Victor Ponta a inaugurat Centrala Hidroelectrica Racovita din Sibiu. Vezi valoarea investitiei

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 14:34
1905 citiri
Victor Ponta a inaugurat Centrala Hidroelectrica Racovita din Sibiu. Vezi valoarea investitiei

Premierul Victor Ponta a inaugurat, joi, Centrala Hidroelectrica Racovita, din judetul Sibiu, a carei constructie a fost inceputa inainte de 1989, investitia totala de 160 de milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a participat, joi, la inaugurarea Centralei Hidroelectrice (CHE) Racovita, in judetul Sibiu, alaturi de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

Ponta a sosit la CHE Racovita alaturi de reprezentati ai autoritatilor judetene din Sibiu si a taiat panglica impreuna cu ministrul Nita si presedintele directoratului Hidroelectrica, Mihai Stanculescu.

Dupa momentul festiv, premierul a fost invitat in camera de comanda a hidrocentralei, unde a pornit agregatul si a urmarit cum acesta ajunge la parametrii instalati.

"Va doresc succes si sa functioneze cat mai multi ani", a spus Ponta, imediat dupa ce a pornit instalatia.

El a asistat apoi la prezentarea datelor tehnice ale CHE, dupa care s-a adresat celor prezenti.

"Inaugurarea acestei hidrocentrale e un semn foarte bun pentru Hidroelectrica, dar si pentru industria noastra. E bine ca se foloseste tehnica romaneasca (utilajele instalate la CHE Racovita sunt de productie romaneasca - n.r.). Imi aduc aminte de vremurile in care noi, romanii, eram un model pe multe continente. Hidroelectrica este o societate pe care sper sa o vedem listata anul viitor pe Bursa de la Londra, acolo unde anul acesta a fost Romgaz. Ar fi a doua companie romaneasca acolo, ceea ce nu este un lucru putin", a spus Ponta.

Hidroelectrica, exportator de energie

Premierul si-a exprimat speranta ca listarea Hidroelectrica la bursa sa fie un succes si a spus ca aceasta companie "prin uriasa cota de piata pe care o detine sa asigure preturi scazute la energie, competitivitate si respectarea mediului".

Ponta le-a cerut oficialilor Hidroelectrica "sa iasa din granitele noastre" pentru ca din 2014 Romania sa poata exporta energie.

"Din 2014 va rog sa ganditi o strategie pentru Romania si pentru Moldova. Vreau sa asiguram energie pentru 24 de milioane de oameni, si nu pentru 20 de milioane", a spus Ponta.

Dupa inaugurare, premierul a plecat spre lotul IV al Autostrazii Sibiu-Orastie, care urmeaza a fi deschis circulatiei.

Joi, CHE Racovita a fost inaugurata, urmand ca punerea in functiune propriu-zisa sa aiba loc la inceputul lui 2014, dupa o perioada de proba.

Valoarea totala a investitiei de la CHE Racovita este de 162,7 milioane de euro.

Centrala Hidroelectrica (CHE) Racovita este situata in dreptul localitatii sibiene Racovita si face parte din Amenajarea Hidroenergetica a raului Olt, sector Defileu Olt, formata din cinci centrale. Amenajarea intregului sector a fost conceputa in cinci trepte de cadere, fiecare treapta fiind de tipul centrala-baraj cu lac de acumulare indiguit, in scopul valorificarii potentialului hidroenergetic al raului Olt prin producerea de energie electrica.

Cele cinci trepte de cadere se situeaza intre localitatile Avrig (judetul Sibiu) si Cornetu (judetul Valcea) din zona de defileu a raului Olt, pe un sector de circa 55 de kilometri lungime. Cele cinci centrale sunt, din amonte in aval, CHE Racovita, CHE Lotrioara, CHE Caineni, CHE Robesti si CHE Cornetu.

Dintre acestea, CHE Cornetu este in functiune din anul 2002, CHE Robesti a fost pusa in functiune in 2012, celelalte fiind in diverse stadii de executie. La Caineni stadiul este de aproximativ 20 la suta in timp ce la Lotrioara finantarea a fost sistata in 1992, lucrarile fiind in stadiu incipient.

Proiectul de investitii pentru sectorul acesta al Oltului, aprobat in 1989

Lucrarile la amenajarea CHE Racovita, incepute in anul 1990, au fost reluate de catre Hidroelectrica, in ritm sustinut, abia dupa 2006. Pana in luna martie 2013 se alocasera circa 125 de milioane de euro pentru lucrarile necesare, la finalul anului trecut, lucrarile fiind finalizate in proportie de peste 90 la suta.

CHE Racovita are o putere instalata de 31,5 MW si o energie medie de proiect, in anul hidrologic mediu, de 74 GWh/an. Lacul de acumulare are un volum de 14,83 milioane de metri cubi. Digul de pe malul stang are o lungime totala de 14,77 kilometri, in timp ce digul de pe malul drept are o lungime de 4,6 kilometri si se inchide in versant in zona localitatii Bradu.

Reprezentantii societatii anuntau ca "o problema insurmontabila in ultimii 24 de ani - existenta unor poduri de cale ferata in aval de CHE Racovita care conditionau punerea in functiune a centralei - a fost rezolvata ca urmare a deciziei Ministerului Transporturilor, care si-a asumat finantarea construirii unui nou pod de cale ferata".

Potrivit reprezentantilor societatii, in 2013, s-au suspendat finantarile pentru investitiile considerate "ineficiente" din punct de vedere economic - Pascani, Fagaras-Hoghiz, Valea Sadului, Siriu-Surduc, la care pretul megawatului instalat ajunge si la 24 de milioane de euro, de 12 ori mai mult decat media la nivel european, fiind insa continuate investitiile rentabile, urmand ca dupa punerea in functiune a CHE Racovita, in 2014 sa urmeze centralele Rastolita (Mures) si Dumitra (Gorj).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inaugurare hidrocentrala, #inaugurare ponta, #hidrocentrala Sibiu , #Investitii