Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca pe 15 mai iesim din starea de urgenta si intram in cea de alerta. In vreme ce autoritatile pregatesc cateva scheme de ajutor pentru afacerile afectate de criza creata in contextul pandemiei de COVID-19, ce optiuni au angajatorii care nu-si pot redeschide afacerile in ceea ce priveste angajatii?
Pentru a afla detalii despre concedieri si preaviz in aceasta perioada, am stat de vorba cu Gabriela Dinu, Asociat Manager si unul dintre coordonatorii ariei de practica pentru Dreptul Muncii in cadrul casei de avocatura NNDKP.
Iata 7 lucruri importante de stiut pe aceasta tema:
1. Care este procedura de preaviz (conform Codului Muncii) in contextul crizei coronavirus? S-a schimbat ceva in contextul pandemiei din acest punct de vedere?
Procedura de preaviz stabilita de Codul Muncii a ramas aceeasi, nesuferind modificari in contextul crizei generate de coronavirus. Astfel, au ramas neschimbate dispozitiile referitoare la durata minima a preavizului de 20 zile lucratoare in cazul incetarii contractului de munca din initiativa angajatorului (concedierea pentru desfiintarea postului, concedierea pentru necorespundere profesionala, de exemplu), precum si la durata maxima de 20 sau 45 de zile lucratoare in cazul incetarii raportului de munca din initiativa angajatului (demisie), in functie de pozitia ocupata de catre angajatul demisionar (executie sau conducere).
In schimb, prin Decretul Prezidential nr. 240/14.04.2020 (numit in... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 00:00
In primul nostru articol pe tema preavizului datorat de angajator la desfacerea contractului individual de munca (CIM) ne-am referit la cateva aspecte generale, cum ar fi ce este preavizul, cui, cum si cand trebuie acordat acesta si cum se calculeaza el in mod corect. In acest al doilea articol ne vom referi, pe scurt, la cateva probleme practice ivite in practica noastra de dreptul muncii.
Ca si in cazul primului articol, dorim sa atragem atentia ca in cele ce urmeaza ne referim in mod exclusiv la preavizul datorat de angajator, in cazul concedierilor care impun aceasta obligatie, si nu si la cel datorat de angajat in cazul demisiei.
1. Care este timpul de lucru in perioada de preaviz?
Am ales sa incepem cu aceasta intrebare, intrucat contextul in care ne-a fost ea adresata ne-a aratat ca atat angajatorii din mediul privat, cat si angajatii acestora, se afla intr-o usoara confuzie cu privire la modul de desfasurare a raporturilor de munca pe durata preavizului.
Din nefericire, reglementarea actuala din Codul Muncii (CM) nu este suficient de expresa decat in cazul preavizului datorat de angajat in cazul in care demisioneaza, caz in care art. 81 alin. (5) din CM prevede foarte clar ca pe durata preavizului, CIM continua sa isi produca toate efectele.
Sfatul avocatului: Tot ce vrei sa stii despre preaviz (I)
Cu toate acestea, chiar si in lipsa unui text similar in cazul preavizului acordat de catre angajator, concluzia va fi aceeasi si in acea ipoteza,... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 18:00
1Preavizele privind neplata in termen a facturilor de energie electrica vor fi trimise prin posta cu confirmare de primire, incepand din aceasta luna, iar costul acestui demers va fi inclus in factura urmatoare.
Astfel, cei care nu achita la timp s-ar putea trezi ca suma sa fie suplimentata cu 13,7 de lei, arata Vocea Transilvaniei.
Prevederea a intrat in vigoare aceasta luna si este inclusa intr-un ordin al ANRE, dat anul trecut.
"S-a stabilit ca preavizarea sa se faca, obligatoriu, cu confirmare de primire. Pentru ca existau discutii - multi dintre clientii care erau deconectati reclamau faptul ca nu primisera preavizul. Unii chiar nu il primeau, pentru ca era o preavizare simpla, altii nu recunosteau, iar noi nu puteam dovedi ca, de fapt, il primisera", a explicat Viorel Pop, directorul Electrica Furnizare Zalau, pentru sursa citata.
Dupa cat timp se emite preavizul
Consumatorii ...citeste mai departe despre "Taxa noua inclusa in facturi: Ce ii asteapta pe consumatorii care nu platesc la timp" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 17:50
Desi dreptul la preaviz al angajatilor ale caror contracte individuale de munca (CIM) inceteaza pare sa reprezinte o institutie bine cunoscuta si insusita de catre angajatori, iata ca practica avocateasca ne-a aratat ca realitatea e destul de diferita.
Nu de putine ori, desi tratat ca un "dat" in cadrul procedurilor de concediere a salariatilor pentru varii motive (nu toate susceptibile de acordarea unei perioade de preaviz), in realitate preavizul nu este inteles si insusit pentru ceea ce reprezinta, ca institutie juridica de dreptul muncii, imprejurare de natura sa conduca, in unele cazuri, la erori de procedura, mai mult sau mai putin vatamatoare.
Prin urmare, vom incerca sa lamurim, pe cat posibil, o serie de aspecte practice referitoare la aceasta institutie de care, mai devreme sau mai tarziu, mai des sau mai rar, orice angajator se loveste in activitatea sa.
In acest prim articol, ne vom referi la cateva aspecte generale cu privire la preavizul la care sunt obligati angajatorii in cazul desfacerii anumitor categorii de contracte individuale de munca.
1. Ce este preavizul?
Fara indoiala, o intrebare la vederea careia nu putini lucratori in domeniul resurselor umane tind sa raspunda fara ezitare:
"Simplu. Este perioada in care trebuie sa mai pastram un salariat atunci cand i se desfiinteaza postul".
Cu usoare variatii pe aceeasi tema, preavizul este uneori vazut ca perioada in care salariatului mai trebuie sa i se "permita sa vina la munca",... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 08:00
Fiecare salariat are dreptul, anual, la minimum 20 de zile lucratoare de concediu de odihna, dupa cum se precizeaza in Codul muncii. Totusi, ce se intampla in situatia in care salariatul intra in preaviz si i-au mai ramas zile de concediu neefectuate? Mai are dreptul la ele sau nu? Poate angajatorul refuza concediul de odihna in perioada de preaviz sau, din contra, il poate obliga pe salariat sa-si efectueze vacanta? La toate aceste intrebari, si nu numai, raspundem astazi cu ajutorul unui specialist in Dreptul muncii.
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat salariatilor, conform Codului Muncii. Astfel, potrivit legislatiei, concediul de odihna anual este acordat pentru minimum 20 de zile lucratoare, iar durata este proportionala cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Citeste mai multe despre Concediu de odihna in perioada de preaviz: este sau nu posibil pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 15:00
n cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, 2.500 de angajati vor primi luni preaviz de concediere.
Reducerile de personal fac parte din actul normativ care prevede concedierea a 4% din angajatii din ministere, respectiv 3.000 de oameni, informeaza Romania TV.
Sunt vizati angajatii ANAF de la departamentele de Resurse Umane, de la Garda Financiara si alte servicii. Pana la sfarsitul acestei saptamani se vor trimite toate cele 2.500 de preavize. Functionarii ANAF de la ghisee nu vor fi afectati de aceste disponibilizari.
Printre cei concediati se afla si circa 300 de directori ai directiilor ANAF din tara, directii care vor fi desfiintate in urma regionalizarii.
Citeste mai multe despre Concedieri masive la ANAF: Cati angajati primesc luni preavizele pe Ziare.com. mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 11:09
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a anuntat ca 1063 de angajati din Garda Financiara au primit preaviz si ca vor fi examinati. In urma verificarilor, vor fi concediati minim 291 de salariati, a mai precizat Sorin Blejnar, citat de Mediafax.Din totalul personalului care a primit preaviz, 58 sunt angajati in functii de conducere.
Potrivit lui Blejnar, in urma testarilor se va stabili care dintre angajati vor fi disponibilizati sau relocati in alte structuri din Garda Financiara.
El a mai aratat ca din cei 1.383 de angajati Garzii Financiare, 320 nu au primit preaviz deoarece lucreaza in departamente subdimensinate ca numar.
In urma unui proces de restructurare a ANAF, aprobat recent de Guvern, structura Garzii Financiare va avea cel mult 1.092 de posturi, comparativ cu 1.805 in prezent.
Potrivit presedintelui ANAF, in perioada urmatoare vor fi efectuate testari, urmate de disponibilizari, la Autoritatea Nationala a Vamilor, precum si la structurile teritoriale ale finantele publice.
Blejnar a anuntat la mijlocul lunii iunie ca ANAF va disponibiliza in total 2.000 de angajati in cadrul procesului de reorganizare, din care 1.200 vor pleca pana la jumatatea lunii august.
La inceputul lunii iunie Guvernul a decis desfiintarea unui numar total de 4.927 posturi din ANAF, dintre care 1.200 ocupate.
Alte locuri au fost desfiintate la Autoritatea Nationala a Vamilor (1.427 posturi, dintre care 600 ocupate) si Garda Financiara (713... mai mult
Luni, 27 Iunie 2011, ora 16:11
Cei 1.600 de angajati ce vor fi disponibilizati de la CNH Petrosani vor primi joi preavizele, urmand ca, la inceputul lunii aprilie, sa plece din companie, primind pana la 12 salarii compensatorii intre 6.300 lei si 25.200 lei, in functie de vechime, a declarat pentru NewsIn Constantin Jujan. "Joi (11 martie, n.r.), toti cei ce vor fi disponibilizati vor primi preavizele.
Perioada de preaviz dureaza 15 zile si mineri disponibilizati vor pleca astfel din companie la inceputul lunii aprilie.
Acestora li se va acorda totodata intre 3 si 12 salarii medii nete, in functie de vechimea pe care o au in minerit", a declarat joi pentru NewsIn directorul general al CNH Petrosani, Constantin Jujan.
Un salariu mediu net este de 2.100 lei, a precizat directorul general al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani.
Astfel, cei care au cinci ani vechime in minerit, vor primi trei salarii medii nete, cei care au intre 5 si 15 ani vechime vor primi sase salarii medii nete, cei cu o vechime intre 15 si 25 de ani in minerit primesc zece salarii medii nete, iar cei cu o vechime de peste 25 de ani, 12 salarii medii nete.
Constantin Jujan a precizat totodata ca, in prezent, negociaza cu sindicatele contractul colectiv de munca pentru 2010.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va disponibiliza in acest an 3.545 angajati din opt societati energetice din subordinea sa, cei mai multi provenind de la Compania Nationala a Huilei, care va concedia 1.600 mineri, potrivit unui... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2010, ora 15:27
CFR Marfa le-a inmanat, in 5 februarie, preavizele celor 6.380 de salariati care urmeaza sa fie disponibilizati, iar 10% dintre acestia au refuzat sa semneze, o parte dintre ei intentionand sa actioneze in instanta administratia companiei, a declarat marti pentru NewsIn presedintele FNFMC.
"Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial (FNFMC) a fost de acord cu disponibilizarile, insa nu am inteles de unde au scos oficialii din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) cifra de 6.380, pentru ca acestia nu au discutat cu sindicatele. Este cert ca din martie vor fi concediati peste 6.000 de angajati la Marfa, iar la CFR Calatori circa 1.000 de salariati vor primi preavizele in aprilie, restul de la CFR Infrastructura urmand sa le primeasca in luna mai", a precizat Gheorghe Fratica.
De asemenea, presedintele FNFMC a mentionat, referindu-se la salariatii care vor fi disponibilizati de la CFR Marfa, ca venitul de completare reprezinta diferenta dintre valoarea somajului (somaj tehnic 75%) si salariul mediu net pe economie aferent lunii ianuarie 2010 in care s-a produs diponibilizarea, dar nu va depasi salariul mediu net pe economie.
"Daca un salariat a avut un venit lunar de peste 1.500 lei, va lua, dupa disponibilizare, pana la 1.390 lei. Salariatii care au vechime intre 0 si 15 ani vor primi 12 venituri de completare, cei cu vechime intre 15-25 ani vor incasa 13 salarii, iar cei cu vechime de peste 25 de ani 15 venituri. De asemenea, la plecare toti cei... mai mult
Marti, 09 Februarie 2010, ora 16:27