Adela Toplean: Cine pacaleste se pacaleste

Duminica, 14 Iunie 2020, ora 13:00
1839 citiri
Adela Toplean: Cine pacaleste se pacaleste
FOTO: Facebook/Adela Toplean

Militantii Antifa din Seattle si-au marcat zilele trecute teritoriul printr-un zid. I-au spus "autonomous zone". Ei sunt primii care nu mai pot tine cont de propria lor preten-tie - aceea de a trai intr-o lume fara capitalism, fara autoritate si fara frontiere. Sustina-torii lui George Floyd din lumea-ntreaga se inghesuie pe strazi pretinzand lumii intregi sa abandoneze pretextul distantarii sociale "impuse" de pandemia de Covid-19.

Ma opresc la aceste doua contradictii. Cititorii mai cunosc, de buna seama, si altele. Cau-zele civice se incaleca unele pe altele. De fapt, se calca de-a dreptul in picioare. Norocul nostru ca azi nimeni nu-si mai propune sa gandeasca ceva pana la capat. Si cu atat mai putin sa actioneze luandu-si in serios propria capacitate de a gandi.

"It is not the contradictions that are terrible but their gradual weakening" scria Elias Ca-netti. Rog cititorii sa citeasca aceasta fraza de doua ori.

Exista, deci, ceva mai inspaimantor decat sa te trezesti prins in menghina contradictiilor, anume, sa suporti consecintele slabirii acestor contradictii.

Slabirea contradictiilor se face lin, discret, treptat; nimic brusc care sa-ti dea senzatia ca-ti fuge pamantul de sub picioare. Azi iti inhibi un gand, maine altul. Poimaine parca ceva nu-ti suna bine, dar, cum ti-e peste mana sa intri in dispute, te faci ca ploua. Peste o luna, parca simti totusi in stomac ca ceva nu e cum trebuie, asa ca scrii pe Facebook o postare "cu subtext". Nu reactioneaza decat doi-trei membri ai familiei. Postarea e un fiasco. O lasi balta. Mai bine pui o pisica. Castiga toata lumea.

Si uite-aa,s contradictiile intra in declin. Da, in declin. Ca si cand contradictiile ar fi e tren-duri sau moravuri!

Ce mare lucru, vor spune unii, sa inchizi ochii la ceva ce nu se leaga, la niste inconsisten-te logice?

E foarte mare lucru. Inseamna ca ai renuntat la capacitatea de a gandi disjunctiv. In-seamna ca nu-si mai poti duce nici gandul, nici actiunea pana la capat. Pierzi capacitatea de a fi in acord sau in dezacord raspicat si real cu ceva sau cu cineva. Si unde e nevoie stringenta de acordul sau de dezacordul tau real, raspicat si responsabil? Pe problemele esentiale.

Asadar, dintr-una-ntr-alta, tot ce e esential in viata ta dispare, se scufunda - cu chiar vo-ia ta - in irelevant. Tot ce e esential in viata cetatii dispare de asemenea.

Daca ceea ce e esential ar disparea brusc din viata ta, ai innebuni. Te-ai trezi, fara preaviz, in psihoza. Daca ce ...citeste mai departe despre "Adela Toplean: Cine pacaleste se pacaleste" pe Ziare.com

#floyd, #America, #toplean, #adela, #capitalism , #Stiri Administratie