Optimism moderat in sistemul bancar european

Joi, 01 August 2013, ora 15:27
1680 citiri
Optimism moderat in sistemul bancar european

Bancile din Europa privesc urmatoarele sase luni cu un optimism moderat si vor fi mai restrictive in oferirea de finantari, chiar daca se asteapta o crestere a cererii de creditare in mai multe sectoare si segmente de clientela, releva raportul EY, European Banking Barometer.

"In ultimele sase luni, s-a produs o schimbare subtila in ceea ce priveste increderea, iar sentimentul dominant in industria bancara europeana este acum unul de optimism moderat. Reducerea costurilor, modificarea reglementarilor prudentiale si provizioanele de risc de credit continua sa dea dureri de cap bancilor, insa, pentru prima data in ultimii ani, bancile estimeaza ca vom asista la o imbunatatire a performantei in majoritatea liniilor lor de afaceri", a declarat Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancara si piete de capital.

Acesta atrage insa atentia ca bancile raman inca sensibile la evolutiile negative din mediul economic, optimismul lor fiind dependent de cresterea increderii in economie, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

Bancile vor continua sa isi reduca dependenta de finantarile bancilor centrale

45% dintre cei chestionati in cadrul studiului sunt increzatori ca vor fi in masura sa isi imbunatateasca mix-ul de finantare in acest an. Mai putin de 25% anticipeaza ca vor accesa programe de finantare ale bancilor centrale iar 39% se asteapta sa poata rambursa aceste programe de finantare.

Cu toate acestea, la nivel de tari asteptarile sunt impartite. 50% din bancile din Italia, 42% din Franta si 40% din Spania estimeaza ca vor fi nevoite sa apeleze in mai mare masura la finantarea bancilor centrale.

Desi studiul nu acopera Romania, Gelu Gherghescu, partener Assurance & Advisory la EY Romania sustine ca "rezultatele pot fi relevante pentru sectorul bancar local, deoarece aproximativ 85% din totalul activelor bancare sunt detinute de filiale ale bancilor europene, deci o parte din evolutiile identificate vor avea implicatii si pentru filialele locale".

Bancile vor continua dezintermedierea

Jumatate dintre institutiile intervievate estimeaza ca vor trebui sa continue sa isi reduca valoarea activelor in urmatoarele sase luni. Aproximativ 35% dintre acestea afirma ca vor continua vanzarea de active.

"Exista si un procent de 25% dintre banci care au in vedere achizitia de active in urmatoarele sase luni fata de numai 18% in toamna anului trecut, ceea ce arata ca o parte din bancheri isi permit sa fie atenti la oportunitati de crestere", a mentionat Gelu Gherghescu.

O treime din banci inca se asteapta la o crestere a provizioanelor de risc de credit

Cresterea provizioanelor de risc de credit se atenueaza. Doar 32% dintre banci anticipeaza o crestere a provizioanelor in urmatoarele sase luni, comparativ cu 44% in toamna anului 2012. Cu toate acestea, in timp ce in Marea Britanie, Elvetia si Austria pierderile din risc de credit par sa se fi stabilizat, in Polonia si Spania mai mult de 50% dintre banci anticipeaza cresterea provizioanelor in urmatoarele sase luni.

Reducerea costurilor si adaptarea la noile reglementari din sistemul bancar, puncte principale pe agenda institutiilor de credit

Programele de reducere a costurilor au inceput sa isi arate beneficiile. Mai multe banci decat in toamna anului 2012 se asteapta la o imbunatatire a profitabilitatii si a performantei financiare, in general.

"Asa cum era de asteptat, bancile europene continua sa se concentreze pe reducerea costurilor, in principal ca raspuns la potentialul limitat de crestere a veniturilor, iar accentul se muta de pe masuri tactice catre programe strategice cum ar fi cele de optimizare si automatizare a proceselor. Demersuri precum dezvoltarea de noi produse si investitii in tehnologia necesara dezvoltarii relatiei cu clientela raman in continuare in a doua parte a listei de prioritati a bancilor", a adaugat Gelu Gherghescu.

Creditarea IMM-urilor va creste, insa pentru constructii si imobiliare restrictiile continua

Pentru constructii si imobiliare, previziunile nu sunt deloc bune. In urma cu sase luni, bancile afirmau ca vor introduce restrictii suplimentare in politicile de creditare pentru cele doua sectoare, dar se pare ca acest lucru se va intampla pentru majoritatatea sectoarelor economice.

Totusi, bancile isi relaxeaza politicile de creditare pentru IMM-uri in toate tarile incluse in studiu, cu exceptia Poloniei, a tarilor nordice si a Spaniei. Raspunsurile privind creditarea IMM-urilor sunt un semn ca politicile europeane de incurajare a creditarii acestui segment au inceput sa dea roade.

Cele mai bune prognoze se refera la retail si private banking dar, dupa un 2012 dificil, se estimeaza ca activitatea de investment banking va inregistra una dintre cele mai bune evolutii.

"In ceea ce priveste sectorul bancar din Romania, continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditarii locale. Pe langa implicatiile situatiei de la nivel european, bancile din Romania se confrunta cu o lipsa de incredere a consumatorilor si a decidentilor din companii, dar si cu o reducere a capacitatii de indatorare a acestora.

Din pacate, stagnarea creditarii ar putea afecta bancile, dincolo de efectul direct asupra valorii activelor si a veniturilor din dobanzi, deoarece, fara o crestere sustinuta a creditelor nu ne putem astepta la o inversare pe termen scurt a evolutiei creditelor neperformante si a valorii activelor cu care sunt garantate", a concluzionat Gelu Gherghescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci europa, #sistem bancar european, #restrictii creditare banci, #reglementari criza banci, #reducere costuri banci , #Banci internationale