Isi permit Rusia si Turcia sa se arunce intr-un razboi comercial?

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 14:38
3028 citiri
Isi permit Rusia si Turcia sa se arunce intr-un razboi comercial?
Foto: Kremlin

Doborarea avionului militar rusesc pare sa fi fost cea mai neinspirata miscare facuta de liderii de la Ankara in ultimii ani, daca este sa ne luam dupa represaliile economice pe care Rusia intentioneaza sa le puna in practica.

In acelasi timp insa, dincolo de tirada de replici acide schimbate intre Moscova si Ankara, economiile celor doua tari sunt prea vulnerabile pentru a face fata unor noi socuri.

Reporterii CNN Money au identificat 4 puncte slabe care nu permit mentinerea unui conflict de durata intre cele doua tari.

Fara prieteni

Pentru Rusia va fi dificil sa piarda inca un stat prieten, dupa ce criza din Ucraina si anexarea Crimeei au dus la o deterioare rapida a relatiilor intretinute cu SUA, tarile UE si cu aliati ai acestora.

De cateva decenii bune, Turcia a fost un partener stabil in relatiile economice dezvoltate de Moscova. De asemenea, Ankara nu s-a grabit sa impuna aceleasi sanctiuni economice adoptate de Statele Unite, UE si alte tari impotriva Rusiei.

Pana nu demult, planurile lui Erdogan si ale lui Putin prevedeau o intensificare a relatiilor comerciale dintre cele doua tari care sa atinga plafonul de 100 miliarde dolari in 2020.

O escaladare a tensiunilor intre Moscova si Ankara ar periclita relatia construita pana acum intre cele doua tari.

Rusia anuntat joi, 26 noiembrie, ca va impune controale mai stricte la alimentele si produsele agricole importate din Turcia, iar Agentia de Protectie a Consumatorilor din Moscova a anuntat ca sunt semne de intrebare si in ceea ce priveste calitatea hainelor, mobilei si produselor de curatenie importate din Turcia.

Strategie energetica regionala

Daca renunta la intretinerea unei relatii normale cu Turcia, rusii vor trebui sa puna in cui si planurile strategice in ceea ce priveste extinderea influentei energetice in regiune.

Dupa Germania, Turcia este al doilea mare consumator de energie din Rusia din aceasta zona, iar o eventuala reziliere a contractelor si trecerea la alti furnizori de energie precum Azerbaidjan sau Iran ar fi o lovitura dura incasata de Moscova.

Legaturile strategice in domeniul energiei includ atat proiectul gazoductului Turkish Stream, cat si centrala nucleara de la Mersin, o investitie de 22 de miliarde de dolari din partea Rosatom, care ar trebui finalizata in 2020.

Ambele proiecte ar putea pica sub incidenta noilor sanctiuni initiate de Moscova, a anuntat ministrul rus al Economiei, Alexey Ulyukaev.

Turism

Masa de turisti rusi care se revarsa pe plajele din Antalya in fiecare an pare sa se fi redus drastic, spre disperarea hotelierilor din Turcia.

Intr-o interventie televizata, presedintele Vladimir Putin i-a avertizat pe rusi sa nu viziteze Turcia in viitorul apropiat, iar Autoritatea Federala pentru Turism a solicitat agentiilor de turism sa nu mai vanda pachete catre aceasta destinatie.

In acest context, industria de turism din Turcia ar putea intra in criza, in conditiile in care nici anul curent nu a fost unul extrem pe profitabil pentru acest sector

Economii vulnerabile

Atat Moscova, cat si Ankara sufera din punct de vedere economic ca urmare a situatiei politice din fiecare tara, in acest moment liderii din cele doua capitale avand nevoie mai mult de stabilitate decat de un nou soc economic.

Rusia resimte socul provocat de prabusirea spectaculoasa a pretului petrolului din ultimul an si jumatate, dar si efectele sanctiunilor economice impuse de Statele Unite si sua.

In Turcia, economia a avut de suferit ca urmare a crizei politice rezultate in urma alegerilor din vara acestui an.

Prognoza FMI de crestere economica in Turcia indica doar 3,1% in acest an si 3,6 procente in cursul anului viitor, mult sub nivelul de 9% atins in 2010 si 2011.

In plus, lira turceasca a pierdut 20% in fata dolarului american, ceea ce face si mai dificila sarcina guvernului de la Ankara de a returna datoriile publice pe termen scurt in valoare de 125 de miliarde dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanctiuni Rusia Turcia, #schimburi comerciale Rusia Turcia, #represalii economice, #criza Moscova Ankara , #Rusia