Interviul de angajare: Cum sa raspunzi la intrebarile "capcana"

Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:34
11343 citiri
Interviul de angajare: Cum sa raspunzi la intrebarile "capcana"

Interviul de angajare, una dintre cele mai importante etape in procesul de recrutare, implica o pregatire prealabila. Iata cateva sfaturi pentru duce discutia in favoarea ta folosindu-te chiar de intrebarile capcana ale angajatorului.

De ce nu ne spuneti mai multe despre dumeavoastra?

Angajatorul urmareste cat de organizat esti, cat de sigur esti pe propriile forte si ce impresie faci persoanelor cu care intri prima data in contact, scrie Fastcompany. .

In plus, angajatorul urmareste sa vada traiectoria carierei tale, ce consideri tu ca este important si care sunt elementele care te motiveaza.

Majoritatea candidatilor au dificultati in a raspunde la o asemenea intrebare. Desi este una dintre cele mai dificile intrebari din cadrul unui interviu, aceasta iti permite sa orientezi intreaga discutie catre punctele tale forte. Exista multe raspunsuri considerate de catre specialistii in HR corecte, si doar unul gresit: sa raspunzi cu o intrebare: "Ce doriti sa stiti mai exact?"

Ai nevoie sa iti pregatesti inainte de interviu un raspuns si sa aduci discutia in avantajul tau. Iata care sunt doua aspecte importante pe catre trebuie sa insisti:

Acorda importanta domeniilor de interes ale angajatorului

Nu insista pe trecutul tau, nu acesta este motivul pentru care te afli la interviu. Incepe cu ultimul tau loc de munca si explica de ce consideri ca esti calificat pentru postul la care aplici. Cheia succesului in acest caz este sa "potrivesti" calitatile tale personale cu specificatiile postului.

Subliniaza cele mai importante realizari

Pregateste o poveste in care sa subliniezi cele mai importante aptitudini. Spre exemplu, daca ii spui angajatorului erai considerat de catre fostii tai colegi o persoana creativa, povesteste o scurta intamplare in care sa exemplifici aceasta calitate. Povestile sunt cel mai usor de retinut.

Care sunt cele mai mari defecte ale dumeavoastra?

Un raspuns sigur dovedeste ca invervievatorului ca aplicantul s-a pregatit pentru o asemenea intrebare, dar si ca este capabil sa primeasca critici constructive. Incearca sa dai un raspuns sincer, faptul ca ai defecte pe care le recunosti nu te face un candidat cu mai putine sanse la job. Pentru intervievat, este o persoana sincera care isi cunoaste minusurile si lucreaza sa le corecteze.

Imi puteti povesti o intamplare in care nu ati fost pe aceeasi lungime de unda cu un superior?

Cel mai nepotrivit raspuns pe care il poate da un candidat este urmatorul: "Am fost foarte norocos sa nu dau peste superiori cu care sa nu ma inteleg."

Fiecare angajat a intampinat situatii in care nu a fost de acord cu seful sau, si raspunzand astfel iti pui la indoaiala in fata angajatorului intergritatea. Ba ma mult, angajatorul ar putea trage concluzia ca nu ai atat de multa experienta de munca sau curaj pentru a face fata unei confruntari cu un superior.

Care credeti ca va sunt atuu-urile?

Descrie doua, trei calitati pe care le ai si sunt relevante cu pozitia pentru care aplici. Incearca sa eviti cliseele si generalitatile, mergi pe situatii concrete. Descrie si modul in care iti poti folosi atuu-urile in jobul pentru care aplici.

Cu ce va ocupati timpul atunci cand nu lucrati?

Cu cat jobul pentru care aplici este mai aproape de management sau nivelul de senior, cu atat calitatile candidatului au impact asupra stilului de lidership: este o persoana cu viata de familie, este un workaholic?

Toate aceste informatii sunt esentiale intr-un interviu pentru o pozitie de top management.Povesteste despre hobby-uri si domenii de interes precum sporturile preferate, activitatile culturale sau cartile favorite. Evita discutiile despre politica sau religie pentru ca optiunile tale s-ar putea sa nu fie pe placul angajatorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intrebari angajati, #interviu angajare, #intrebari interviu angajare , #Locuri de munca in Romania