The Economist catre Germania: Mai bine ati investi in infrastructura

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 13:38
2024 citiri
The Economist catre Germania: Mai bine ati investi in infrastructura

Guvernul german ar trebui sa investeasca puternic in infrastructura, nu sa-si faca griji pentru echilibrul bugetar, scrie The Economist, in editia tiparita.

In ciuda renumelui sau, Germania nu a alocat foarte multe fonduri in ultimul deceniu pentru infrastructura, noteaza publicatia, situatie care devine vizibila prin aspectul fragilitatii unor poduri si sosele din sistemul rutier german sau in subdimensionarea infrastructurii scolare si prescolare din tara.

O astfel de masura ar asigura cresterea economica pe termen scurt si ar deschide oportunitati investitionale pe termen lung fara sa afecteze politica fiscala a guvernului de la Berlin.

Investitorii nu mai au incredere in Germania

De la farul care estompa peisajul dezolant lasat in Europa de criza economica, Germania este pe punctul de a trece in rolul de oaie neagra a continentului. Indicele ZEW, care subliniaza increderea investitorilor, s-a prabusit la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani.

Scaderea ritmului performantei economice este privita cu nonsalanta in interiorul granitelor Germaniei, dar da semnale acute in plan extern pe fondul unor alte crize acutizate pe pietele internationale, se arata intr-o analiza a revistei The Economist.

Au revizuit cifrele, nu si politica

Pozitia guvernului de la Berlin este transanta: fara imprumuturi externe. Ultimele cifre date publicitatii de membrii cabinetului Merkel arata o scadere a prognozelor de crestere economica de la 1,8% la 1,2% in acest ani si o diminuare de la 2% la 1,3% pentru 2015. Acestea nu sunt insotite si de politici economice in masura sa readuca in parametri normali productia economica, oficialii de Berlin considerand ca actualul derapaj este unul de scurta durata.

Insa evenimentele de pe alte piete externe tind sa contrazica increderea oficialilor de la Berlin in revenirea la o crestere economica constanta. O dezvaluie scaderea dramatica a pretului petrolului, a cotatiilor bursiere, a randamentelor obligatiunilor, ca si probleme Chinei privind nivelul de indatorare. Semne pe care membrii altor guverne le privesc ca pe un fel de preaviz al unei noi crize globale.

Logica ingusta pe care guvernul de la Berlin o adopta s-ar putea sa fie si foarte fragila. Printre masurile de relansare economica intrevazute de specialisti se numara relaxarea fiscala si investitiile in infrastructura.

Opozitie contra firescului

Nici in privinta politicii monetare, Angela Merkel nu da semne ca avea de gand sa contracareze o potentiala criza economica globala. Opozitia continua fata de politica monetara a Bancii centrale Europene nu este una productiva nici pentru zona euro, nici pentru economia germana. Coroborata cu o politica fiscala prea stransa, Germania isi iroseste sansele de a amortiza alte posibile slabiciuni ce ar putea surveni in viitorul apropiat.

Cu obligatiunile din piata la un minim istoric al profitabilitatii de 0,72% si cu cu dobanzi negative pe termen lung, oficialii de la Berlin ar trebui sa mizeze pe relansarea proiectelor de infrastructura aflate in stadiul de studii de fezabilitate, noteaza The Economist.

O prima estimare arata ca alocarea a 0,7% din PIB pentru aceste proiecte in 2015 si 0,5% in 2016 ar da un impuls vital economiei germane fara ca guvernul sa apeleze la imprumuturi externe.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#economie germania, #crestere economica, #angela merkel, #politica fiscala Germania, #investitii Germania, #investitii infrastructura , #Germania