem in continuare regiunea cu cea mai slaba eficienta energetica din lume din cauza mostenirii comunismului si trebuie sa schimbam acest lucru", a apreciat presedintele BERD.

La inceputul acestei luni, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca Rusia nu poate continua proiectul South Stream, din cauza opozitiei din partea Uniunii Europene. South Stream, ale carui lucrari au fost lansate in decembrie 2012, ar fi urmat sa lege pe un traseu de 3.600 kilometri Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa Centrala, prin Serbia, Ungaria si Slovenia. Gazoductul era prevazut sa aiba o capacitate de 63 de miliarde metri cubi pe an iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari.

BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ sapte miliarde euro in peste 366 de proiecte in Romania, mobilizand pentru aceste proiecte peste 14 miliarde euro din alte surse de finantare.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#dependenta gaz rusesc, #BERD tari Balcani gaz , #Presedintele Rusiei