Rusia se blindeaza de la Polul Nord pana la Mediterana. Americanii: Trebuie sa investim pentru a tine pasul

Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 11:49
8561 citiri
Rusia se blindeaza de la Polul Nord pana la Mediterana. Americanii: Trebuie sa investim pentru a tine pasul
Foto: Kremlin

Renasterea militara a Rusiei a generat ridicarea unei noi "Cortine de Fier" din zona arctica si pana in Mediterana, avertizeaza un comandant al Marinei americane, convins ca Moscova isi pregateste pasii pentru o confruntare cu NATO.

"Suntem martori la o manifestare mult mai agresiva si mai capabila a fortelor navale din Rusia", a afirmat amiralul Mark Ferguson, comandantul fortelor navale americane din Europa, citat de revista Defense News.

Viteza si strategii surprinzatoare

"Capacitatea navala a Rusiei este conceputa sa se adreseze direct avantajelor oferite de navele NATO.

Ne semnalizeaza si ne avertizeaza in acest fel ca au de gand sa ne conteste superioritatea maritima", a precizat comandantul american intr-un discurs tinut la Washington, la Consiliul Atlantic.

In viziunea sa, armata rusa este trezita la viata prin extinderea capacitatilor existente in perioada Razboiului Rece.

"Recent s-a vazut ca rusii au integrat viteza si strategiile surpriza in actiunile lor. Limbajul care vine din partea Armatei Ruse reflecta mentalitatea si actiunile caracteristice unei confruntari directe cu NATO", apreciaza amiralul Ferguson.

Vor sa rupa lantul NATO

In primavara acestui an, comandantul fortelor navale americane din Europa afirma ca Rusia isi creioneaza o noua strategie maritima, punand accent pe marile din jurul tarii, ca si pe consolidarea pozitiilor strategice din zona arctica si din Mediterana.

"Rusii vorbesc despre stabilirea unei prezente permanente in Mediterana, ca un mod de a iesi din ceea ce este perceput drept o incercurire militara a NATO, dublata de sanctiunile economice si izolarea politica la nivel international.

Ferguson vede Rusia ca o forta militara capabila sa se desfasoare pe mai multe fronturi: incepand cu reactivarea vechilor baze militare ale URSS din zona arctica, reluarea activitatii militare intense in Marea Baltica, pana la recenta interventie militara din Siria.

"Elementul remilitarizarii politicii de securitate a Rusiei este evidentiat de crearea unui blindaj de fier din regiunea arctica si pana la Mediterana.

Incepand cu bazele arctice, trecand prin Leningrad si Marea Baltica, Crimeea si Marea Neagra, Rusia a introdus sisteme antiaeriene avansate, noi rachete de croaziera si alte echipamente moderne", a aratat Mark Ferguson.

Expansiune in Marea Neagra

Pe teren solid Rusia se confrunta direct cu Ucraina, Polonia, Romania, Bulgaria si Turcia, toate aceste state avand frontiere maritime care flancheaza zonele de operatiuni terestre.

"Bazele arctice si bugetul de 2,4 miliarde alocat modernizarii flotei din Marea Neagra pana in 2020 demonstreaza angajamentul Rusiei de a-si dezvolta infrastructura militara pe flancuri", explica amiralul american.

In acelasi timp, Mark Ferguson se declara ingrijorat si de cresterea ritmului de exercitii militare desfasurate de submarinele rusesti si de relocarea unor submarine nucleare in Marea Neagra.

Amiralul rus Viktor Chirkov a afirmat ca intensitatea patrulelor desfasurate de submarinele militare ale Rusiei a crescut cu 50% in ultimul an. Acest nivel nu a mai fost intalnit in ultimii 10 ani.

Rusia a adaugat si armament nou pe aceste vase, asa cum ar fi rachetele balistice nucleare nedetectabile. Luna trecuta, prima racheta de croaziera Caliber a fost instalata pe un submarin diesel-electric Kilo mutat din Flota Nordica in cea a Marii Negre, pozitionandu-se spre jumatatea estica a Europei", remarca Ferguson.

Un nou tip de razboi

Oficialul Marinei americane este ingrijorat si de noua tactica adoptata de rusi, care combina inselatoria si ambiguitatea decizionala cu noi tehnici de lupta in domeniul cibernetic si al razboiului electronic.

"Aceste capacitati asimetrice sunt integrate total in actiunile militare conventionale ale Rusiei, ca un mod de a paraliza comunicarea si a lua deciziile in mod rapid in interiorul structurilor NATO", sustine amiralul american.

Pentru comandantul fortelor navale americane din Europa devine clar ca rusii incep sa devina experti in a semana confuzie.

Pe uscat, acestia se concentreaza asupra diferentelor existente in randul gupurilor etnice sau religioase, mizand pe campanii agresive de dezinformare pentru a delegitimiza fortele supuse atacului, in timp ce pe mare fac tot posibilul pentru a bloca luarea deciziilor in timp util.

Un alt element care denota o posibila viitoare inclestare intre cele doua forte il reprezinta numarul mare al exercitiilor desfasurate fara preaviz de militarii rusi.

"Si-au centralizat luarea deciziilor militare. Asistam atat in aer, cat si pe mare la foarte multe exercitii alerte derulate ca in caz de alarma reala", spune Ferguson.

Trei solutii

Amiralul american sustine ca sunt trei modalitati prin care NATO si Statele Unite pot raspunde acestei atitudini amenintatoare din partea Rusiei.

"Sunt trei cai de intimidare prin care putem raspunde. In primul rand, exercitiile noastre vor trebui sa fie facute la cel mai inalt nivel al capacitatii de lupta.

In al doilea rand, fortele NATO vor trebui sa participe la operatiuni reale in teatrele de lupta de pe glob. Nu in ultimul rand, trebuie sa investim pentru a tine pasul cu Rusia", a aratat amiralul Mark Ferguson.

Luna aceasta, NATO are in derulare in Spania si Portugalia cel mai amplu exercitiu militar desfasurat in ultimul deceniu. La acesta participa peste 35.000 de soldati si diversi observatori ai organismelor internationale.

#confruntare Rusia NATO, #razboi Rusia, #forte militare navale, #submarine nucleare Marea Neagra, #alarma NATO , #NATO