Departamentele de personal din companii sunt nemultumite de ratele proaste de retentie a personalului. Angajatii se plang ca nu lucreaza in conditiile promise in procesul de recrutare.
Am sa incerc sa exemplific ce se intampla printr-o mica povestioara, si sunt curioasa daca o recunoasteti:
Compania da un anunt: angajam randunica pentru stolul nostru de promovare. In fapt, Compania spera sa gaseasca un Corb eficient, pentru stolul sau de corbi vanzatori, care se numesc Brand Representatives. Candidatul vede anuntul: el, in forul sau interior, se crede Vultur, se prezinta la interviu Cocos - intelegand ca asa ar dori angajatorul sa aiba in echipa sa -, in fapt, pentru jobul respectiv, el nefiind decat un Papagal care nu ar obtine nici rezultatele asteptate de Companie si nici nu s-ar potrivi jobului si echipei de Corbi. Este angajat pentru ca este singurul care s-a prezentat la interviu cu un CV cat de cat aproape de anuntul Companiei.
Nu trebuie sa va spun finalul povestii...
Suntem responsabili cu totii de modul in care construim asteptari, suntem pagubitii sau beneficiarii relatiilor pe care le nastem prin ceea ce promitem ca putem face.
Inca mai cred, dupa 16 ani de interfata intre firme si candidati, in calitate de consultant in recrutare, ca o harta corecta a ceea ce ofera fiecare dintre cele 2 parti este reteta unei convietuiri profesionale de lunga durata, echitabil profitabila.
Reconfigurarile de pe piata mondiala a muncii, nu doar in Romania, au... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 15:33
Cand ai interviu chiar cu directorul unei companii importante este putin probabil sa fii intrebat lucruri banale, precum care este principala ta calitate.
Pentru a fi siguri ca angajeaza omul potrivit, multi CEO de succes se folosesc de intrebari neconventionale, care, prin complexitatea sau caracterul lor surprinzator, sunt menite sa le ofere o cunoastere profunda asupra candidatului.
Ce nu ai avut sansa sa incluzi in CV?
Miliardarul Richard Branson, fondator al Virgin Group, a facut cunoscut faptul ca nu este un fan al interviurilor de angajare traditionale.
"Desigur, un CV bun este important, insa daca i-ai angaja pe baza a ceea ce spun despre ei pe hartie, nu ar mai fi nevoie sa iti pierzi timpul cu un interviu", explica Branson.
Ce varsta aveai cand ai obtinut primul job platit?
Aceasta este una dintre intrebarile preferate ale presedintelui agentiei de publicitate Paramore, Hannah Paramore, si are ca scop testarea eticii muncii si a independentei ...citeste mai departe despre "Ce te intreaba la interviu un CEO de succes" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Iulie 2015, ora 17:58
Intrebarile pe care angajatorul le adreseaza candidatului intr-un interviu sunt cele care dicteaza directia conversatiei. In anumite cazuri, cu intrebarile "potrivite", il indrumi chiar tu pe acesta sa-ti serveasca gogosi.
Mai exact, este vorba despre trei intrebari standard de interviu, care sunt nu doar enervante pentru candidat ci si irelevante pentru intrevievator, explica Elena Popa, Senior HR Consultant Adecco Romania, pentru Business24.
Iata care sunt aceste trei intrebari si argumentele specialistului in recrutare impotriva lor:
Cum te vezi peste 5/10 ani?
Cred ca fiecare dintre noi a fost nevoit sa raspunda macar odata la chinuitoarea si inutila intrebare "cum te vezi peste 5 ani".
Alaturi de Halloween si Valentine's Day, romanii s-au grabit sa importe de peste oceane si intrebari gata-pregatite pentru cei in cautarea unui loc de munca prin cu totul alte culture economice.
Daca intrebarea a avut o oarece relevanta pana in anii 2000 in SUA, dupa 2008, cand expresia 'stabilitate economica' nu si-a mai gasit locul in realitatea cotidiana si a devenit doar o aspiratie aparent de neatins, aceasta intrebare nu mai are niciun sens nici macar acolo.
Este irelevanta in primul rand pentru ca este o intrebare ipotetica. Nimeni nu are cum sa stie unde il va duce viata peste 5 sau 10 ani.
In al doilea rand pentru ca majoritatea candidatilor, chiar daca au niste obiective, nu au de unde sa stie ca acestea sunt aliniate cu ce si-ar dori compania... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 11:42
ate intrebuintari ale unei caramizi poti gasi intr-un minut? Imagineaza-ti ca ai un interviu pentru o slujba pe care ti-o doresti foarte mult si tocmai ti-a fost adresata aceasta intrebare.
Se poate dovedi extrem de dificil sa treci de interviul de angajare in cazul anumitor companii, reiese dintr-un studiu realizat de site-ul de recrutare Glassdoor. Acesta a realizat un top al primelor 25 de companii, multinationale americane, cu cele mai exigente metode de recrutare, potrivit Aol Jobs.
Datele au fost extrase din analiza a 170.000 de interviuri la care utilizatorii site-ului au participat. Acestia au evaluat gradul de dificultate, daca experienta a fost una negativa sau pozitiva, cat timp a durat procesul si intrebarile adresate.
Intrebarea cu caramida a fost utilizata de Nvidia, companie din domeniul IT, numarul 20 pe lista, si este o intrebare obisnuita pentru a testa creativitatea unei persoane. Lucrurile se pot complica insa.
Citeste mai multe despre Companiile cu cele mai dure interviuri de angajare pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 August 2013, ora 09:10
Un grup de cercetatori de la Universitatea Guelph, Ontario, Canada, a constatat ca, in medie, femeile fac fata mult mai bine decat barbatii la interviurile organizate pentru angajare la un nou loc de munca.
Analizandu-se cauzele care duc la aceasta siuatie, considerata neasteptata, cercetarea s-a oprit la trei factori care influenteaza puternic, dar nu in mod egal comportarea la interviu a femeilor si a barbatilor: ticul, lapsusul si emotia, noteaza Factroom.
Ticul
Ca gest spontan si necontrolat, ticul actioneaza aproape pervers. Atata vreme cat barbatul nu este constient de faptul ca face miscari inutile, acestea nu au nicio influenta asupra puterii lui de gandire sau de concentrare, asupra memoriei si asupra promptitudinii raspunsului pe care il va da.
Citeste mai multe despre Interviu la noul job: lapsusul, emotia si ticul ii omoara pe barbati pe Ziare.com. mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 11:43
Interviul de angajare, una dintre cele mai importante etape in procesul de recrutare, implica o pregatire prealabila. Iata cateva sfaturi pentru duce discutia in favoarea ta folosindu-te chiar de intrebarile capcana ale angajatorului.
De ce nu ne spuneti mai multe despre dumeavoastra?
Angajatorul urmareste cat de organizat esti, cat de sigur esti pe propriile forte si ce impresie faci persoanelor cu care intri prima data in contact, scrie Fastcompany. .
In plus, angajatorul urmareste sa vada traiectoria carierei tale, ce consideri tu ca este important si care sunt elementele care te motiveaza.
Majoritatea candidatilor au dificultati in a raspunde la o asemenea intrebare. Desi este una dintre cele mai dificile intrebari din cadrul unui interviu, aceasta iti permite sa orientezi intreaga discutie catre punctele tale forte. Exista multe raspunsuri considerate de catre specialistii in HR corecte, si doar unul gresit: sa raspunzi cu o intrebare: "Ce doriti sa stiti mai exact?"
Ai nevoie sa iti pregatesti inainte de interviu un raspuns si sa aduci discutia in avantajul tau. Iata care sunt doua aspecte importante pe catre trebuie sa insisti:
Acorda importanta domeniilor de interes ale angajatorului
Nu insista pe trecutul tau, nu acesta este motivul pentru care te afli la interviu. Incepe cu ultimul tau loc de munca si explica de ce consideri ca esti calificat pentru postul la care aplici. Cheia succesului in acest caz este sa "potrivesti" calitatile tale... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:34
Interviul de angajare seamana cu un proces clasic de vanzare in care nu este suficient sa raspunzi corect la o serie de intrebari. Asul de sub maneca a unui candidat ar putea fi insa intrebarile pe care le adreseaza el anagajatorului.
Pentru a impresiona angajatorul intrebarile trebuie sa dovedeasca interes si o baza de cunostinte in domeniu. Businessinsider a facut o lista de intrebari care te-ar putea aduce in avantaj.
Care sunt probleme pe care compania le intampina in prezent? Si ce face departamentul dumneavoastra pentru a le solutiona?
Punand astfel de intrebari eviti pauzele incomode de pe parcursul interviului, si intervievatorul va avea cu siguranta ceva de spus despre acest subiect. Ba mai mult, raspunsul iti va dezvalui detalii legate de personalitatea sau ambitiile sale.
Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba angajatii pentru a avansa?
O astfel de intrebare va dovedi interes pentru evolutia ta in companie si te va ajuta sa te hotarasti daca aceasta pozitie ti se potriveste sau nu.
"In momentul in care intervievatorul iti va descrie angajatul ideal iti vei da seama daca te regasesti sau nu in descrierea facuta de acesta", sustin specialitii in HR.
Am vazut ca sunteti profesor universitar. De cat timp aveti si aceasta functie si ce ati invatat din aceasta experienta?
Astfel subliniezi faptul ca angajatorul tau este un expert recunoscut in domeniul in care activeaza. In plus, arati ca te-ai informat inainte de interviu.... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 18:29
"Unde te vezi peste 5 ani?" sau "Care este cel mai mare defect al tau?" sunt intrebari care pot parea banale la un interviu de angajare, dar in fata carora majoritatea canditatilor se pierd. Cum trebuie sa raspundem acestor intrebari?Viorel Ghete, managing partner al companiei de consultanta in resurse umane BPI group, a explicat pentru Gandul ca angajatorii au motive serioase pentru a pune astfel de intrebari.
Unul dintre acestea este de a vedea ca acel canditat nu se rusineaza si nu se intmideaza usor.
Scopul intrebarii "Unde te vezi peste 5 ani?" este ca angajatorii sa vada care este perspectiva de timp pe care candidatul si-a planificat viitorul.
De asemenea, acestia sunt interesati de capacitatea candidatilor de a-si fixa un obiectiv, dar si de a fi flexibili.
Un model potrivit de a raspunde la aceasta intrebare este "Proiectul meu este …, dar perspectivele pozitiei ma intereseaza foarte mult si sunt adaptabil … ".
O idee gresita ar fi sa spuneti "Nu stiu, nu m-am gandit" sau "Vreau sa fiu director financiar/ director executiv".
La intrebarea "Care este cel mai mare defect al tau?" canditatii se destabilizeaza de obicei, cu toate ca poate fi o ocazie buna pentru a da un raspuns foarte abil.
Un raspuns potrivit poate fi de tipul "Prietenii mei ma considera … " sau "Sunt o persoana rezervata …, dar particip la cursuri de dezvoltare personala".
Printre raspunsurile nepotrivite se numara "Nu am defecte" sau "Am mai multe calitati decat defecte". mai mult
Luni, 27 Iunie 2011, ora 10:37
Angajatorul va fi curios sa afle mai multe detalii despre tine, pentru a-si face o imagine despre omul cu care ar putea lucra in continuare. Te poti astepta la intrebari de natura profesionala, personala, dar si la intrebari care pun la incercare capacitatile tale intelectuale sau valorile importante pentru tine. Iata cateva astfel de intrebari des intalnite in interviul de angajare. Citeste si:
Intrebarile de baza si cele care privesc comportamentul
Intrebari despre salariu
Intrebari despre tine
Cum ai descrie stilul tau de munca?
Care ar fi mediul ideal de lucru pentru tine?
Ce tip de cultura organizationala ti se potriveste, o cultura structurala sau antreprenoriala?
Da-mi exemple de idei pe care le-ai avut sau pe care le-ai implementat.
Ce instrumente folosesti pentru a–ti organiza activitatile?
Consideri ca esti o persoana care are o perspectiva de ansamblu sau una orientata asupra detaliilor?
Prezinta o realizare de a ta de care esti cu adevarat mandru.
Cine a fost managerul tau preferat si de ce?
Ce parere ai de seful de la ultimul tau job?
A existat o persoana care a avut influenta asupra carierei tale?
Cu ce fel de oameni lucrezi cel mai bine si de ce?
Care este lucrul de care esti cel mai mandru?
Ce iti place sa faci?
Care sunt visurile tale de o viata?
Ce vrei sa ajungi intr-un final, in cariera ta?
Care este declaratia ta de principii?
Spune-mi trei lucruri pozitive pe care ultimul tau sef le-ar afirma despre tine.
Ce lucru negativ ar spune seful... mai mult
Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 10:25