Razboiul nervilor: Rusia ameninta fatis NATO

Joi, 19 Martie 2015, ora 21:46
11257 citiri
Razboiul nervilor: Rusia ameninta fatis NATO
Foto: Newsweek

Ultimele manevre militare ale Rusiei incep sa reflecte o imagine amenintatoare. Nu atat dimensiunea exercitiilor efectuate de trupele armatei ruse ar trebui sa puna pe ganduri Occidentul, cat zonele in care au fost desfasurate acestea, alese parca pentru a transmite un semnal catre NATO.

Mai mult, inclusiv tipurile de exercitii efectuate de militarii rusi au simulat direct o confruntare cu fortele NATO, folosind submarinele nucleare, rachete balistice si bombardierele strategice din dotare.

Iar avertismentul dat este cu atat mai clar cu cat sistemele militare strategice, parte a capacitatii nucleare a Rusiei, au fost pozitionate in apropierea granitelor NATO, arata o analiza Stratfor.

Demonstratie de forta fara preaviz

Conform declaratiilor oficialilor de la Moscova, exercitiul demarat fara vreun preaviz pe 16 martie va dura sase zile, perioada in care armata rusa va solicita prezenta in campul de operatiuni a 45.000 de soldati, 3000 de vehicule, 40 de nave de suprafata, 15 submarine si 110 avioane militare.

Piesele de rezistenta sunt sistemul de rachete Iskander, bombardierele strategice relocate in Crimeea si submarinele de escorta pentru flota navala.

Initial, scopul declarat al exercitiilor de lupta se concentra pe rolul flotei nordice si timpii de reactiei ai acesteia in cadrul ocuparii pozitiilor in arhipelagurile Novaya Zemlya si Franz Josef, din regiunea arctica.

Foto: Stratfor

Amenintare fatisa

De la vorbe pana la fapte este un drum lung, asa ca intre timp rusii si-au adaptat planul din mers si exercitiul din zona arctica s-a extins pana spre granita cu Finlanda, in regiunile Kaliningrad si Crimeea, doua avanposturi catre Europa detinute de rusi, precum si in Marea Neagra si Marea Baltica.

Combinatia de manevre militare efectuate de trupele rusesti ridica gradul exercitiului la rangul de poveste nucleara si miscare provocatoare pentru NATO si tarile din Europa de Est.

Tinand cont de antecedentul creat in estul Ucrainei, posibilitatea, desi improbabila, de a vedea Rusia extinzand raza actiunilor militare nu poate fi ignorata.

Din acest motiv si pentru ca Rusia a mimat un exercitiu de lupta dus impotriva fortelor armate occidentale, Europa trebuie sa ramana in stare de alerta.

Prin relocarea bombardierelor Tu-22M3, Rusia invoca deschis pericolul unei confruntari nucleare.

Luand in considerare anuntul facut de Moscova prin care se ia in calcul amplasarea armelor nucleare in Crimeea, Rusia leaga direct problema ucraineana si cresterea prezentei sale militare in zona arctica de arsenalul nuclear de care dispune.

Exercitii in oglinda

Zona larga de desfasurare a amplelor exercitii militare efectuate de Rusia depaseste modelul adoptat in cazul altor manevre de acest gen.

De altfel, rusii par sa isi impuna prezenta in zonele limitrofe in care fortele NATO au desfasurat de curand exercitii militare: tarile baltice, Romania si Ungaria.

Cele mai importante exercitii derulate de NATO s-au desfasurat sub egida US Operation Atlantic Resolve, cu participarea unor importante forte navale si aeriene din partea armatei Statelor Unite.

In tot acest timp, fortele armate rusesti au constatat o crestere a prezentei aeriene a Statelor Unite in zona Marii Baltice si o supraveghere constanta din partea NATO.

In replica, exercitiile militare efectuate de Rusia s-au extins din Nord pana la Marea Baltica si Marea Neagra.

Chiar daca in trecut Rusia a efectuat exercitii militare de o amploare chiar mult mai mare, cele de acum par clar indreptate spre NATO si aliatii sai din estul Europei.

Politica flexarii muschilor

Luand in considerare tensiunea militara care inconjoara criza starnita in Ucraina si fragilul acord de incetare a focului din Lugansk si Donetk, actuala atitudine a Moscovei este clar una agresiva, venind si dupa o misterioasa absenta de o saptamana si jumatate a liderului Vladimir Putin.

Rusia are tot interesul sa isi incordeze muschii pentru a aminiti ca nu are de gand sa faca vreun pas inapoi in problema ucraineana, iar faptul acesta a fost perceput destul de clar de guvernele occidentale.

Pentru moment, Statele Unite au amanat trimiterea celor 300 de militari in vestul Ucrainei, ca parte a unui exercitiu comun cu armata din Ucraina.

Dar, dincolo de criza ucraineana, Rusia a gasit si momentul propice pentru a raspunde intensificarii activitatii militare din Europa de Est, unde problemele din estul Ucrainei au reverberat destul de puternic.

Exercitiile, desfasurate de o parte si de alta a liniei subtiri care delimiteaza Occidentul de Rusia, au capatat aceeasi amploare ca in perioada Razboiului Rece.

In acest context, exercitiile Rusiei servesc ca amenintare pentru fortele adverse, armata rusa demonstrandu-si capabilitatile si aratandu-si clar intentiile.

Nu in ultimul rand, acest tip de demonstratie de forta seveste chiar intereselor rusilor, conducatorii armatei putand sa evalueze clar capacitatea de raspuns a fortelor militare din subordine.

Insa, pe langa generalii rusi, restul lumii isi poate face, la fel de bine, o idee despre tipul de operatiuni si armele pe care Rusia le considera ca fiind esentiale in planurile sale strategice.

"Russia Targets NATO With Military Exercises is republished with permission of Stratfor."

#exercitii militare Rusia, #provocare militara NATO, #front exercitii militare Rusia , #NATO