Pensiile de stat - un teren minat

Luni, 08 Martie 2021, ora 16:05
767 citiri
Pensiile de stat - un teren minat

In Romania, se platesc pensii din doua surse bugetare, complet separate si prin lege si prin executie: bugetul asigurarilor sociale si bugetul de stat. Faptul ca amandoua bugetele sunt gestionate de stat creeaza confuzii intentionate, mai ales in randul publicului analfabet in materia gestionarii treburilor publice, dar nu am de gand sa fac aici vreo alfabetizare.

In tot cazul, pensiile din bugetul de stat sunt de mai multe feluri, incadrabile in doua mari categorii, de asemenea separabile si prin lege si prin executie: pensii de serviciu la stat si pensii speciale.

In cazul pensiilor de serviciu, statul, care este angajatorul, in loc sa plateasca o contributie in numele angajatului la stat, la bugetul de asigurari sociale, a preferat varianta sa ii dea angajatului un salariu mai mic cu acea contributie, urmand ca, la pensionarea lui, sa ii plateasca tot din bugetul de stat si pensia. De aceea este acea pensie de serviciu, la stat.

Asa cum salariul la stat reflecta evaluarea financiara a intregii munci depuse de angajat, inclusiv compensarea conditiilor de munca, tot asa si pensia de serviciu se acorda diferit, in functie de continutul si durata muncii depuse.

Pensiile speciale sunt destinate unor categorii de demnitari, magistrati si functionari publici care au avut functii in domeniul public, altele decat cele de angajat la stat, cum sunt parlamentarii, consilierii locali, primarii, ministrii, judecatorii, procurorii. Adica cei carora li se cerea o singura conditie pentru a fi platiti cu indemnizatii, si anume sa ocupe functia corespunzatoare. Fara nicio normare a muncii si evident fara nicio evaluare a produsului muncii lor.

Asa ca orice discutie despre caracterul moral al unor pensii de serviciu sau speciale, platite din bugetul de stat, nu poate fi purtata decat tinand seama ca doar pensiile de serviciu reflecta munca depusa pe timpul angajarii, celelalte, cele speciale, fiind golite de orice continut valoric (ele fiind acordate pentru "sacrificiul" facut de demnitar ca sa ocupe functia de demnitate publica si nu pentru rezultatul activitatii demnitarului).

Daca acceptam modelul de mai sus, de aici incolo discutia despre caracterul moral al pensiilor din bugetul de stat intra pe un teren necunoscut, dar cu siguranta minat.

Teren necunoscut deoarece nimeni, dar chiar nimeni nu stie de cata munca la stat este nevoie, pentru ca statul sa isi indeplineasca in totalitate functiile si sa produca bunurile publice asteptate de la el (admi ...citeste mai departe despre "Pensiile de stat - un teren minat" pe Ziare.com

#bugetul de stat, #pensii speciale, #pensii, #pensii private, #Romania, #pensionare, #stat, #demnitari, #magistrati , #Stiri Administratie