Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!

Joi, 28 Martie 2024, ora 14:28
0 citiri
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!

Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane.

Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite puternic în jos, pe fondul condițiilor economice interne și externe neprielnice.

Cea mai mare economie a Uniunii Europene, care altădată se baza pe puternica producție industrială și pe exporturi, a ajuns să spere că reducerea inflației va impulsiona consumul privat, pentru a nu intra în recesiune.

Redresare anemică

Cele mai importante 5 institute economice germane au prognozat la unison că economia Germaniei va înregistra în 2024 o creștere de 0,1%, ceea ce reprezintă pragtic o stagnare.

Institutele și-au redus prognoza de creștere a PIB-ului Germaniei pentru 2024 la 0,1% față de proiecția anterioară de 1,3% și la 1,4% pentru 2025, de la prognoza anterioară de 1,5%.

Cauza pentru performanța slabă economică ar fi ratele dobânzilor ridicate, incertitudinea politică și cererea globală slabă, care slăbesc speranțele pentru o recuperare mai puternică.

”Deși este probabil să se înregistreze o redresare din primăvară, impulsul general nu va fi prea puternic”, a declarat Stefan Kooths, șeful de cercetare economică la Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW), potrivit Reuters.

Prețul energiei rămâne o problemă

Exporturile germane au scăzut în ciuda creșterii activității economice globale, în primul rând din cauza faptului că cererea de bunuri de capital și intermediare, care sunt importante pentru Germania, a fost slabă, iar competitivitatea prețurilor pentru bunurile consumatoare de energie a avut de suferit.

În anul curent, consumul privat va deveni cea mai importantă forță motrice pentru economie, arată cele 5 institute, într-un raport comun.

Speranțele privind revigorarea consumul privat se leagă de o inflație mai scăzută, în condițiile în care se așteaptă ca avansul prețurilor să scadă la 2,3% în 2024 și la 1,8% în 2025.

Cu toate acestea, nivelul inflației consemnat la sfârșitul anului 2021, înainte de creșterea drastică a prețurilor, nu este de așteptat să fie atins până în al doilea trimestru al anului 2025.

Ministerul Economiei german încorporează previziunile comune ale institutelor - Ifo, DIW, IWH, IfW și RWI - în propriile prognoze, care estimează ca economia va crește cu 0,2% în acest an, cu mult mai puțin decât prognoza anterioară de 1,3%.

Principalul partener economic al României

Germania este principalul partener economic al României, schimburile comerciale depășind în 2023 suma de 40 de miliarde de euro.

Importurile din România au totalizat 19,4 miliarde de euro, iar exporturile Germaniei către România au atins 21,5 miliarde euro.

Problemele cu care se confruntă economia germană nu se resfrâng însă doar asupra economiei românești, consecințele negative putând fi resimțite la nivelul întregii economii a Uniunii Europene, în condițiile în care Germania a fost prin tradiție cea mai mare economie și motorul economic al blocului comunitar.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!" pe Ziare.com

Inflatie in scadere, dar mare in continuare, și Guvernul modifica in sfarsit impozitarea concediilor medicale
Inflatie in scadere, dar mare in continuare, și Guvernul modifica in sfarsit impozitarea concediilor medicale
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în luna martie inflaţia a fost de 6,6%, comparativ cu 7,2% în februarie, iar acest lucru demonstrează că prelungirea plafonării preţurilor la energie...
Economia europeană, departe de redresare: Cererea de credite a companiilor din zona euro a scăzut mult sub așteptări
Economia europeană, departe de redresare: Cererea de credite a companiilor din zona euro a scăzut mult sub așteptări
Cererea de credite din partea firmelor din zona euro a scăzut substanțial în primul trimestru din 2024, contrar așteptărilor băncilor cu privire la o redresare. De cealaltă parte,...
#economie , #Stiri Macroeconomie