Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, vineri, spre dezbatere publica, un prim draft al Hotararii de Guvern (HG) privind organizarea si functionarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
FSDI va fi organizat ca societate pe actiuni, in conformitate cu prevederile Legii societatilor nr. 31/1990 si ale actului sau constitutiv, conform Notei de fundamentare a documentului citat.
"Cheltuielile cu taxele si tarifele necesare infiintarii FSDI se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni Generale, pentru anul 2019, estimandu-se un impact de aprox. 600 mii lei pentru aceste cheltuieli pentru anul 2019", se scrie in Nota de fundamentare a actului normativ, publicat vineri, pe site-ul MFP.
Acest fond va fi detinut in intregime, in mod direct pe toata durata de functionare, de catre statul roman prin MFP. Durata de functionare a FSDI este nelimitata.
Functionarea si activitatea
"Functionarea si activitatea FSDI se vor supune regulilor cu privire la deficitul bugetar si datoria publica conform metodologiei UE pentru a mentine clasificarea FSDI in afara sectorului public, pe toata durata existentei sale", se precizeaza in document.
Fondurile suverane de dezvoltare si investitii sunt persoane juridice romane ale caror conditii de organizare si functionare se stabilesc prin hotarare a Guvernului si care se infiinteaza si functioneaza ca societati pe actiuni, in conformitate cu prevederile Legii nr.... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 21:37
Cele mai profitabile investitii in 2018 vor fi cele care se disting de normalul constructiilor clasice, fie apartamente mari (90 mp - 120 mp), fie apartamente mici (28 mp - 42 mp), in timp ce casele au devenit tot mai solicitate de catre investitori, fiind considerate investitii oportune, care ofera un grad de confort sporit clientilor cumparatori, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanta imobiliara.
Profitabilitatea unor astfel de investitii este data de valoarea indicelui yield, un indice important de masurare a randamentului unei investitii in imobiliare. Randamentele acestor proprietati rezidentiale depind de mai multi factori precum amplasamentul, compartimentarea, dotarile sau finisajele aferente, transmite AGERPRES.
Analiza realizata de Wizmo.ro si RE/MAX Grup de Lux arata ca apartamentele in cladiri cu regim mic de inaltime, situate in zone apropiate de puncte de interes precum centre de afaceri, scoli private, institutii medicale vor deveni tot mai atractive pentru cei interesati sa investeasca. Randamentul pentru astfel de investitii, calculat in functie de pretul proprietatii si valoarea chiriei generata anual, va avea valori diferite in functie de particularitatile zonei si ale apartamentului.
"Piata de investitii imobilare a cunoscut in ultima perioada o evolutie dinamica marcata de nevoile tot mai specifice ale cumparatorilor interesati de investitii rentabile. In conditiile actuale, clientii sunt in cautare de oportunitati care... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 15:46
Rentabilitatea angajatilor din Romania a crescut, in 2014, cu 4% fata de 2013, si este cu 16% mai mare fata de media europeana
In cazul tarii noastre, indicatorul are valoarea de 1,3.
El este exprimat prin numarul de unitati monetare (euro, dolar sau leu) generate de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara investita in remuneratia sa, se arata in raportul PwC Romania, remis Ziare.com.
"In conditiile in care veniturile companiilor din Romania nu au crescut semnificativ anul trecut, iar costurile salariale au ramas relativ constante, cresterea usoara fata de anul precedent a fost data de eficientizarea costurilor indirecte ale companiilor, desi s-au remarcat si o serie de investitii de anvergura in sisteme informatice moderne, care au dus la o imbunatatire a productivitatii", a precizat Horatiu Cocheci, Senior Manager, liderul echipei de servicii de consultanta in resurse umane, PwC Romania.
Privita in context european, rentabilitatea capitalului uman din Romania este ...citeste mai departe despre "Cu cat a crescut rentabilitatea angajatilor romani in 2014" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 18:59
Sentimentul de neincredere al investitorilor in fondurile de investitii este in crestere, dupa ce acestea au mentinut trendul descendent al performantei in primele 10 luni ale anului. Este unul dintre cei mai "saraci" ani din ultimul deceniu, din acest punct de vedere.
Volatilitatea profitului data de investitiile in cele mai stabile companii de pe piata de capital din Statele Unite nu a ramas fara ecou in randul fondurilor de investitii. Mai putin de 20% din managerii fondurilor de investitii au reusit sa aduca randamente bune clientilor, conform unei analizea Bank of America, prezentata in paginile revistei Financial Times.
Deruta pe bursa
Fondurile mari de investitii au pierdut controlul asupra indicilor de valoare de pe piata low-cost, dupa ce mai multe studii publicate in mediile academice au aratat neperformanta acestor investitii dupa plata taxelor si comisioanelor aferente.
"2014 s-a dovedit un an abisal. Prejudecatile cronice ale marilor fonduri de investitii fata de actiunile unor companii de rang inferior s-au dovedit paguboase, in conditiile in care acestea au evoluat mult mai bine decat restul actiunilor tranzactionate. Prejudecatile i-au costat pe investitori", sustine Savita Subramanian, reprezentant al Bank of America.
Pe deasupra, odata cu ivirea unor temeri legate de ritmul de crestere economica la nivel global si cu prabusirea pretului barilului de petrol, in octombrie, randamentele date de tranzactionarea actiunilor unor companii... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 13:00
1Mai toti afaceristii de calibru au momente in care inspiratia le dicteaza adevarate mostre de intelepciune in afaceri. Care-i cel mai bun sfat de la ei? Greu de spus, dar toate au meritul de a rezuma experiente de o viata in doar cateva cuvinte.
Iata mai jos cateva dintre cele mai utile sfaturi despre investitii si relatii regasite intr-un articol al revistei Marketwatch.
1. Warren Buffett
Chiar si fara colosala-i avere de peste 80 de miliarde de dolari, Warren Buffett avea toate sansele sa devina cunoscut in lumea intreaga dupa lansarea maximei cu aplicabilitate in domeniul investitional: "Regula nr.1. Nu pierde niciodata bani intr-o investitie. Regula nr.2. Nu uita niciodata regula nr. 1".
O conceptie impartasita si de Richard Russell autorul analizelor din Dow Theory Letters : "Ar putea parea naiv, dar daca vrei sa fii bogat nu trebuie sa pierzi sume mari. Absurd? Prostesc? Poate, dar majoritatea oamenilor pierd sume imense in investitii dezastruoase, pariuri, afaceri fara viitor, din lacomie, proasta coordonare, pe jocuri la bursa, in imprumuturi nerentabile si in propriile afaceri".
2. Benjamin Franklin
Nici parintele americii moderne, Benjamin Franklin nu s-a dat in laturi de la a da sfaturi: "Investitia in cunoastere este cea mai profitabila" si "Ai grija la cheltuieli. O crapatura mica poate scufunda o corabie mare".
3. John Bogle
Fondatorul Vanguard, John Bogle are la randul sau replici geniale, una dintre acestea putand fi comparata cu un... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 08:44
Multe fonduri se arata tot mai mult interesate de investitiile in energia solara, urmand modelul companiei SolarCity detinuta de miliardarul Elon Musk, care vinde energie, nu panouri.
In prezent, proiectele rezidentiale si comerciale din productia de energie solara se ridica la cinci miliarde de dolari, in crestere fata de 2013, cand valoarea acestora, conform firmei de cercetare Mercom Capital Group, era de 3,3 miliarde de dolari, spun cei de la Bloomberg.
Fondurile se arata interesate de companii ca Sungevity si Sunrun, ceea ce reprezinta o schimbare fata de boom-ul din 2008, cand principala atractie era productia de panouri solare, unde s-au investit 4,97 miliarde de dolari.
"Intrebarile din urma cu cativa ani - 'va straluci soarele suficient pentru a produce cantitatea de energie pe care am estimat-o?' sau 'ce se intampla daca panourile solare nu functioneaza?' - nu mai sunt puse", a spus Tom Athan, managing partner la Altus Power America Management.
Energia de pe acoperis
SolarCity a transformat industria, oferind investitorilor o modalitate de a profita de costurile in scadere ale panourilor solare. De multe ori, compania din San Mateo, California, instaleaza panouri solare pe acoperisul caselor si cladirilor comerciale prin leasing, ajutand proprietarii sa-si reduca facturile de energie electrica.
Actiunile SolarCity, unde Musk este presedinte si principal actionar, au crescut de peste opt ori din decembrie 2012, cand a fost cotata la bursa,... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 08:30
Producatorii farmaceutici din Romania spun ca vor fi nevoiti sa opreasca investitiile pentru acest an si sa renunte la produsele care se dovedesc nerentabile, ca urmare a cresterii cu 30% a taxei clawback calculata pentru trimestrul patru al anului trecut, fata de trimestrul anterior.
"Subfinantarea din sistemul de sanatate a ajuns la un nivel nesustenabil, producatorii de medicamente nu mai pot sustine din singuri, prin plata taxei clawback, deficitul de finantare. Nivelul taxei clawback in trimestrul patru a ajuns la un nivel de 20% din vanzarile producatorilor de medicamente, asta inseamna ca platim, pe langa cota unica de 16%, inca de 20% din cifra de afaceri. Discutam despre o supraimpozitare, undeva la 40%. Vom fi nevoiti sa oprim toate investitiile in anul 2014 pana ce se va gasi o solutie pentru aceasta taxa clawback", a declarat joi presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian.
El a aratat ca in ultimul trimestru al anului trecut taxa clawback a crescut cu 30% fata de trimestrul anterior, suma pe care producatorii nu si-au bugetat-o.
"Aceasta contributie creste in fiecare an pentru ca bugetul nu a mai fost actualizat din 2012, fiind la nivelul consumului de medicamente din 2011. In fiecare an, producatorii de medicamente acopera integral diferenta dintre bugetul alocat de stat si consumul in functie de nevoia de tratament. Spre exemplu, noi (Terapia Ranbaxy - n.r.) avem 3 milioane de lei in plus la taxa... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 15:16
Pentru a-ti deschide o afacere profitabila in agricultura este necesara o investitie minima de 5.000 de euro, insa costul infiintarii unei ferme cu solar poate ajunge si la 100.000 de euro.
In consecinta, pentru a nu pierde investitia, trebuie sa te orientezi pe anumite produse, atent alese, pentru ca sa reusesti sa obtii un profit in cel mai scurt timp.
"Cele mai profitabile sunt cele cautate pe piata, acesta este criteriul dupa care trebuie sa ne ghidam. Rapita, floarea-soarelui, porumbul si graul, acestea sunt in acest moment (cele mai profitabile - n. red.), insa este posibil ca anul viitor sa nu mai mearga, deci nu poti garanta nimic. Nu e nimic batut in cuie.
Nu exista culturi pe care te poti baza 100%, cererea pe piata este foarte fluctuanta, de la un produs la altul, de la o specie la alta, e greu sa te pronunti. Insa e bine sa iti faci un plan pe termen mediu, de care sa te tii indiferent de situatie", a precizat seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania-LAPAR, Laurentiu Baciu.
Citeste mai multe despre Cum pot deveni rentabili micii fermieri - Care sunt cele mai avantajoase investitii pe Ziare.com. mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 10:17
Cele mai populare site-uri inactive, in urma prostestului SOPA
Miercuri, mai multe companii de tehnologie isi vor sista serviciile online pentru a demonstra impotriva reglementarilor a doua legi controversate din Statele Unite: PIPA si SOPA.
Pipa este un proiect de lege care ar da guvernului SUA si detinatorilor de drepturi de autor puteri asupra site-urilor care sunt banuite ca incalca drepturile de autor. Votul pentru aprobarea acestei legi va avea loc in data de 24 ianuarie.
SOPA este o versiune similara a legii amintite, propusa in Camera Reprezentantilor din SUA.
In cine ai increderem ai mare pentru datele confidentiale: Facebook sau banci?
Facebook si Google, dar si alte companii online, colecteaza datele personale ale utilizatorilor online si le folosesc pentru a obtine profituri uriase din publicitate. SWIFT (Society for Worldwide Interbank FinancialTelecommunication),o organizatie globala nonprofit, lucreaza la un sistem care le-ar permite utilizatorilor de Internet sa-si stocheze si sa-si administreze singuri propriile date, precum o banca isi administreaza banii.
Companii in care merita sa investesti
Forbes face o lista de companii inovative, in care merita investiti bani. Aceste companii si-ar putea creste considerabil cota de piata pe termen lung. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 10:35