Romania a revenit la ritmul de crestere economica de dinaintea crizei

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 19:13
3699 citiri
Romania a revenit la ritmul de crestere economica de dinaintea crizei

Economia Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 5,3%, urmand ca in 2018 avansul economic sa se reduca pana la 4,2%, conform celor mai recente prognoze publicate marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD si-a imbunatatit estimarile privind evolutia economiei romanesti cu 1,3 puncte procentuale pentru acest an, de la 4% pana la 5,3%, si cu 0,7 puncte procentuale pentru anul urmator, de la 3,5% pana la 4,2%.

"Mai multe tari, in special Romania si Turcia, inregistreaza ritmuri de crestere comparabile cu nivelurile inregistrate inaintea crizei", sustine BERD.

La nivel general, BERD si-a imbunatatit semnificativ prognozele de crestere pentru 2017, gratie exporturilor mai mari, relansarii investitiilor si preturilor mai mari la materii prime, care sprijina o relansare solida.

Ritmul mediu de crestere inregistrat in tarile din regiunea in care opereaza BERD ar urma sa fie de 3,3% in acest an, cu 0,9 puncte procentuale mai mult decat in prognozele publicate in luna mai si dupa o crestere de doar 1,9% in 2016.

"Aceasta relansare ampla este o evolutie binevenita. Ea creeaza, de asemenea, o fereastra de oportunitate pentru derularea reformelor care vor asigura sustenabilitatea ritmurilor solide de crestere pe termen lung", apreciaza economistul sef al BERD, Sergei Guriev.

BERD sustine ca cele mai recente prognoze ale sale sunt supuse la numeroase riscuri, inclusiv tensiunile geopolitice, amenintarile de securitate, politicile populiste din economiile avansate si gradul ridicat de concentrare a surselor de crestere globala.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori institutionali din Romania, cu investitii in tara de 7,6 miliarde euro in peste 400 de proiecte. Totalul investitiilor in sectorul agroalimentar este de 10,3 miliarde euro, in 624 proiecte in tarile in care opereaza BERD, din care 700 milioane euro investiti in Romania in 36 de proiecte.

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit saptamana trecuta estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2017, la 6,1%, de la 5,6% cat preconizase anterior.

Si Fondul Monetar International (FMI) a revizuit de la 4,2% la 5,5% estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, in raportul "World Economic Outlook", publicat pe 10 octombrie.

De asemenea, FMI si-a imbunatatit si prognoza privind ritmul de crestere inregistrat de economia Romaniei in 2018, pana la 4,4%, fata de avansul de 3,4% preconizat in aprilie.

Banca Mondiala anunta, la randul sau, pe 20 octombrie, ca economia Romaniei ar urma sa creasca peste potential in 2017 si in 2018, conform celei mai recente actualizari a raportului Economie regionala, migratie si mobilitate in Europa si Asia Centrala.

#crestere economica romania, #raport BERD crestere , #Crestere economica