Randamentul scazut al obligatiunilor de pe pietele dezvoltate si mentinerea unei dobanzi de referinta aproape de pragul de 0% au deschis usa pentru o cursa rapida a idatorarii in randul tarilor emergente, care profita de actualul cost redus al imprumuturilor.
In ultimele luni, tari precum Qatar, Mexic si Argentina au lansat pe piata titluri de stat denominate in dolari, colectand astfel 90 de miliarde dolari de pe pietele financiare internationale, arata o analiza JP, citata de CNBC.
Valoarea imprumuturilor realizate in cursul acestui an ar putea creste la 125 miliarde de dolari, odata cu emiterea primelor obligatiuni internationale de catre guvernul Arabiei Saudite, mai spun analistii bancii americane.
Intrarile de capital in pietele emergente s-au accentuat in ultimele luni atat datorita lipsei de perspectiva pentru o crestere imediata a dobanzilor pe piata americana, cat si ca urmare a deciziei britaniclor de a parasi Uniunea Europeana, in acest ultim caz 16 miliarde de dolari fiind directionati catre pietele emergente.
Pe langa titlurile de stat, investitorii se arata interesati si de titlurile exprimate in moneda locala, in ciuda faptului ca acestea prezinta un risc dublu dat de gradul de indatorare si de eventualele oscilatii ale cursului valutar.
Un alt raport al analistilor Bancii Americii avertizeaza asupra riscurilor de corectie negativa in piata de obligatiuni.
Nu doar ca economiile emergente prezinta dezechilibre accentuate, dar pretul scazut... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 08:02
Retragerea lui Bill Gross din fruntea fondului Pacific Investment Management (Pimco) a survenit dupa un an in care performantele companiei s-au situat sub cele ale concurentei directe.
Randamentul de doar 3,3% la plasamentele pe piata de obligatiuni inregistat de Pimco in 2013 este cu aproape un procent mai putin decat rezultatul operatiunii derulate de Barclay pe agregatele monetare din Statele Unite: 4,2%.
Insa retragerea lui Bill Gross, chiar si dupa pariurile neispirate facute in 2013, a starnit o adevarata furtuna in piata. In primul rand, o parte din clientii Pimco au efectuat retrageri masive, de peste 500 milioane de dolari din fondurile administrate de companie.
In al doilea rand, ratingul companiei a cazut dramatic in indexul analistilor de la Morningstar pe fondul incertitudinii legate de catre noua echipa manageriala, observa publicatia Businessweek.
Pe cont propriu
Gross a beneficiat de o adevarata aura miraculoasa raspandita in jurul sau in perioada de glorie. Pentru cativa ani in sir, serviciile integrate ale fondului Pimco au reusit in mare masura sa isi respecte promisiunea de a returna un profit mai mare clientilor decat indicele de rating al companiei.
Analistii de la Morningstar au calculat ca o investitie de 10.000 de dolari facuta in Pimco Total Return in 1987 ar fi valorat la aceasta ora 81.000 de dolari, o clar mai mare decat indicele de referinta din piata obligatiunilor.
Destul de rar intalnesti administratori de fonduri... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:15
Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat in urma cu patru ani, va incerca in acest an sa atraga finantare de pe piete pentru a evita un nou bailout, incurajata de evolutiile pozitive din Europa si de scaderea costurilor de finantare pentru statele de la periferia zonei euro.
Ministrul elen al Finantelor, Iannis Stournaras, a afirmat ca guvernul va reveni pe pietele financiare in acest an pentru a acoperi o parte din necesarul de finantare, evitand astfel cel de-al treilea pachet de bailout.
Astfel, Atena spera sa emita obligatiuni undeva in cea de-a doua jumatate a anului, dupa patru ani in care necesarul de finantare a fost acoperit de transele de la UE si FMI.
Pietele financiare europene continua trendul ascendent din 2013 pe un val de incredere, cresterea in valoare a actiunilor, obligatiunilor si a monedei euro facilitand revenirea pe piete a statelor din zona euro care au fost nevoite sa apeleze la pachete de bailout, transmite Bloomberg.
Irlanda a plasat miercuri obligatiuni de 3,75 miliarde de euro intr-o emisiune suprasubscrisa de peste trei ori, dupa ce a incheiat un program de trei ani convenit cu UE, FMI si BCE. Portugalia, un alt "client" al FMI, vrea sa atraga joi finantare de peste 2 miliarde euro din obligatiuni, operatiunea fiind suprasubscrisa de doua ori inainte de inchiderea ofertelor.
Bancile din Spania si alte state de la "periferia" zonei euro se imprumuta la costuri minime record, iar principalii indici ai burselor vest-europene au... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:02
Piata globala a obligatiunilor corporative s-a injumatatit in luna august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la minimul ultimilor cinci ani. Companiile au preferat sa amane planurile de finantare, descurajate de cresterea randamentului titlurilor de Trezorerie SUA.
Companiile cu rating de credit recomandat investitiilor pe termen lung ("investment grade") au atras de la inceputul lunii august numai 61 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni, cel mai scazut nivel din 2008, fata de peste 121 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit FT.
Declinul este o consecinta a semnalelor transmise de Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) privind reducerea programului de relaxare cantitativa incepand din luna septembrie. Programul presupune preluarea de obligatiuni din piata de catre banca centrala in cuantum de 85 miliarde de dolari pe luna.
Presedintele bancii centrale a SUA, Ben Bernanke, a anuntat inca din luna mai primele detalii legate de reducerea programului. De atunci, randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a crescut la peste 2,9%, fata de 1,61% la inceputul lunii mai, potrivit Financial Times (FT).
Cresterea randamentului obligatiunilor reduce valoarea acestora, astfel ca investitorii cauta sa acopere pierderile generate de schimbarea de strategie a Fed.
Piata obligatiunilor corporative a crescut puternic in prima parte a anului, apogeul fiind atins in aprilie, cand Apple a emis titluri de... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 10:36
Irlanda a revenit joi cu succes pe pietele de obligatiuni, dupa aproape doi ani de pauza, reusind sa stranga 500 milioane de euro din vanzarea de obligatiuni pe trei luni.
In prima sa emisiune de obligatiuni dupa ce a cerut ajutorul FMI si UE in luna noiembrie 2010, Irlanda a reusit sa vanda obligatiuni pe trei luni la o dobanda de 1,80%, mai mica decat cea ceruta de investitori pentru a achizitiona obligatiuni guvernamentale spaniole.
Saptamana trecuta, Spania a vandut obligatiuni pe trei luni la o dobanda de 2,36%, iar Italia a reusit sa faca acelasi lucru la o dobanda de 2,96%.
In plus, oferta de astazi a fost supra-subscrisa de 2,8 ori, semn al interesului investitorilor pentru obligatiunile irlandeze, a adaugat Agentia Nationala de Management al Trezoreriei (NTMA).
"Suntem incurajati de cererea puternica si de interesul semnificativ al investitorilor internationali la licitatia de astazi. Cu toate acestea, suntem constienti ca acesta este doar primul pas spre obiectivul nostru final care este accesul deplin la pietele de capital", a declarat directorul general al NTMA, John Corrigan.
Criza din sectorul bancar a obligat guvernul de la Dublin sa solicite partenerilor europeni si FMI un program de ajutor international in valoare de 85 de miliarde de euro pe trei ani. Irlanda este singura din statele care beneficiaza de un program de sprijin si nu a vandut pana acum certificate de trezorerie, in conditiile in care Grecia a vandut in repetate randuri... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 16:30
Piata europeana a obligatiunilor, hartuita in 2011 din cauza agravarii crizei datoriilor din zona euro, se pregateste sa intampine 2012 in mare tensiune, in conditiile in care unii analisti nu exclud chiar si o implozie a uniunii monetare.
"In 2011, a avut loc o prabusire a pietei obligatiunilor, dobanzile imprumuturilor unor tari au crescut puternic, iar piata si-a pierdut reperele, intrucat fundamentele economice nu mai sunt de referinta", a rezumat situatia Charles Bouffier, director general al companiei de management al activelor Egamo.
Criza, cantonata in Grecia si Irlanda in 2010, s-a propagat pe parcursul acestui an ca un incendiu.
Tensiunile pe piata obligatiunilor, atenuate de BCE
Prima tara atinsa a fost Portugalia, care a fost nevoita sa recurga la ajutorul FMI si UE pentru un imprumut de 78 de miliarde de euro in schimbul unui program drastic de austeritate.
Italia si Spania, a treia, respectiv a patra mare economie din zona euro, au devenit la randul lor tinta atacurilor pietelor, din cauza guvernului italian condus de Silvio Berlusconi si cel spaniol, al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Tensiunile au fost atenuate de interventiile Bancii Centrale Europene (BCE), care a achizitionat obligatiuni ale celor doua tari.
In plus, Standard&Poor's a avertizat in aceasta luna ca ar putea retrograda ratingurile a 15 tari din zona euro, inclusiv calificativele triplu A ale Germaniei si Frantei, care le permit sa se imprumute cu dobanzi... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 20:25
George Soros sustine ca piata obligatiunilor din zona euro se confrunta cu aceeasi situatie ca si cea a sistemului bancar din 2008 si insista ca Banca Centrala Europeana sa actioneze pentru a opri aceasta criza de incredere care continua sa infloreasca.
"In timp ce legiuitorii trateaza obligatiunile guvernamentale ca elementul de baza in siguranta sistemului financiar, acest cerc vicios ameninta stabilitatea institutiilor financiare nu doar in zona euro, dar si in restul lumii", scrie Soros, seful Soros Fund Management, intr-un articol pe Financial Times.
Fara nicio urma de actiune, presiunile crizei se vor amplifica, agravand situatia de pe piata obligatiunilor, considera George Soros.
In conditiile in care Germania nu este dispusa sa accepte o politica unita a euro-obligatiunilor in zona euro si in conditiile in care Fondul European de Stabilitate Financiara nu este vazut de piete ca un mecanism credibil pentru a spori increderea pe piata obligatiunilor, Soros considera ca BCE este singura institutie care ar putea rezolva criza.
"Pietele financiare testeaza BCE si vor sa afle ce are voie sa faca", scrie Soros, in opinia caruia este absolut necesar ca BCE sa nu esueze la urmatorul test.
Mai mult, analistul este de parere ca BCE ar trebui sa puna capat cu orice pret evolutiei obligatiunilor pentru ca pune in pericol stabilitatea monedei unice. Cel mai bun mod de a face asta pe termen scurt este de a impune un prag la randamentul obligatiunilor suverane emise... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 18:27
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat duminica seara ca va interveni activ pe piata obligatiunilor, in fata escaladarii crizei in Zona euro."BCE isi va aplica activ programul" de cumparare de obligatiuni de pe piata secundara, a afirmat institutia intr-un comunicat, fara a preciza obligatiunile carei tari intentioneaza sa le achizitioneze, dar pietele se asteapta la o interventie in cazul celor italiene si spaniole.Institutia monetara de la Frankfurt a salutat, de altfel, anunturile Guvernului ialian si celui spaniol "privind noi masuri si reforme in domeniile politicii bugetare si structurale".BCE considera necesara o "aplicare rapida" a acestor programe pentru a imbunatati competitivitatea economiilor tarilor vizate "si pentru a reduce rapid deficitele lor publice".
De asemenea, banca le cere sefilor de stat si de guvern din Europa sa permita rapid Fondului european pentru stabilitate financiara sa intervina pe piata secundara, asa cum a fost decis la summitul de la Bruxelles, din 21 iulie. mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 09:33
Asociatia bancara din Germania, BDB, din care face parte si Deutsche Bank, a avertizat ca planul cancelarului Angela Merkel, prin care detinatorii privati de obligatiuni ar trebuie obligati sa suporte costul restructurarii datoriilor suverane, ar putea afecta vanzarile de obligatiuni, din 2013, relateaza Mediafax.Programul de 750 miliarde de euro al Uniunii Europene destinat sustinerii statelor din zona euro cu probleme financiare va expira in 2013, lasand un vid legislativ inainte de intrarea in vigoare a mecanismului permanent promovat de Merkel.
"Trebuie facute planuri pentru perioada de tranzitie.
Fara raspunsuri convingatoare privind perioada de tranzitie, un nou mecanism de criza poate, in cel mai rau caz, sa aduca mai multe incertitudini decat predictibilitate", se arata intr-un raport lunar al BDB.
Comentariile BDB scot in evidenta riscurile asociate planului lui Merkel, sustinut de tari precum Olanda, dar respins de lideri din state indatorate, intre care premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat ca discutiile referitoare la acest mecanism risca amplificarea presiunilor asupra natiunilor periferice din zona euro, precum Grecia si Irlanda.
"O procedura transparenta de tratare a crizelor datoriilor suverane in zona euro, care sa includa creditorii privati, este o problema sensibila in principiu.
La urma urmelor, una din cauzele actualei crize a datoriilor suverane a fost ca riscul... mai mult
Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 16:53