Cum se poate dezvolta economia orientata catre comunitati - raport UNDP

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 09:24
2645 citiri
Cum se poate dezvolta economia orientata catre comunitati - raport UNDP

Economia sociala reprezinta unul din mijloacele principale de integrare in circuitul economic al comunitatilor romanesti dezavantajate, arata un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (n.r. PNUD/ UNDP), care evidentiaza o serie de recomandari asupra modului in care acest tip de economie orientata catre comunitati poate fi dezvoltat.

Conform analizelor economico-financiare din raport, in perioada 2000-2009 toate entitatile implicate in activitati de economie sociale au facut investitii in patrimoniu, in timp ce CAR-urile au fost cele mai rentabile astfel de entitati, urmate de ONG-uri.

Desi numarul efectiv de personal angajat in aceste entitati a fost redus la nivel absolut, el a fost semnificativ din perspectiva angajarii de persoane cu acces redus la piata muncii, dependente de ajutorul social.

Elaborarea raportului s-a sprijinit pe rezultatele unei analize a mediului financiar, legal, institutional si social actual al economiei sociale si prezinta o serie de scenarii si recomandari pentru dezvoltarea durabila a acestui sector.

"Scenariile si recomandarile se adreseaza actorilor din domeniul economiei sociale, de la nivel local si central, si fundamenteaza stiintific dezvoltarea politicilor publice care vizeaza atat economia sociala, cat si incluziunea sociala a grupurilor dezavantajate. Includerea economiei sociale in strategiile si planurile de dezvoltare de la nivel local, regional si national contribuie la eforturile de dezvoltare a domeniului", a declarat Alina Bocai, Coordonator Activitati PNUD Romania.

Conform raportului, dezvoltarea economiei sociale in Romania poate urma doua scenarii:

1) In primul scenariu, intreprinderile sociale se bucura de acelasi regim ca orice alt agent economic acestora fiindu-le facilitate accesul la resurse institutionale si financiare;

2) In al doilea scenariu, intreprinderile sociale sunt promovate prin mecanisme de sustinere specifice, identificandu-se doua optiuni strategice: sustinerea intreprinderilor sociale independent de angajarea grupurilor vulnerabile si promovarea, pe langa intreprinderile sociale, a intreprinderilor sociale de insertie orientate spre angajarea grupurilor vulnerabile.

#economie sociala Romania, #economie comunitati dezavantajate, #afaceri grupuri vulnerabile, #raport UNDP economie sociala, #economie sociala Natiunile Unite , #Analiza economica