Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a transmis un mesaj original de Anul Nou. Fritz afirma ca in 2020 a invatat sa faca sarmale.
Fritz a fost una dintre surprizele alegerilor locale din septembrie 2020. A candidat din partea USR PLUS si l-a invins pe primarul PNL, Nicoale Robu.
Mesajul transmis de Dominic Fritz:
Gata, inchid si eu biroul. Si anul.
Am invatat sa fac sarmale, am doua nepoate nou-nascute, am castigat primaria impreuna, am gestionat o pandemie, am inceput sa facem ordine, am negociat un guvern, am gasit oameni incredibil de faini care s-au alaturat proiectului nostru.
2020, ne-ai bulversat viata, dar ne-ai readus si dulcea, exasperanta, obositoarea, energizanta sansa a unui nou inceput. Te las cu un mare sentiment de recunostinta.
Dar totusi - hai odata 2021. La multi ani!
Citeste si:
Bilantul lui Dominic Fritz, dupa doua luni de mandat. Noul primar al Timisoarei se plange de "heirupismul" mostenit de la Nicolae Robu ...citeste mai departe despre "Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, despre anul 2020: Am invatat sa fac sarmale, am doua nepoate nou-nascute, am castigat primaria impreuna" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 21:05
Primarul municipiului Bucuresti, Nicusor Dan, a declarat, marti seara, ca din cauza datoriilor de 3 miliarde de lei conturile municipalitatii sunt blocate si nu se pot face investitii, iar in cursul zilei a avut o intalnire cu ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, cu privire la aceasta situatie.
Edilul a precizat ca i-a solicitat sprijinul ministrului Finantelor pentru cresterea gradului de indatorare a primariei, astfel incat sa poata fi facute si investitii.
"Am gasit datorii curente de 3 miliarde de lei. Asta inseamna trei sferturi din bugetul pe un an. Am avut ingaduinta Ministerului de Finante care ne-a compensat pe termie 300 de milioane de lei. Am avut ingaduinta marii majoritati a creditorilor care ne-au esalonat platile. Conturile noastre sunt inca blocate pentru investitii.
(...) Am facut o vizita la ministrul de Finante si modul in care am dori sa rezolvam aceasta situatie, care e un blocaj, este sa asumam pentru 2021 ca din banii pe care ii primim de la bugetul national si banii pe care ii colectam noi din diverse taxe sa acoperim cheltuielile de functionare si datoriile curente. Cu acceptul Ministerului de Finante. sa ridicam nivelul de indatorare. Avem un mare avantaj, ca suntem putin indatorati pe termen mediu si lung in comparatie cu orasele occidentale. Deci ne putem imprumuta, daca ne da voie Ministerul de Finante. Domnul ministru Alexandru Nazare mi-a spus sa fac solicitarile in scris ca departamentele ministerului sa dea un punct de vedere",... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 23:53
"City Manager" reprezinta implementarea managementului profesionist in conducerea unui oras, un sistem folosit in Statele Unite si in Europa de Vest.
Un city manager este responsabil pentru controlul operatiunilor derulate de municipalitate si pentru implementarea masurilor adoptate de consiliul local. El actioneaza asemenea unui CEO (chief executive officer) al unei corporatii care acorda servicii de management profesionist.
Managerul este subordonat consiliului local, de obicei in baza unui contract in care sunt clar evidentiate drepturile si obligatiile sale si se recomanda ca acesta sa nu fie subordonat politic.
In primii ani ai profesiei, majoritatea managerilor proveneau din randul profesiilor de inginer. Astazi, fundalul si educatia tipice si preferate pentru inceputul managerului municipal este o diploma de master in administratie publica (AMP) si o experienta de cel putin cativa ani ca sef de departament in administratia locala sau ca asistent de manager de oras. Incepand cu 2005, mai mult de 60% dintre cei din profesie aveau diplome de master si doctorate.
City Manager - o alta sinecura de partid
Desi este recomandat ca city managerul sa fie un profesionist din administratia publica, fara legaturi cu partidele politice, functia a devenit o sinecura pentru rudele si prietenii primarilor.
Mihai Chirica si-a numit cumatrul la Iasi
Mihai Chirica l-a numit pe functia de administrator public al Primariei Iasi pe cumatrul sau, Gabriel Harabagiu,... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2020, ora 00:00
Reprezentantii Primariei Sectorului 5 al Capitalei sustin ca in Piata Ferentari sunt depozitate bunuri cumparate din bani publici - incaltaminte, jucarii, trotinete electrice, carti pentru copii, steaguri, ornamente de sarbatori, medalii, produse de igiena, detergenti - in valoare de 493.000 de euro. Acestea ar fi depozitate de cativa ani, unele fiind in stare avansata de degradare.
Corpul de Control al Primarului va sesiza organele competente, pentru a verifica daca banii publici au fost cheltuiti legal sau nu, arata acestia.
"In urma unei vizite pe teren, primarul Sectorului 5, Cristian-Victor Piedone Popescu, a aflat ca Piata Agroalimentara Ferentari este nefunctionala. Mai exact, in loc sa fie amenajata astfel incat producatorii sa isi poata vinde marfa, iar cetatenii din sector sa poata cumpara fructe si legume dintr-o piata moderna, spatiul a fost transformat intr-un depozit. Mii de perechi de incaltaminte, mingi, trotinete electrice, carti pentru copii, diverse jucarii, pungi de cadouri, steaguri, ornamente de sarbatori, medalii, manusi de box, dezinfectanti, produse de igiena, detergenti, tricouri inscriptionate, penare, geci de iarna, topuri de hartie, brelocuri, umbrele, baloane, sepci, pistoale de jucarie, pusti cu bile, toate acestea si multe altele se afla in Piata Ferentari, depozitate de ani de zile, iar unele dintre ele sunt intr-o stare avansata de degradare", arata reprezentantii Primariei Sectorului 5, intr-o postare pe Facebook.
Conform sursei... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2020, ora 23:50
Dupa infiintarea companiilor municipale in Bucuresti, directorii din Primaria Capitalei au capatat functii si in conducerea sau administrarea contestatelor societati. Asa au ajuns sa castige sume mari de bani, de pana la 11 salarii minime pe economie intr-o singura luna.
Ziare.com continua serialul in care va prezinta o parte dintre persoanele abonate la functii in institutiile statului roman. De data aceasta, din Primaria Municipiului Bucuresti, condusa in prezent de Nicusor Dan, care a castigat alegerile locale din toamna in fata Gabrielei Firea. In mandatul sau de patru ani, Firea a infiintat companiile municipale, de pe urma carora incaseaza venituri mai multe persoane care au lucrat alaturi de ea in primarie.
Legea romana permite cumularea mai multor functii, dar durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. O parte din angajatii institutiilor statului detin, insa, trei sau chiar cinci functii, de pe urma carora aduna indemnizatiile.
Din Voluntari la Primaria Capitalei
Dumitru Catana este director executiv al Corpului de Control al Primarului General, functie pentru care a incasat peste 130.000 de lei in 2019. Catana este profesor la Universitatea Maritima din Constanta, de unde a incasat, anul trecut, 7.500 de lei si membru in Consiliul de Administratie al Autoritatii Navale Romane, functie remunerata cu 17.400 de lei. La aceste venituri se adauga pensia de 142.450 de lei de la Ministerul de... mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2020, ora 00:02
Fosta administratie a Sectorului 5 al Capitalei, condusa de social-democratul Daniel Florea, a achizitionat cadouri in valoare de aproximativ 7,5 milioane de euro destinate elevilor si profesorilor, conform unei postari de pe pagina de Facebook a actualei conduceri a primariei de sector.
Pachetul destinat elevilor este in valoare de 1.192 de lei fara TVA si continea mai multe tipuri de dulciuri si ciocolata din Franta si Belgia, nefiind insa precizate criteriile dupa care au fost acordate. In cazul profesorilor, valoarea unui singur pachet a fost de 4.614,75 lei fara TVA si continea un pix Montegrappa, o agenda si o cutie mica de bomboane.
"In timp ce in Sectorul 5 sunt numeroase scoli nefinalizate, inca in constructie, fara avize ISU, fara receptii facute, cu o lipsa acuta la buget pentru finantarea acestora, cu comenzi date constructorilor fara a avea acoperire bugetara, vechea administratie a facut cadouri profesorilor si elevilor, in valoare totala de 36.425.172 lei, adica aproximativ 7,5 milioane de euro. Achizitia a fost facuta de catre societatea Economat SRL la sfarsitul anului trecut", conform paginii de Facebook a Primariei Sectorului 5.
Pentru elevi au fost achizitionate 14.500 de pachete, in valoare de 1.192 lei pachetul - fara TVA. Fiecare pachet continea mai multe tipuri de dulciuri si ciocolata din Franta si Belgia. Factura pentru cadourile oferite elevilor se ridica la 14.767.200 lei.
Nu este clar care au fost criteriile prin care s-au... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 19:13
Procesul de selectie al city managerului Timisoarei este in plina desfasurare. Chiar daca legea ii permitea sa numeasca pe cine vrea in aceasta functie, primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a lansat o competitie pentru cei care vor sa ocupe acest post, iar interesul este urias, fiind depuse peste 300 de CV-uri.
In 17 noiembrie, primarul Timisoarei Dominic Fritz a anuntat ca este in cautarea unui city manager pentru Timisoara. Fritz i-a invitat sa intre in competitie pe toti cei interesati de post, aratand ca una dintre conditii este sa fi ocupat o pozitie de management in domeniul public sau privat de cel putin 10 ani.
Potrivit lui Dominic Fritz, pana in 25 noiembrie, termenul de depunere a candidaturilor, au fost depuse peste 300 de CV-uri. Mai exact: 309. "E absolut minunat. Sunt oameni din Timisoara, sunt oameni de peste tot din tara. A aplicat si un roman care sta pe o insula din Caraibe care vrea sa se intoarca in tara. Sunt foarte optimist ca o sa gasim cel mai bun administrator public", a declarat Dominic Fritz, care a marturistit ca este incercat de sentimente mixte.
"Sunt foarte fericit ca exista aceasta incredere, dar recunosc ca in acelasi timp sunt furios. Cu cat mai multe CV-uri de genul acesta citesc devin furios pentru ca imi dau seama cat de mult a pierdut si pierde tara asta pentru ca nu suntem in stare sa avem o administratie publica care sa se bazeze pe un simplu principiu: de competitie", a aratat Fritz.
Cat poate castiga city managerul... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:34
Asociatia Pro Infrastructura acuza Primaria Cluj-Napoca ca blocheaza proiectul metroului, evaluat la 1 miliard de euro, cerand autorizatii de construire si avize inutile si ar putea rata finantarea europeana prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
Pentru a fi inclus in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), studiile de fezabilitate si lucrarile metroului trebuie contractate pana cel tarziu in anul 2022, iar primaria din Cluj este intr-o cursa cronometru.
"Desi este prezentat ca un viitor proiect de succes in Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), metroul din Cluj-Napoca evaluat la un miliard de euro este in prezent blocat in incompetenta si birocratie, existand riscul de a rata acest tren al finantarii europene. Includerea proiectelor in acest PNRR presupune finalizarea studiilor si contractarea lucrarilor pana cel tarziu in anul 2022. In aceste conditii, proiectul metroului din Cluj-Napoca aflat in etapa studiului de fezabilitate este intr-o cursa contra-cronometru pentru finalizarea acestui studiu, iar apoi lansarea si finalizarea licitatiei pentru lucrari pana in 2022", se arata in mesajul publicat de Asociatia Pro Infrastructura (API).
Pro Infrastructura acuza Primaria din Cluj-Napoca ca cere documente ultra-birocratice, ceea ce intarzie proiectul.
"Ei bine, Primaria Cluj-Napoca pare ca nu intelege importanta acestui proiect, abordand relatia cu prestatorul angajat sa realizeze studiile intr-o maniera ultra-birocratica, de... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 10:48
Noii primari, care si-au preluat mandatele de deja doua, trei saptamani, au inceput sa scoata la lumina dezastrele din bugetele locale lasate mostenire, dar si adevarate "gauri negre", contracte uriase fara rationament economic si un personal administrativ supradimensionat. In fata acestei situatii, raspunsul adoptat pare a fi reteta Bolojan/Boc, reprezentantii a doua administratii de succes din Romania, Oradea, respectiv Cluj-Napoca.
Fostul primar al Oradei, Ilie Bolojan, a starnit un adevarat cutremur atunci cand, in chiar prima zi in functia de presedinte al Consiliului Judetean Bihor, a anuntat ca va da afara jumatate din personalul institutiei, aratand ca multe din directiile CJ nici macar nu aveau un domeniu de activitate. Saptamana trecuta, toti cei 16 angajati ai Directiei de Turism au fost destituiti, organigrama fiind redusa la doua posturi. Bolojan sublinia ca, in patru ani de mandat, economiile facute printr-o schema de personal eficienta echivaleaza cu banii necesari constructiei unui pod in centrul Oradei.
Ultimul nou primar ales care pare sa fi adoptat reteta Bolojan este chiar edilul Timisoarei, Dominic Fritz, cel care a anuntat marti, 17 noiembrie, ca va taia toate sporurile acordate angajatilor responsabili cu atragerea fondurilor europene, dupa ce, cei 120 de angajati care beneficiau de un spor de 50% au reusit sa atraga din proiecte de 460 de milioane de lei doar un singur milion. Costul acestor sporuri ajungea la circa 7 milioane de lei, bani... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 00:01