Rusia s-ar putea ciocni "accidental" cu SUA: Feriti-va din calea noastra!

Joi, 01 Octombrie 2015, ora 12:38
3944 citiri
Rusia s-ar putea ciocni "accidental" cu SUA: Feriti-va din calea noastra!
Foto: Wikimedia

Interventia militara a Rusiei in Siria poate genera o multime de consecinte nedorite, apreciaza expertii militari. Derularea evenimentelor poate duce la ciocniri accidentale intre fortele miliare rusesti si cele ale coalitiei internationale conduse de SUA.

Pe de alta parte, unul dintre expertii geopolitici de la Eurasia Group, Ian Bremmer, considera ca raidurile aeriene ale Rusiei sunt un gest provocator care arata si o diminuare a influentei americane in regiune, relateaza Business Insider.

Avantaj Putin

Pentru moment, liderul de la Kremlin pare sa fi obtinut un avantaj de moment in fata fortelor occidentale.

"Rusii au impus o solutie militara unilaterala pentru a se asigura ca Assad ramane la putere, ceea ce reprezinta un esec public pentru politica asumata de SUA in privinta Siriei.

Este cu siguranta un punct obtinut de Putin, in conditiile in care a reusit sa retraga si problema crizei din Ucraina de pe prima pagina a ziarelor", observa Bremmer.

In acelasi timp, Rusia a creat si conditiile pefecte pentru extinderea acestui conflict, crede analistul geopolitic.

"O intarire a pozitiei lui Assad va duce la cresterea numarului de recruti pentru Statul Islamic.

Pe masura ce Moscova si Washingtonul se vor angaja in negocieri militare asupra raidurilor desfasurate de fiecare tabara, riscul unor accidente va creste fara masura, daca este sa tinem cont de numarul membrilor coalitiei conduse de Statele Unite", mai explica Bremmer.

Din punctul sau de vedere, solicitarile de eliberare a spatiului aerian facute de rusi vor ramane fara raspuns, asa cum a ramas si apelul Wahingtonului catre Moscova de a nu-l sustine pe presedintele Siriei.

Prin surprindere

Interventia militara a Rusiei in Siria reprezinta o escaladare a conflictului care domneste de 4 ani si jumatate in aceasta tara.

La Washington, liderii politici si militari au fost luati prin surprindere nu atat de raidurile avioanelor rusesti, cat de modul in care li s-a comunicat declansarea operatiunii.

Miercuri dimineata, un general rus a intrat in ambasada americana de la Bagdad pentru a face un anunt sec. "Declansam bombardamentul intr-o ora. Feriti-va din calea noastra!".

Oficiali de varf din departamentul de Aparare al Statelor Unite confirma povestea instiintarii date cu un preaviz de o ora, iar liderii americani cauta in prezent o cale de a coordona mai bine miscarile celor doua forte aeriene care opereaza in teatrul de razboi din Siria.

Aceasta si pentru ca atacurile par directionate in sensuri opuse. In vreme ce avioanele coalitiei internationale tintesc taberele ISIS, cele ale rusilor par sa traga spre zonele aflate sub controlul opozitiei din Siria.

Coordonare haotica

In conditiile in care americanii nici nu au vrut sa auda de eliberarea spatiului aerian al Siriei pentru a lasa loc aviatei din Rusia sa isi urmareasca tintele, ministrii de Externe din ambele tabere au stabilit sa organizeze o sedinta de elimanare a riscurilor create de cele doua operatiuni paralele.

In acelasi timp, observatorii se intreaba ce fel de coordonare ar putea iesi dupa organizarea acestei intalniri, in conditiile in care fiecare tabara vaneaza tinte diferite.

"Rusii au ca scop intarirea pozitiei lui Assad. Nu au de gand sa sufere pierderi foarte mari in acest conflict, iar Putin a explicat foarte clar ca, din perspectiva sa, gruparea Statul Islamic poate fi invinsa doar prin interventia unor trupe terestre.

Rusii ar fi intervenit oricum pentru a ataca opozantii lui Assad, dintre care o parte sunt sustinuti direct de Statele Unite si aliatii lor. Nu avem de a face cu un razboi-proxy. E chiar mai mult decat atat", mai spune Bremmer.

#razboi Siria, #accident militar Rusia SUA, #razboi antiterorism , #Rusia