Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie.
"Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an,... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 16:18
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sus estimarile privind cresterea economica din acest an a Romaniei, la 5,6%, fata de 5,2% cat estimase anterior, arata prognoza preliminara de toamna publicata de institutie.
CNP pastreaza insa prognoza de crestere economica pentru anul 2018, la 5,5%, pentru 2019 si 2020 la 5,7%, iar pentru 2021, la 5%.
Produsul Intern Brut (PIB) s-ar ridica in acest an la 837,1 miliarde lei, potrivit CNP, fata de 816,5 miliarde lei cat indica prognoza de primavara a CNP.
In 2018, PIB-ul Romaniei este preconizat la 901,7 miliarde lei, iar in 2019, la 970,6 miliarde lei.
Prognoza CNP mai arata ca PIB-ul ar putea creste la 1.045 miliarde lei in 2020 si la 1.119,2 miliarde lei in anul 2021.
De asemenea, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, de 5,7%, in al doilea trimestru din acest an, fata de trimestrul II din 2016, arata un raport al Eurostat din luna august.
Eurostat: Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din UECrestere economica de 5,9% in al doilea trimestru, peste asteptari, anunta INS
Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat pe primul semestru o crestere cu 5,8% pe seria bruta si cu 5,7% pe seria ajustata sezonier fata de acelasi perioada din 2016. Cresterea a fost sustinuta de toate ramurile economiei, cu exceptia constructiilor.
Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul II al anului, a fost de 207636,2... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 16:46
Evenimentul dedicat managementului riscului de credit, World Credit Congress & Exibition, programat intre 8-10 iunie in Bucuresti, il va aduce in fata auditoriului pe analistul economic Daniel Thorniley, iar acesta are vesti bune despre evolutia economica a Romaniei.
Intr-un preambul al prezentarii sale, Thorniley, in prezent presedinte al DT Global Business Consulting Viena, arata ca increderea consumatorilor din tara noastra este la cel mai bun nivel din decembrie 2013 si pana in prezent.
In top 5
Din punct de vedere al evolutiei economice din ultimul an si jumatate, Romania a reusit sa se distanteze de regiunea balcanica, in ceea ce priveste potentialul si ar trebui sa fie vazuta tot mai mult ca o piata cu tendinte bune de crestere pe un volum mai mare.
"Tara a dovedit ca merita sa fie tratata ca o piata de baza din ECE, la egalitate cu Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, iar mediul de afaceri international se astepta ca aceasta sa fie una dintre cele cinci piete de top in acest an", anunta dr. Daniel Thorniley.
PIB va creste cu 4,1% in acest an, in mare parte datorita increderii consumatorilor in mediul economic actual, conform calculelor facute de analistul din fruntea DT Global Business Consulting.
Mediul deflationist din ultima perioada a dus la o crestere a salariilor reale, incuranjand astfel consumul. Anul trecut valoarea salariilor reale a curescut cu peste 2 procente, ridicand cifra vanzarilor cu amanuntul cu peste 10% in ultimul trimestru al... mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 17:39
Analistii Berenberg au vesti bune pentru Romania. Din punct de vedere economic, tara noastra creste precum Fat-Frumos, dar prezinta riscuri majore in sistemul bancar, obligat acum sa evolueze intr-un mediu ostil din cauza introducerii Legii Darii in Plata.
"Romania a fost vazuta ca tigrul economic al Europei de Est chiar si in deceniul trecut, cand gradul de crestere economica a fost de 6-8 procente. Conform calculelor noastre, rata de crestere economica pe urmatorii 2 ani va fi cea mai mare din Europa", anunta o analiza Berenberg semnata de Carsten Hesse si transmisa redactiei Business24 de catre BVB.
Eroi ai consumului
Economistii bancii germane se ghideaza, in special, dupa consumul masiv din sectorul retail, unde Romania este de asteptat sa inregistreze o crestere a vanzarilor de 17% comparativ cu anul trecut.
Insa, pe langa acest trend ascendent, Romania se bazeaza pe o serie de reforme initiate in ultimul an, o forta de munca ieftina (20% din media salariala la nivel european), dar bine pregatita, in special in domeniul IT, unde contorizeaza cel mai mare numar de programatori la nivel european, in raport cu populatia tarii.
Mai mult, la nivel regional, tara nostra poate joca rolul de magazin de alimente pentru Europa Centrala si de Est, dar si de centru energetic al zonei.
Plusurile evolutiei economice constante din ultimii ani se vad si prin prisma analizelor facute de agentiile de rating. Cu un grad de indatorare de doar 34%, Romania se dovedeste... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:17
In ce masura economia romaneasca este pregatita pentru o schimbare brusca in atmosfera economica? Suntem pregatiti pentru "inghetul" financiar?
Pe hartie, situatia macroeconomica a Romaniei arata destul de bine. Avem un ritm de crestere economica de peste 3%, o majorare a salariilor, o moneda nationala destul de stabila. Mai mult, am platit datoria catre Fondul Monetar International luata in vremurile tulburi din 2009.
Insa situatia "din teren" este diferita, sustin analistii firmei KeysFin, care ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri.
Criza va macina lumea in 2016? Cine pierde, cine castiga si cum se va descurca leul
"Statisticile pot fi insa inselatoare, precum vremurile in care traim. Performantele economice generale ascund o dezvoltare inegala a economiei, cu un puternic accent pe comert si cu un declin in sectorul de productie, dublata de o polarizare tot mai accentuata la nivel geografic", se arata in analiza KeysFin... citeste mai departe despre "Furtuna in economia globala: Este pregatita Romania sa tina piept "inghetului" financiar?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 12:51
Economia Romaniei va creste anul viitor cu 2,2% din PIB, dupa un avans de 1,4% in acest an, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiuni Europei de Sud-Est, in special in privinta exporturilor.
BERD a confirmat prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 1,4%.
Cresterea economica a Romaniei ar trebui sa se consolideze in acest an datorita unei "reveniri modeste" a cererii interne si a increderii, considera analistii BERD.
Prognozele inaintate de Guvern, FMI si Comisia Europeana privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an sunt similare, de plus 1,6%. Pentru 2014, Comisia anticipeaza o evolutie pozitiva de 2,2% din PIB, iar FMI o crestere de 2%.
Economistii BERD considera ca economiile din Europa de Sud-Est vor inregistra o crestere economica modesta in acest an, care va accelera in medie la 2,2% in 2014.
"Masurile de reforma in aceasta regiune au fost ezitante si limitate de situatia economica dificila. Regiunea ramane vulnerabila la dificultatile din zona euro, principala piata de export", se arata intr-un raport publicat vineri de BERD.
Banca a revizuit in scadere puternica prognoza de crestere economica medie pentru tarile in care activeaza, de la 3,1% la 2,2% in acest an, pe fondul incetinirii activitatii economice din Rusia, in timp ce riscurile generate de criza din zona euro par mai reduse.
Deteriorarea situatiei economice din... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 14:06
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 si de 2% in 2014, se arata in raportul semi-anual World Economic Outlook publicat marti.
Preturile de consum din Romania ar urma sa creasca anul acesta la 4,6% si sa ajunga la 2,9% anul viitor, in timp ce rata somajului se va situa in 2013 la 7% in 2013 si va scadea la 6,9% in 2014.
Deficitul de cont curent va fi de 4,2% in 2013 si de 4,5% in 2014.
In perspectiva anului 2018, FMI preconizeaza un avans al economiei de 3,5%. mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 16:18
Economia Romaniei se va reface treptat in acest an, urmand sa creasca cu 1,1%, iar in 2014 si 2015 cu 2,3% si, respectiv, 2,9%, se arata in raportul "Romania in 2013" al BCR.
Aceasta revenire este datorata unei serii de factori locali si internationali mai promitatori in 2013 fata de anul trecut.
Pe plan local, implementarea incipienta a unor masuri dure de austeritate in 2010 a pus finantele publice ale Romaniei pe o cale mai sustenabila si a creat spatiu fiscal pentru majorari ulterioare de salarii si pensii.
In plus, resursele publice suplimentare furnizate economiei de catre guvern si estimarile unei recolte agricole obisnuite dupa seceta grava de anul trecut vor sustine aceasta crestere economica, superioara stagnarii estimate pentru 2012.
Nu in ultimul rand, indicatorul de incredere a consumatorilor s-a imbunatatit in decembrie pentru a treia luna la rand si a pus bazele unor cresteri ale volumelor de activitate din comertul retail si din serviciile pentru populatie in prima parte a lui 2013.
Dintre factorii externi care vor influenta cresterea PIB-ului, studiul BCR mentioneaza imbunatatirea climatului economic mondial, precum si deciziile succesive ale bancilor de investitii Barclays si JP Morgan de a include obligatiunile romanesti in lei in indicii lor privind pietele emergente. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 14:19
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a modificat in sens pozitiv prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 0,8% la 1,2%, estimare mai redusa fata de cea inaintata de FMI si Guvern, de 1,5%.
"Pana recent, economia Romaniei se indrepta spre o crestere robusta in 2012, dupa o revenire in 2011. Totusi, declinul din zona euro are deja un impact semnificativ de incetinire asupra exporturilor Romaniei, iar in continuare, pentru urmatoarele luni, este probabila o evolutie negativa. Criza din zona euro afecteaza Romania in principal prin relatiile bancare transfrontaliere", se spune intr-un raport prezentat vineri de BERD.
Institutia a inaintat in ianuarie o prognoza de plus 0,8% pentru cresterea economica a Romaniei in acest an, redusa atunci de la cifra de 1,1% prezentata in octombrie. In vara anului trecut, banca anticipa o crestere de 3,8% a PIB-ului Romaniei in 2012.
Cea mai mare parte din sistemul bancar romanesc este controlata de institutii financiare europene, cei mai mari jucatori fiind dupa activele cumulate bancile din Austria, Grecia si Franta.
Economia Romaniei, afectata de evenimentele din zona euro
Totodata, zona euro este cea mai importanta piata de desfacere pentru exporturile Romaniei.
Economia zonei euro a evitat la limita in primul trimestru al acestui an intrarea in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani. PIB-ul uniunii monetare a stagnat in primele trei luni, dupa scadere in ultimul... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 17:29