Rezultatul referendumului, castigator pentru economie? - Analisti

Luni, 30 Iulie 2012, ora 13:05
2062 citiri
Rezultatul referendumului, castigator pentru economie? - Analisti

Rezultatul referendumului nu a rezolvat impasul in care se afla Romania, spun analistii contactati de Business24. Desi rezultatul nu va avea un impact notabil asupra cursului valutar, nu se anunta o perioada de liniste pe pietele financiare.

In plus, analistii cred ca Romania nu si-a "spalat pacatele" in fata partenerilor politici externi, care acorda o atentie deosebita miscarilor politice.

Aurelian Dochia: Efect referendum - Romania este in centru atentiei intr-o masura mult mai mare

Referendumul este doar o etapa in impasul politic cu care se confrunta Romania, este de parere analistul financiar, Aurelian Dochia. Potrivit acestuia, situatia se va clarifica dupa alegerile din toamna.

Romania este in centrul atentiei partenerilor externi, care vor urmari fiecare pas pe care il va face tara noastra.

"Cred ca faptul ca s-a trecut de acest moment al referendumului este un punct castigat, dar cred ca cel mai important este ca Romania a ajuns oarecum sa fie privita mai cu atentie si de institutiile europene si de unii lideri europeni. In continuare, orice lucru care se va face in Romania va atrage atentia si va suscita comentarii sau critici. Romania este in centru atentiei, intr-o masura mult mai mare", a declarat analistul financiar.

Potrivit acestuia, contextul in care a venit aceasta punere in prim plan a Romaniei este unul negativ si probabil aceasta perspectiva se va mentine o buna perioada.

Dochia a adaugat ca nu exista motive pentru o accentuare a deteriorarii cursului de schimb sau din contra, pentru o imbunatatire a lui.

Rezultatul referendumului, doar o etapa in criza politica - Aurelian Dochia

Mircea Cosea: Ma astept sa avem o perioada foarte dificila, cu urmari foarte grave asupra economiei

Romania ar trebui sa se astepte, in continuare, la o situatie politica dificila cu grave urmari asupra economiei, este de parere analistul financiar, Mircea Cosea.

Potrivit acestuia, rezultatul refendumului nu a reusit sa "calmeze partenerii externi, ci din contra, a adus o noua bila neagra Romaniei, din cauza prezentei foarte mici la vot.

"Dupa parerea mea, nu este un rezultat care sa ne bucure si cred ca, pana la campania electorala, vom asista numai si numai la probleme", a spus Cosea.

Analistul crede ca pietele vor ramane rezervate pana la clarificarea situatiei politice din Romania.

"Deocamdata nu cred ca pietele financiare vor avea o evolutie spectaculoasa, spre pozitiv. Pentru Romania, exista o pozitie de asteptare. Pana cand nu se va clarifica situatia, fie prin plecarea lui Basescu, fie prin ramanerea lui, lucrurile vor ramane la fel de rezervate din partea pietei.

Deocamdata se va astepta intai clarificarea politica si apoi ce va putea face guvernarea. Actuala guvernare, pana in prezent, s-a ocupat de politica, a facut doar anunturi in legatura cu cateva masuri pe care nu le-a luat si nu a dat nicio garantie pietelor ca lucrurile se vor schimba, a adaugat analistul financiar Mircea Cosea.

Cosea: Referendumul n-a rezolvat nimic. Urmeaza vremuri grele

Dragos Cabat: Cursul va reveni la 4,6 lei/euro la inceputul lui 2013

Cursul de schimb valutar va avea de suferit in continuare si dupa anuntul rezultatului refendumului, crede analistul financiar Dragos Cabat.

"Pentru perioada urmatoare, oricare ar fi fost rezultatul referendumului si oricine ar fi veni la Cotroceni sau la Palatul Victoria, cursul de schimb nu se va intoarce "de la sine" catre valorile de dinainte de criza politica din Romania", a spus Cabat.

Potrivit acestuia, situatia de pe pietele financiare nu isi va reveni pana la finalul lui 2012.

"Nici interventiile BNR nu vor putea "calma" pietele pe termen scurt - in urmatoarele sase luni - pentru ca derapajul politic intern a fost prea accentuat, iar comunitatea internationala a luat o pozitie prea ferma ca lucrurile sa reintre in normal foarte curand. Vom fi probabil pusi "la incercare" cel putin pana la sfarsitul anului 2012 (an electoral oricum) si abia apoi putem spera la o eventuala curatare a imaginii sifonate a Romaniei", a adaugat analistul financiar.

Cursul valutar dupa referendum: Isi mai revine leul? - Prognoze Dragos Cabat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#referndum 2012 curs valutar, #masuri economie 2012 rezultat referendum, #economie Romania refendum demitere Basescu , #Economie politica