Copiile chinezesti ale FMI si Bancii Mondiale prind viata. Se pregatesc de finantare

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 10:24
2570 citiri
Copiile chinezesti ale FMI si Bancii Mondiale prind viata. Se pregatesc de finantare
Foto: Wikimedia

Cele doua mari institutii financiare create cu contributia Chinei in ultimul an sunt pe punctul de a-si incepe activitatea, anunta oficialii de la Beijing.

Noua Banca de Dezvoltare (NDB), aparuta in urma parteneriatului economic dintre Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud (BRICS), ca si Banca de Investitii in Infrastructura Asiei (AIIB), o creatie proprie a Beijingului, sunt aproape de a deschide primele linii de credit, relateaza agentia Xinhua News.

Primul imprumut

NDB, creatia tarilor BRICS, ar putea acorda primul imprumut in luna aprilie a anului viitor, a apreciat vicepresedintele institutiei de credit, Vladimir Kazbekov, in cadrul unui seminar orgnizat la Beijing.

Banca a primit deja solicitari din partea clientilor de pe cele 5 piete emergente si este de asteptat ca primul imprumut sa fie directionat pentru o serie de investitii in domeniul cresterii eficientei energetice, a spus Kazbekov.

Vicepresedintele bancii a mentionat ca pana la sfarsitul acestui an, inclusiv numarul angajatilor NDB va crsste de la 20 la 100 de persoane.

NDB are sediul central la Shanghai si este privita de multi analisti ca o copie a FMI destinata sa asigure finantarea unor proiecte pe cele 5 mari piete emergente ale lumii.

Cadru legal incert

In cazul AIIB, mediul bancar international a desemnat institutia de credit deschisa de China drept o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, doua institutii controlate de Washington, respectiv Tokyo.

AIIB este asteptata sa debuteze in piata tot la inceputul anului viitor, conform declaratiilor lui Chen Huan, omul responsabil de lansarea bancii, dar deocamdata se lucreaza inca la cadrul legal in care institutia isi va desfasura activitatea.

AIIB va avea un fond de creditare de 100 de miliarde de dolari asigurat de cele 49 de state membre de pe tot globul. China, India si Rusia sunt printre marii actionari ai bancii.

Proiectele care ar urma sa primeasca finantare din fondul Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei sunt din sectoare precum: energie, transport, dezvoltare urbana, logistica, educatie si sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci internationale China, #actionari banci China, #investitii banci internationale, #credite banci China, #banca BRICS , #Banci internationale