Gigantul bancar HSBC va concedia 35.000 de angajati din intreaga lume, masura ce face parte dintr-o restructurare majora, dupa ce profiturile bancii au scazut cu o treime anul trecut.
Astfel, banca urmareste sa reduca numarul de angajati de la 235.000 la 200.000 in urmatorii trei ani, in timp ce incearca sa scada costurile cu 3,5 miliarde de lire sterline pana in 2022, scrie The Independent.
Profiturile au scazut anul trecut din cauza unor anulari de conturi - de 5,6 miliarde de lire sterline - la diviziunile de Banking si Marketing Global si Commercial Banking din Europa.
Banca a efectuat o revizuire corporativa menita sa sporeasca rentabilitatea, concentrandu-se pe pietele din Asia, in timp ce renunta la afacerile si lucratorii din alte tari.
Astfel, HSBC va reduce vanzarile si capitalurile proprii din Europa si va redirectiona resursele catre pietele asiatice, care reprezinta aproximativ jumatate din veniturile HSBC si 90% din profituri.
In SUA, HSBC intentioneaza sa-si dezvolte activitatea bancara corporativa cu clienti internationali.
O incetinire a cresterii economice pe principalele piete ale HSBC a avut, de asemenea, un efect negativ.
Banca a precizat ca epidemia de coronavirus a provocat "perturbari semnificative" personalului, furnizorilor si clientilor sai, in special in China continentala si in Hong Kong.
Totodata, si Brexit-ul (prelungit) cu incertitudinea pe care a adus-o, impreuna cu ratele dobanzilor scazute din intreaga lume, au... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 10:51
Huawei Technologies a anuntat luni ca va investi 3,1 miliarde de dolari in Italia si va crea 1.000 de locuri de munca, in urmatorii trei ani, cerand guvernului de la Roma sa asigure utilizarea "transparenta, eficienta si corecta" a "dreptului sau de veto" in dezvoltarea retelei 5G.
Directorul general al diviziei din Italia a grupului chinez, Thomas Miao, a spus ca acest drept de veto (golden power), care permite statului sa intervina im sectorul privat pentru protejarea securitatii nationale, ar trebui sa fie aplicat tuturor furnizorilor din Uniunea Europeana.
Italia a intarit recent aceasta masura, partial din cauza ingrijorarilor legate de posibila implicare a Huawei si a altei companii chineze, ZTE, in dezvoltarea retelelor 5G, a declarat vineri o sursa guvernamentala.
Miao a spus ca Huawei va crea 1.000 de locuri de munca in Italia, in urmatorii trei ani si a confirmat ca Huawei va desfiinta 1.000 de locuri de munca in Statele Unite, potrivit Reuters.
Acesta a mai spus ca daca Huawei va fi mentinuta pe o lista neagra de companii de catre Washington, grupul are un plan B pentru a garanta aprovizionarea cu componente.
Statele Unite au incercat sa convinga Italia si alte state aliate europene sa evite echipamentele Huawei si sa supravegheze cu atentie ZTE, acuzand ca produsele lor implica riscuri de securitate. Ambele companii au negat cu tarie existenta unor astfel de riscuri.
Coalitia de guvernare a Italiei, formata anul trecut de Miscarea 5 Stele si... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 08:40
Milioane de locuri de munca din intreaga lume - si mai ales din tarile sarace - sunt puse in pericol de automatizarea industriilor, arata cel mai recent raport ONU.
Industriile auto si electronica din tari orientate spre export, asa cum sunt Mexicul si statele in curs de dezvoltare din Asia, au ajuns sa apeleze tot mai mult la solutii oferite de Inteligenta Artificiala (AI) decat la muncitori, relateaza postul american CNBC.
"Nivelul ocupatiilor care ar putea cunoaste o automatizare semnificativa este mai mare in tarile in curs de dezvoltare decat in cele dezvoltate, unde multe dintre aceste slujbe au disparut, iar aceasta priveste aproximativ doua treimi din locurile de munca", arata raportul.
Raportorii ONU cred ca, desi automatizarea aduce noi oportunitati pentru tarile in curs de dezvoltare, aceasta ar trebui taxata suplimentar pentru a preveni cresterea inegalitatii sociale.
Elon Musk, fondator al Solar City si Tesla, afirma la inceputul acestei saptamani ca nu este departe vremea in care guvernele vor plati muncitorii sa stea acasa pentru a face loc robotilor.
"Cred ca exista sansa sa ne trezim cu un salariu de baza universal sau ceva in acest gen datorita automatizarii. Va trebui sa ne dam seama cum ne vom putea integra intr-un viitor in care lumea va fi dominate de inteligenta artificiala", a explicat Musk.
Din 2013 si pana acum, conform datelor ONU, China a dominat topul statelor care au achizitionat cei mai multi roboti industriali, dar ar putea... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 16:04
Un raport al Organizatiei Internationale a Muncii (ILO) indica o tendinta generala in cresterea nesigurantei locului de munca la nivel mondial inca de la declansarea crizei economice de acum 7 ani.
ILO estimeaza ca doar un sfert din angajatii la nivel global au contracte stabile de munca, restul fiind angajati cu contracte temporare, in sistem part-time, fara nicio forma legala sau sunt persoane casnice neplatite, arata un articol din ziarul The Guardian.
Nesiguranta sociala
Este o tendinta globala de a renunta treptat la contractele de munca stabile, riscul fiind de a perpetua consumul redus la nivel global si limitarea aparitiei unor noi locuri de munca, arata expertii ILO.
In analiza pentru 2015, agentia arata ca se intrevede o crestere a contractelor part-time, in special pentru femeile tinere.
Cu toate ca unii angajati apreciaza libertatea oferita de un program de lucru partial sau cea de liber-profesionist, acest lucru reflecta si lipsa unor alternative, considera reprezentantii ILO.
"In unele cazuri, contractele de munca atipice pot ajuta personalul sa dobandeasca experienta intr-un domeniu. Dar aceste tendinte incep sa reflecte raspandirea nesigurantei care afecteaza multi angajati in prezent", crede Guy Ryder, director general ILO.
Pe fondul saraciei
"Schimbarea de la relatiile traditionale de munca la unele non-standard este asociata de cele mai multe ori cu gresterea gradului de inegalitate sociala si a saraciei din multe tari ale... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 14:31
Dupa cum se stie, China este singura putere economica a lumii, care nu s-a lasat coplesita de criza finaciara mondiala din 2008.
Dimpotriva, a reactionat incuranjand masiv creditarea, care a urcat de la 150% din PIB in 2008 la 250% tot din PIB la mijlocul anului 2014, comenteaza Project Syndicate.
Dilema
Strategia a functionat corect. In timp ce altii priveau alarmati cum le creste somajul, in China au continuat sa apara 12-13 milioane de noi locuri de munca anual. Cifra impresioneaza chiar si pentru o tara cu populatie imensa, cum este China.
Dar exista si reversul medaliei. Investitiile urcand de la 40% la 47% din PIB, cresterea economica a inceput sa prezinte dezechilibre periculoase, depinzand in mare masura de infrastructura si de constructiile imobiliare.
Aceste activitati reprezinta 12% din valoarea adaugata, iar 33% din activitatea economica a tarii a ajuns sa depinda de functionarea sistemului imobiliar.
Acum, tara se gaseste in fata unei dileme de care se ...citeste mai departe despre "Va deveni China stapana a lumii?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 11:40
In pofida beneficiilor aduse de noua politica salariala si a relaxarii restrictiilor in privinta natalitatii, China este aproape de a deveni cel mai mare utilizator de roboti industriali in anul 2015.
Inlocuirea muncii manuale nu este, insa, sigurul scop al acestei masuri. Pe fondul relaxarii politicii unicului copil si a cresterii bruste a numarului de absolventi de studii superioare, tinerii chinezi au tendinta de a evita anumite locuri de munca, considerate mai putin placute.
Astfel, robotii industriali vor deveni "arma secreta" pentru a atrage tinerii talentati inapoi in fabrici si industria de prelucrare. In vederea ocuparii posturilor considerate indezirabile pana acum, statul se bazeaza pe motivarea tinerilor de a gestiona aceste masinarii, arata Asian Review.
Evident, nici celelalte beneficii nu pot fi trecute cu vederea, printre obiective aflandu-se si reducerea costurile fortei de munca, obtinerea unei calitati superioare si sporirea eficientei productiei. De ...citeste mai departe despre "De ce vrea China sa devina cel mai mare utilizator de roboti industriali in anul 2015" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 14:01
Grupul Sumitomo Electric a inaugurat, joi, a treia hala de productie de cabluri electrice de la Caransebes, in urma unei investitii de 8,3 milioane de euro.
Investitia va duce la crearea a 1.500 de locuri noi de munca, a declarat, pentru Business24, Traiana Tomiuc, manager de resurse umane in cadrul grupului.
Grupul Summitomo Electric se afla pe piata din Romania din anul 2010 si a mai investit in tara noastra alte 4 milioane de euro in doua hale de productie situate in aceeasi regiune.
"Pentru aceasta noua locatie s-au investit 5,5 milioane de euro, in afara cladirii, si se vor investi, in continuare, alte 2,8 milioane de euro", a declarat oficialul companiei.
Ministrul Economiei a anuntat, miercuri, si alte investitii in Romania. Compania chineza China Huadian Engineering va investi peste 1 miliard de dolari pentru construirea noului grup energetic la Rovinari, unde se vor crea peste 500 de locuri de munca.
O companie chineza investeste 1 miliard de dolari la Rovinari. mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 13:22
Salariile din unele fabrici din China au ajuns la niveluri comparabile cu Europa de Est, din tari UE ca Romania si Bulgaria, insa acestea nu dispun de un numar suficient de muncitori pentru a deschide fabrici cu sute, mii sau zeci de mii de angajati, precum sudul Chinei.
Avantajele Chinei in contextul cresterii salariilor, care impinge unii investitori sa-si relocheze fabricile, sunt calificarea fortei de munca, marimea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times (FT).
Exista unele exemple de mutare a locurilor de munca in tarile dezvoltate. Compania Coach, care produce valize de lux, a anuntat recent ca va transfera in SUA unele slujbe din China, iar alte companii au luat decizii similare.
Din sudul Chinei, lucrurile se vad insa altfel, scrie FT. Unii investitori, care cauta costuri foarte reduse de productie, ar putea muta locuri de munca in regiuni mai putin dezvoltate ale Chinei, iar cei care parasesc tara se indreapta catre Indonezia, Vietnam, India sau Bangladesh.
Pentru cei care spera ca locurile de munca in fabrici cu salarii mai bune vor reveni in Europa si SUA, cotidianul britanic a intocmit o lista de motive pentru a avea indoieli. Acestea sunt calificarea fortei de munca din China, dimensiunea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum.
Muncitorii chinezi, specializati in industrie
O mare parte din cei care... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:59
Eticheta "Made in Chine" a ajuns cunoscuta pe intreg mapamondul, insa ambitia statului chinez nu se opreste aici. Companiile chineze nu se mai rezuma la a fabrica jucarii ieftine, reproduse dupa personajele animate din Walt Disney, ci isi doresc branduri high-tech cunoscute la nivel mondial.Privind la ultimele vizite facute de premierul chinez Wen Jiabao, analistii internationali sunt de parere ca statul chinez isi doreste sa puna "un picior in Europa".
Calatoria Chinei spre taramul european devine mult mai usoara pe fundalul crizei datoriilor suverane.
In ciuda crizei datoriilor europene, China este atrasa de potentialul pe care il au de oferit statele membre UE.
Pietele europene sunt mature, pline de marci consacrate si cu usile deschise pentru investitii.
Statul european care i-a facut "cu ochiul" chinezilor a fost Marea Britanie.
Potrivit firmei de consultanta Dealogic, inca din 2008, companiile din China au cumparat actiuni in valoare de 12 miliarde de lire sterline la 33 de firme din Marea Britanie.
Companiile britanice care au atras investitiile chineze activeaza in domeniul mineritului, logisticii si serviciilor financiare.
De exemplu, fabrica auto Longbridge din Birmingham face parte acum din Corporatia Shanghai Automotive Industry. Aceasta investitie a revigorat industria auto din Marea Britanie dar a si oferit corporatiei chineze un brand englezesc de renume.
China, in cautarea puterii
Achizitia unor branduri de renume este doar o mica parte... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 18:58