Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondul Suveran ar putea include Loteria Romania si Imprimeria

Fondul Suveran ar putea include Loteria Romania si Imprimeria

Loteria Romana si Imprimeria sunt primele doua companii pe care statul propune sa fie include in Fondul Suveran de Investitii si Dezvoltare (FSID), reiese dintr-un proiect de act normativ publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Pentru a se crea cadrul legal astfel incat CN Loteria Romana S.A. si C.N. Imprimeria S.A. sa poata intra in proprietatea privata a unui fond la data inregistrarii acestuia la Registrul Comertului, prin aportarea actiunilor statului la cele doua companii la capitalul social al fondului, este necesara o interventie legislativa la nivel primar. Intrarea celor doua companii in proprietatea privata a unui fond presupune o serie de demersuri premergatoare a caror durata este influentata in mod direct de crearea unui cadru legislativ adecvat.

Modificarea actualului cadru legislativ este necesar a fi facuta anterior infiintarii unui asemenea fond, tinand cont de perioada necesara pentru asigurarea conditiilor ca fondul sa devina functional si sa-si indeplineasca scopul de dezvoltare si finantare de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, in diverse sectoare economice, singur sau impreuna cu alti investitori institutionali sau privati, inclusiv prin participarea in parteneriate public-private, in vederea obtinerii de profit, estimata la circa 18 luni", prevede un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), publicat de MFP.

Citeste si: USR, despre Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii: Noaptea, ca hotii, PSD pregateste cel mai mare tun de dupa 1989

Odata cu adoptarea acestui document, cele doua companii pe actiuni vor fi detinute ca si pana in prezent de stat, dar statul va putea sa fie actionar sub diverse forme, iar actele constitutive ale celor doua companii urmeaza sa fie abrogate.

"Tinand cont de faptul ca nu se mai justifica reglementarea la nivel de lege a participatiei statului la aceste societati (intrucat calitatea de actionar este prevazuta in Hotararea de Guvern nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice), se propune abrogarea prevederilor corespunzatoare din OUG nr. 159/1999 privind infiintarea Companiei Nationale > - S.A. si OUG nr. 199/2000 privind infiintarea Companiei Nationale > - S.A., precum si a actelor constitutive ale celor 2 societati, prevazute in anexa la cele doua acte normative, intrucat nu mai sunt aplicabile, fiind modificate prin hotararile adunarii generale a actionarilor, conform dispozitiilor legale", precizeaza Nota de fundam ...citeste mai departe despre "Fondul Suveran ar putea include Loteria Romania si Imprimeria" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 827 ori