Halt! Europa sanctioneaza Rusia, dar pana la un punct: acela in care Germania pierde bani

Luni, 24 Iulie 2017, ora 06:00
7075 citiri
Halt! Europa sanctioneaza Rusia, dar pana la un punct: acela in care Germania pierde bani
Foto: EU Today

Proiectul legii de sporire a sanctiunilor economice impotriva Rusiei, adoptat de Legislativul american, suna alarma in UE, Comisia Europeana considerand ca un astfel de act ar periclita procesul de diversificare a furnizorilor de energie pe piata comuna.

Intregul scandal vizeaza sanctiunile pe care SUA ar putea sa le impuna firmelor europene implicate in dezvoltarea unor proiecte energetice impreuna cu rusii de la Gazprom, cireasa de pe tort fiind reprezentata de gazoductul Nord Stream 2 de sub Marea Baltica, relateaza Hurriyet Daily News.

Sanctiunile americanilor ar putea afecta unitatea grupului G7 si cooperarea transatlantica, avertizeaza CE, prin intermediul unui comunicat, in care se mentioneaza ca aceste masuri ar putea avea efecte nedorite.

Germania avertizat deja ca va raspunde cu aceeasi moneda, daca sanctiunile americane vor viza implicarea catorva mari companii energetice in proiectul gazoductului de sub Marea Baltica. De altfel, germanii ar urma sa fie beneficiari directi ai acestui proiect, punctul terminus al gazoductului Nord Stream fiind pe tarmul german al Marii Baltice.

"Abordarea noastra fata de actiunile Rusiei in Ucraina si sanctiunilre ulterioare s-au bucurat de unitate in randul partenerilor interationali. Este garantia eficientei si credibilitatii actiunilor noastre.

Intelegem ca legea privind sanctiunile impuse Rusiei si Iranului are in spate anumite considerente interne", arata corpul executiv al UE, facand referire la intentia Washingtonului de a ocupa o pozitie mai buna in piata globala de LNG.

Comisarii europeni sustin ca blocarea proiectului Nord Stream 2 ar avea efecte importante asupra strategiei de securitate energetica pe continent si in procesul de diversificare a furnizorilor de energie pe piata unica.

"Sanctiunile isi fac simtit efectul atunci cand sunt coordonate. Regimul actual de sanctiuni este coordonat. Adoptarea unor masuri unilaterale ar submina acest proces", anunta comunicatul Bruxellesului, in care CE cere Washingtonului sa isi consulte partenerii europeni inainte de promulga legea.

#sanctiuni SUA Rusia, #export LNG SUA, #reactie CE, #gazoduct Nord Stream 2 , #Companii energetice