Managerii romani, achizitii valoroase pentru multinationale

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:21
3565 citiri
Managerii romani, achizitii valoroase pentru multinationale

Peste 2.000 de manageri romani lucrau in strainatate, la conducerea unor companii sau a unor divizii ale marilor grupuri internationale, la nivelul anului 2010. Chiar daca din cauza crizei numarul lor a mai scazut, romanii sunt achizitii valoroase pentru companiile internationale.

Majoritatea tarilor unde lucreaza romanii cu pozitii de conducere se afla in Europa, dar exista pozitii si in Statele Unite si Asia, potrivit informatiilor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca

"99% din managerii romani care ajung pe pozitii importante la firme din strainatate (vorbesc aici doar de tarile civilizate, nu de cele << exotice >>, ca Ucraina, Albania, tari africane etc) sunt trimisi prin filiala din Romania a firmei respective, dupa ce au lucrat multi ani in firma respectiva, au avut o ascensiune constanta si au confirmat ca sunt compatibili cu modelul corporatist central.

Cazurile in care astfel de manageri ajung direct din Romania in aceste tari dezvoltate pe o pozitie manageriala semnificativa pe alta filiera decat cea descrisa mai sus sunt rare, foarte, foarte rare exceptii. De pilda, e aproape de neconceput ca o firma occidentala sa caute astfel de manageri in Romania", scrie pe blogul sau specialistul in resurse umane George Butunoiu, care a fost implicat in procesul de recrutare a managerilor straini pentru companiile de stat din Romania.

Salariile managerilor romani care ajung in straintate pot fi duble sau chiar triple, spune George Butunoiu.

Printre managerii romani care au fost promovati recent, in strainatate, se numara si Lucian Marin, care, la 38 de ani, a fost promovat in functia de director comercial al Coca-Cola Hellenic Italia.

El a devenit al treilea manager roman promovat in Italia, dupa Calin Dragan, fostul director al Coca Cola Romania, care in prezent lucreaza la Coca Cola Japonia, ca director executiv al operatiunilor, si dupa Marius Croitoru, in prezent director financiar al Coca Cola Italia.

Lucian Marin s-a alaturat echipei Coca Cola in 2008, in rolul de group international accounts director, ca parte a echipei comerciale la nivel de grup.

Tot de promovare in cadrul grupului a avut parte si Dan Bucsa, care in iunie 2011 s-a alaturat bancii UniCredit Tiriac, in pozitia de economist-sef, iar in septembrie a fost promovat cadrul grupului, urmand sa contribuie la activitatile de cercetare si analiza pentru pietele emergente.

Noile atributii ale lui Dan Bucsa vor viza in special activitatile de research pentru pietele din Europa Centrala si de Est.

El este doctor in economie si are o vasta experienta in domeniul cercetarii economice, inclusiv ca sef al Serviciului de Prognoze Macroeconomice din BNR.

La sfarsitul lunii martie, un alt roman, Razvan Botezatu, a fost promovat in cadrul Xerox Europa Centrala, Israel si Turcia (CIT) pe pozitia de strategic account 0perations si services director.

Potrivit reprezentantilor companiei, numirea acestuia urmareste politica globala de resurse umane a Xerox Corporation, care ofera oportunitati internationale de dezvoltare profesionala celor mai buni angajati ai sai.

In noua sa pozitie, Razvan Botezatu va fi responsabil de operatiunile de vanzari si servicii de management al documentelor, la nivelul regiunii CIT. El va coordona departamentul de vanzari directe in CIT, va superviza activitatile de marketing aferente si va instrui/pregati profesionisti si manageri in vanzari in toata regiunea.

Tot in luna septembrie, am aflat vesti de la un alt manager roman care a avut succes in strainatate, dar care s-a intors in Romania, dupa cinci ani petrecuti in cadrul echipei de resurse umane a grupului Renault.

Este vorba despre Dana Oprisan, 42 de ani, care a fost timp de cinci ani directorul de resurse umane ale centrului de inginerie Renault Technologie Roumanie. Ea a revenit in tara pentru a ocupa pozitia de director adjunct de resurse umane in cadrul grupului Renault, divizia din Romania.

#manageri romani strainatate, #salarii manageri romani, #promovare manageri romani , #Locuri munca in strainatate