Pretul energiei electrice va creste de joi, 1 iulie, cu procente cuprinse intre 3% si 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat inca un contract de furnizare pe piata libera.
De la 1 ianuarie 2021, piata de electricitate s-a liberalizat total, iar preturile nu mai sunt reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Fiecare consumator este liber sa aleaga orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licentiati. Pe site-ul ANRE exista un comparator de preturi unde se gasesc toate ofertele, pe judete, in ordinea crescatoare a preturilor.
Cei care nu semneaza noi contracte si pur si simplu nu fac nimic vor ramane in asa-numita piata de serviciu universal, adica vor primi in continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un pret care este mai mare decat cel din piata libera.
Termenul de 1 iulie 2021 a aparut pentru ca, la 1 ianuarie, lumea nu era pregatita pentru liberalizare, cei mai multi nici nu auzisera de asta si nu stiau ce sa faca, asa ca autoritatile si furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factura in primele sase luni ale anului. In aceasta perioada, oamenii din serviciul universal au primit acelasi pret ca si cei din piata libera.
Peste jumatate din consumatori casnici sunt deja in piata libera, concurentiala, a anuntat vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, in urma cu doua zile. Pentru ceilalti pretul va creste cu 3% - 13%.
"La 1 ianuarie, dintre cei 8,9... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 10:56
Romania are, luni, cea mai ieftina piata spot de energie electrica din regiune, pe fondul productiei mari de energie hidro, potrivit datelor Transelectrica si OPCOM, analizate de AGERPRES.
Astfel, pretul mediu al energiei cu livrare luni este 47,51 euro pe MWh in Romania, in timp ce, in Ungaria, energia costa 49,01 euro pe MWh, iar in Cehia si Slovacia, 49,04 euro pe MWh.
La ora 10:30, consumul tarii era de 8.385 MW, productia, de 8.633 MW, iar restul de 248 MW erau exporturi.
In topul surselor se afla energia hidro, cu 2.143 MW, hidrocarburile - 1.783 MW, carbune - 1.694 MW, nuclear - 1.388 MW, eolian - 1.378 MW, fotovoltaic - 183 MW, biomasa - 64 MW.
De altfel, Romania este exportator de energie inca de saptamana trecuta, din 20 noiembrie, cand au inceput ploile si vantul, favorizand productia de energie hidro si eoliana. mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 11:25
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei de specialitate OPCOM a ajuns la o medie de 373 lei pe MWh pentru energia cu livrare marti, 27 noiembrie, nivelul fiind aproape cu 62% mai mare comparativ cu ziua de 1 noiembrie, cand media a fost de de 230 de lei pe MWh, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.
Pe intervale orare, pretul depaseste de mai multe ori pragul de 500 de lei pe MWh si ajunge chiar la 544 de lei pe MWh intre orele 17:00 si 18:00.
Reamintim ca recordul absolut intr-un interval orar a fost de 680 de lei pe MWh, inregistrat pe 1 februarie 2017. Piata spot sau Piata pentru Ziua Urmatoare, prescurtat PZU, este de referinta pentru preturile din Romania, intrucat aici se tranzactioneaza circa 40% din cantitatile totale de energie electrica.
In piata regionala, pretul din Romania (80,11 euro pe MWh) este cel mai mic dintre tarile cu care Romania este cuplata la nivel de PZU, respectiv Ungaria, Cehia si Slovacia, unde pretul este de 82,31 euro pe MWh in fiecare dintre aceste tari.
Si pentru ziua de luni, 26 noiembrie, pretul mediu din PZU in Romania (327 lei pe MWh sau 70,27 euro pe MWh) este cel mai mic din regiune, in conditiile in care energia in Ungaria costa 74,15 euro pe MWh, in Slovacia - 73,20 euro, iar in Cehia - 73,14 euro.
Totodata, luni, la ora 13:35, Romania importa 364 de MW, potrivit datelor privind starea sistemului energetic national, postate in timp real pe site-ul Transelectrica.
Productia de... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 14:07
Pretul energiei electrice pe bursa de profil OPCOM a fost in continua crestere in aceasta luna, ajungand ca electricitatea cu livrare marti, 21 august, sa coste de doua ori mai mult decat la inceputul lunii august, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.
Astfel, pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare), la 1 august, pretul energiei avea o medie de 166 de lei pe MWh, pe 8 august pretul a sarit la 232 lei pe MWh, pe 14 august a ajuns la 278 lei pe MWh, iar energia cu livrare marti, 21 august, costa 321 de lei pe MWh.
Acelasi pret, 69 euro/MWh, il regasim si in tarile cu care Romania este cuplata la nivelul pietei spot de energie, adica Ungaria, Slovacia si Cehia.
Productia de energie a Romaniei era, luni, la ora 14:30, de 7.832 MW, potrivit starea sistemului energetic national, prezentata in timp real pe site-ul Transelectrica.
Consumul national era 7.588 MW, la ora mentionata, diferenta reprezentand exporturi. mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 15:08
In ciuda faptului ca, odata cu venirea gerului, au crescut considerabil atat consumul de electricitate, cat si pretul Mwh la bursa, specialistii in energie consultati de Ziare.com sustin ca n-avem niciun motiv de ingrijorare. La acest moment, nimic nu indica faptul ca facturile de electricitate ale consumatorului casnic ar urma sa se majoreze.
Cererea de electricitate a crescut brusc, in Romania, odata cu scaderea temperaturilor. Astfel, pe 26 februarie, la orele pranzului, se inregistra al doilea cel mai mare consum de energie din istoria tarii noastre: 9.459 MW, potrivitt datelor Transelectrica.
Iar in urma cresterii spectaculoase a cererii de electricitate s-a majorat si pretul Mwh la bursa.
Mai exact, pretul unui MWh tranzactionat pe piata spot s-a majorat cu o circa o treime in doar 24 de ore, ajungand luni la pretul de 35,32 euro. Consumatorul casnic n-ar trebui, insa, sa resimta aceasta scumpire, sustin expertii in energie consulatati de Ziare.com. Iata de ce.
De pe piata spot a bursei de energie - numita si piata pentru ziua urmatoare (PZU) - furnizorii din Romania cumpara electricitate la preturi care se schimba de la o ora la alta. Ca utilizatorul casnic de electricitate sa resimta, insa, scumpirile de pe piata spot, ar fi nevoie insa ca pretul Mwh sa ramana la nivel ridicat pentru o perioada de cel putin o saptamana.
Or, la acest moment nu exista in piata elemente care sa indice ca asa ceva ar urma sa se intample.
Inca un factor de stabilitate... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 14:24
Romanii platesc mai mult pe energie electrica decat bulgarii si ungurii, din cauza taxelor si costurilor de retea mai mari decat in cazul vecinilor nostri.
Deputatul PNL Andreea Paul a observat aceasta diferenta si a cerut mai multe detalii de la Ministerul Energiei, potrivit unui comunicat remis marti Ziare.com.
Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, europenii platesc, in medie, 21,05 eurocenti/kWh pentru energia electrica.
Cele mai mari preturi sunt in Danemarca - 30,4 eurocenti/kWh, Germania - 29,5 eurocenti/kWh, Irlanda - 24,5 eurocenti/kWh si Italia - 24,3 eurocenti/ kWh. La polul opus se afla Bulgaria - 9,6 eurocenti/kWh, Ungaria - 11,5 eurocenti/ kWh si Lituania - 12,4 eurocenti/kWh.
Insa noi dam mai multi bani decat vecinii nostri, mai exact 13,2 eurocenti pe Kwh, adica platim energia electrica cu ...citeste mai departe despre "De ce bulgarii si maghiarii au curentul mai ieftin ca noi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 11:36
Romania s-a situat pe locul al treilea in semestrul al doilea din 2013 la scumpirea curentului electric pentru gospodariile populatiei.
Pretul in tara noastra a crescut cu 16,81%, astfel ca ne plasam dupa Estonia (+21,73%) si Grecia (+19,68%).
Pentru referinta, trebuie amintit ca media scumpirilor la nivelul UE a fost de 2,81% iar majoritatea statelor din regiunea noastra au redus pretul energiei electrice pentru populatie (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovacia).
Cu toate acestea, ocupam in continuare locul al doilea din UE 28 in topul celui mai ieftin curent electric pentru populatie, dupa Bulgaria si inaintea Ungariei.
Desi avem cel mai mic pret de cost din intreaga Uniune, pretul platit de consumatorii romani ajung sa fie mai mari cu 45% fata de cei bulgari prin cheltuielile de ...citeste mai departe despre "Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 12:10
Scaderea spectaculoasa, cu 24%, a pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi din acest an, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
Precizarea vine dupa ce, in urma cu doua zile, marii consumatori industriali de energie s-au plans ca au costuri foarte mare cu factura energetica din cauza certificatelor verzi.
"Este adevarat ca aparitia mai multor producatori de energie regenerabila a crescut numarul de certificate verzi in 2013 fata de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul ca pretul platit de un consumator industrial pe kWh, luand in calcul electricitatea, toate taxele si certificatele (verzi, de carbon) este mai mic in acest an fata de 2012", a precizat Ionel David.
El a amintit ca, in primele 10 luni ale anului 2013, pretul electricitatii pe piata a fost cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.
"Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza, in buna masura, aportul de energie ieftina adusa pe piata de catre industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsa din surse eoliene care are un cost marginal foarte scazut. Faptul ca energia s-a ieftinit nu este mentionat, pentru ca de fapt aceasta ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi. Drept... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:40
Pretul energiei electrice platit de populatia din Romania, raportat la puterea de cumparare, este peste media UE, aproape dublu fata de nivelul din Franta, apropiat de cotele din Danemarca sau Germania si mai ridicat decat in Austria sau Olanda, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Raportata la nivelul de trai (ajustata la puterea de cumparare), suma platita de romani este cu 14% mai mare decat media UE si de aproape doua ori peste nivelurile din Franta sau Finlanda, reiese din datele Eurostat.
Totodata, tariful la electricitate din Romania raportat la puterea de cumparare este cu 19% mai ridicat decat cel suportat de austrieci, respectiv cu 24% peste cel din Olanda si se apropie de cotele din Danemarca sau Germania.
Ponderea costurilor cu energia electrica in bugetul romanilor este de asemenea cu circa 33% mai ridicata fata de costurile din Marea Britanie sau Suedia.
In valoare nominala populatia din Romania plateste unul dintre cele mai reduse tarife din UE pentru energia electrica, de 46,6 lei, sau 10,9 euro pe 100 kWh. Numai bulgarii achita un pret mai mic, de 17,1 leva, sau 8,7 euro pe 100 kWh.
Media UE este de 18,4 euro pe 100 kWh. Datele se refera la tarifele din a doua jumatate a anului trecut.
Pentru gaze naturale, pretul platit de populatia din Romania este cel mai mic din UE atat in valoare nominala, cat si dupa ajustarea la puterea de cumparare.
Astfel, romanii platesc 11,9 lei, sau 2,8 euro, pe 100 kWh de gaze naturale, fata de... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 20:44