Raspunzi corect si esti angajat! Solutia la cele mai dificile intrebari

Joi, 28 Iulie 2011, ora 15:29
3360 citiri
Raspunzi corect si esti angajat! Solutia la cele mai dificile intrebari

Senzatia de epuizare pe care o simti dupa un interviu de angajare iti poate spune ca intervievatorul s-a facut treaba asa cum trebuie. Chiar daca ti s-a parut un maraton infernal de intrebari si raspunsuri, va trebui sa intelegi ca intervievatorul este nevoit sa te "citeasca" in profunzime, iar pentru asta are nevoie de intrebari pe masura. 

Doar cu ajutorul intrebarilor care extrag dovezi palpabile ca un candidat are caracteristicile cautate, angajatorul poate sa-si dea seama daca viitorul angajat va face performanta in compania sa.

Iata cateva intrebari care fac parte din acest stil de “recunoastere” a candidatului, prezentate de publicatia Forbes.

De ce ai o perioada de lipsa de activitate in CV?

Angajatorii sunt perfect contienti de usurinta cu care iti poti pierde jobul si de dificultatea cu care iti poti gasi unul nou.

Tocmai de aceea, raspunsul nu trebuie sa fie un moment de tacere, ci o enumerare a activitatilor productive pe care le-ai avut in aceasta perioada: fie ele de voluntariat, fie de ingrijire a unui membru bolnav al familiei.

Poti sa identifici o problema recenta care nu si-a gasit rezolvarea cu tehnicile vechi?

La aceasta intrebare se asteapta un raspuns creativ. Intervievatorul incearca sa-si dea seama cat de bine esti ancorat in specializarea ta si cat de creativ esti in a gasi noi idei.

Daca esti nemultumit de obiceiul firmei tale de a folosi faxul si ai salvat echipa cu o scanare “miraculoasa” si trimiterea prin e-mail, in momentul in care linia telefonica a cazut, poti vorbi despre asta, argumentand solid parerile tale.

Ce ar spune despre tine persoana cu care nu reusesti sa te intelegi nicicum?

Intervievatorii au dubii cu privire la candidatii care nu sunt in stare sa formuleze un raspuns pentru aceasta intrebare si multi dintre ei chiar refuza sa ii angajeze.

Deseori, aceasta intrebare duce la pauze lungi ale intervievatului care se chinuie sa gaseasca un raspuns care sa nu il puna intr-o lumina proasta.

Nimeni nu spune sa dai un raspuns fara sa respiri, din contra, raspunsul trebuie gandit bine si poate lua forma unor aspecte ale personalitatii tale care par negative la suprafata, dar sunt pozitive, in realitate.

Care este cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat?

Unele joburi necesita un grad mare de tenacitate si aptitudinea de a-ti reveni dupa un esec.

Daca oferi macar un exemplu in care ai fost dispus sa iti asumi un risc, demonstrezi ca esti in stare sa accepti infrangerile si sa o iei de la inceput sau ca esti in stare sa iti asumi miscari riscante care iti aduc succesul.

Descrie o situatie in care ai facut parte dintr-o echipa care cu probleme de consens

Angajatorul vrea, de fapt, sa inteleaga cum te-ai comportat intrecut si ce ai invatat din fiecare experienta.

In fata acestei intrebari trebuie sa prezinti problema succint si sa explici cum ai contribuit la atingerea unui consesns, dar si care au fost rezultatele initiativelor tale.

Daca ai putea schimba ceva la fostul tau job, care ar fi acest lucru?

Evita sa vorbesti urat despre fostii colegi sau superiori, poate fi una dintre cele mai mari greseli ale tale la acest interviu. Daca incepi sa vorbesti despre diferite divergente acum, il vei convinge pe intervievator ca esti o persoana incapabila sa vorbeasca despre propriile probleme, atunci cand ele apar.

Regula de baza este sa nu vorbesti despre oameni. Poti vorbi, in schimb, despre diferite probleme tehnice care te-au impiedicat sa obtii performante.

Vorbeste despre specializarea ta exact asa cum i-ai povesti unui copil de 8 ani

Google este o companie care are o afinitate fata de aceasta intrebare la angajare, iar singura ta solutie este sa cunosti foarte bine domeniul in care te specializezi.

Vorbeste-mi despre tine

Aceasta parte a interviului este extrem de dificila pentru ca toti candidatii au tendinta sa rasfoiasca in minte CV-ul lor sau sa mentioneze detalii personale irelevante pentru angajator.

Raspunsul trebuie sa dureze unul sau doua minute si sa acopere patru teme esentiale: inceputul carierei, educatie, experienta si ultimul job.

De cele mi multe ori aceasta intrebare este una “de incalzire”, tocmai de aceea nu merita sa iti irosesti cele mai bune informatii cu ea si nici sa te pierzi in detalii personale.

De ce ar trebui sa te angajam pe tine?

Aceasta este una dintre intrebarile pentru care candidatii nu se prea pregatesc.

Angajatorul vrea sa afle de la tine de ce esti mai potrivit pentru acest job decat contracandidatii tai si, pentru a oferi un raspuns satisfacator, trebuie sa citesti cu atentie descrierea postului. La o analiza mai atenta, ai putea gasi dovezi din trecut care sa sustina faptul ca tu ai aptitudinile necesare pentru a face performanta in acest job.

#job, # loc de munca, # angajare, # intrebari angajare , #stiri Google