O țară a inundat piața din SUA cu produsele sale: Un mare pericol îi lovește pe americani

Miercuri, 20 Martie 2024, ora 02:14
0 citiri
O țară a inundat piața din SUA cu produsele sale: Un mare pericol îi lovește pe americani
Piața din Statele Unite este inundată de produsele unei țări FOTO / captură Thrillist

În ultimii 3 ani și jumătate, de când economia globală s-a oprit brusc în fața pandemiei de COVID, PIB-ul SUA - valoarea tuturor bunurilor și serviciilor produse în această țară - a crescut cu 40%. Însă acum în America există o mare îngrijorare în privința valurilor de importuri din China, care au inundat piața și punând în pericol locurile de muncă din Statele Unite.

Scăderea prețurilor ar trebui să contribuie la combaterea inflației, dar locurile de muncă din producție susținute de administrația Biden ar putea fi amenințate de acest fenomen al produselor ieftine din China, potrivit Washington Post.

Fabricile chineze inundă piețele globale cu mașini, electrocasnice, cipuri de computer și electronice, pregătind scena pentru o nouă rundă de tensiuni comerciale între Statele Unite și Europa - un adevărat război comercial, au spus economiștii.

NATO face o mutare colosală în coasta Rusiei: Construiește în România cel mai mare scut împotriva lui Putin din Europa

Producția Chinei își micșorează nevoile interne – în special cu o bulă imobiliară care slăbește economia – așa că prețurile bunurilor sale sunt în scădere. În februarie, importurile din SUA din China au costat cu 3,1% mai puțin decât acum un an, a declarat vineri Biroul de Statistică a Muncii.

Asta ajută Rezerva Federală în lupta împotriva inflației. Dar acele bunuri chinezești cu preț scăzut ar putea costa vânzările producătorilor americani, amenințând speranțele administrației Biden din anul electoral de a crește numărul de locuri de muncă în fabrici. Producția fabricilor din China în primele două luni ale anului a crescut cu 7% față de aceeași perioadă din 2023, a anunțat luni guvernul.

„Aveți doar extinderea capacității chineze într-o serie de sectoare, unele care sunt strategice, altele care sunt prioritare pentru SUA și Europa. Și asta generează tensiune”, a spus economistul Brad Setser, un oficial al Departamentului de Trezorerie al fostei administrații Obama.

Arma revoluționară ce l-ar putea face praf pe Putin: Capabilă să distrugă rachetele și avioane rusești în câteva secunde VIDEO

Beijingul a investit în ultimii ani în noi fabrici pentru a satisface cererea consumatorilor americani care au defalcat bunurile importate în timpul pandemiei și pentru a dezvolta industrii de înaltă tehnologie, cum ar fi vehiculele electrice și bateriile, pe care guvernul chinez le consideră esențiale.

De la sfârșitul anului 2019, nivelul producției din Chinei, deja numărul 1 în lume, s-a extins cu aproximativ un sfert, potrivit Capital Economics din Londra. Producția din fabrici din SUA în aceeași perioadă a fost constantă și rămâne cu 7% sub vârful din 2007.

Rezultatul, conform diferitelor măsuri ale performanței comerciale a Chinei, a fost un dezechilibru tot mai mare în comerțul global.

Există ceva ce nici Putin nu poate controla: Fenomenul se întinde în Rusia și zdruncină puterea dictatorului

Excedentul de cont curent al Chinei ca procent din producția globală, un indicator larg, este mai mare acum decât în perioada care a precedat impunerea de taxe vamale de către președintele Donald Trump asupra majorității importurilor din China și este aproape de maximul istoric, potrivit Neil Shearing, economist șef la Capital Economics.

Pe măsură ce dominația Chinei în producție globală crește, mizele sunt mari pentru producătorii de automobile, în special în Europa. China în ultimii ani a ieșit din obscuritatea industriei auto pentru a depăși Germania în exporturile auto.

Fabricile chineze pot produce 40 de milioane de mașini în fiecare an, cu 15 milioane mai mult decât este necesar pentru a satisface cererea internă. Cele 5 milioane de mașini exportate de China anul trecut au fost de aproximativ cinci ori mai mari decât totalul din 2020, potrivit lui Michael Dunne, un consultant din San Diego. Beijingul a devenit astfel cel mai mare exportator de mașini din lume anul trecut.

...citeste mai departe despre "O țară a inundat piața din SUA cu produsele sale: Un mare pericol îi lovește pe americani" pe Ziare.com

#produse China, #piata sua , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  7. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare