Recesiunea in UE mai dureaza. Romania va scapa?

Marti, 15 Mai 2012, ora 10:00
1359 citiri
Recesiunea in UE mai dureaza. Romania va scapa?

Cele mai noi date statistici arata ca productia industriala din UE a fost in scadere in luna martie, in timp ce in Romania a crescut. Are economia noastra capacitatea de a trece peste recesiune sau vom urma tendinta inregistrata la nivel european?

Productia industriala a scazut in martie fata de februarie cu 0,4% in UE si cu 0,3% in zona euro, conform datelor Eurostat, spre dezamagirea economistilor si a pietelor.

Acesta pare sa fie un nou semnal ca recesiunea Europei ar putea fi mai dura decat spera statele membre. Romania, in schimb, vrea sa contrazica statisticile europene, pentru ca productia industriala locala a crescut in martie cu 0,7% fata de februarie si cu 0,1% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.

Fluctuatiile economice nu inseamna recesiune

Economistul Ionel Blanculescu nu crede intr-o recesiune a Europei anul acesta, deci, implicit, nici Romania nu va urma aceasta tendita.

Sunt fluctuatii la nivelul unei economii, exact ca la cele ale cursului de schimb valutar. Pentru a putea spune ca o economie sau o zona intra in recesiune, ar trebui ca absolut toti indicatorii macroeconomici sa fie negativi, sustine Blanculescu.

"Pe langa productia industriala, ar trebui ca si rata de ocupare, veniturile, la nivelul populatiei si al companiilor, vanzarile, din productia industriala si comert, sa fie in involutie", a declarat Ionel Blanculescu.

Specialistul sustine ca, daca un indicator, intr-o anumita luna, a inregistrat o anumita scadere, nu reprezinta un element care sa conduca la ideea de recesiune.

"Daca o companie inregistreaza intr-o luna vanzari mai mici, asta nu inseamna ca trebuie s-o declaram in pierdere sau falimentara", considera economistul. El sustine ca, atat in UE, cat si in Romania, tendinta este de crestere economica, cu toate aceste variatii generate de elemente obiective.

Romania nu este in recesiune pentru ca nu iesit din ea

Pe de alta parte, analistul Ilie Serbanescu este mai pesimist in ceea ce priveste perspectivele de crestere economica si spune ca Romania nu este in pericol sa intre in recesiune, pentru ca nici nu a iesit din ea. El spune ca cel mai bun instrument de masurare este scaderea consumului la energie.

"In momentul cand scade consumul la energie, nu mai ai niciun dubiu ca esti in recesiune. La calculul PIB te mai pacaleste consumul si o serie de evaluari, insa, daca a scazut consumul, este clar, se munceste mai putin", argumenteaza Ilie Serbanescu.

Economistul se arata extrem de pesimist si in ceea ce priveste evolutia economia a Romaniei anul acesta, dar nu este de acord nici cu estimarile FMI. "Este pentru a saptea sau a opta oara cand FMI isi va revizui, in jos, propriile previziuni, au chiar o tehnica, la sase luni opereaza modificari la aceste prognoze", sustine analistul.

Serbanescu sustine ca economia Romaniei nu are cum sa creasca, pentru ca, in toata Europa Occidentala, principala piata de export pentru noi, economiile sunt in recesiune. Nici pentru cererea de pe piata interna analistul nu vede o eventuala crestere, pentru ca masurile de austeritate impun cheltuieli cu mult reduse fata de acum cativa ani.

"Este simplu, nu trebuie ai premiul Nobel pentru economie! Daca n-ai nici cerere interna si cu atat mai putin externa, atunci nu ai de unde sa inregistrezi cresteri."

Germania ramane locomotiva UE

La nivelul UE, consumul sufera din cauza efectelor programelor de austeritate menite sa reduca deficitele si datoriile statelor.

"Productia industriala aminteste din timp ca PIB-ul din primul trimestru va afisa contractie. Cu sanse mici ca presiunile fiscale sa se reduca in curand si cu reaprinderea crizei datoriilor de stat, performanta productiei industriale in acest an va fi probabil una modesta", comenteaza pentru Reuters un economist al ING.

Politicienii europeni au afirmat in mai multe randuri ca recesiunea nu va fi de amploare, urmata de o revenire in a doua jumatate a anului. Insa performantele bune din luna ianuarie ale indicatorilor economici au disparut, iar sondajele din mediul de afaceri indica o recesiune mai profunda, determinata in principal de situatia din sudul zonei euro, din tari precum Grecia, Spania si Italia.

Estimarile economistilor indica o contractiei economica de 0,2% a zonei euro in primul trimestru, dupa scaderea de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut.

#recesiune zona euro, #recesiune romania, #zona euro uniunea europeana, #zona euro prabusire , #Stiri Macroeconomie