Interviul, la urmatorul nivel: cum evaluezi un candidat despre care stii totul

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 16:17
2281 citiri
Interviul, la urmatorul nivel: cum evaluezi un candidat despre care stii totul

Majoritatea companiilor isi completeaza posturile importante cu oameni din interior, datorita faptului ca procesul de "cunoastere" a viitorului angajat este mai simplu si datorita costurilor scazute de recrutare. Daca ai impresia ca un interviu de angajare pentru un membru al companiei devine inutil, te inseli: un interviu bine realizat chiar iti poate oferi noi perspective asupra unui candidat deja cunoscut. 

Nu este o idee buna sa sari peste aceasta etapa, spun specialistii, pentru ca informatiile pe care le ai despre om, oricat de bine l-ai cunoaste, nu iti sunt suficiente pentru a te asigura ca se va descurca de minune intr-o noua pozitie.

Abordeaza cat mai obiectiv interviul si concentreaza-te sa obtii informatii noi, pentru ca intrebarile despre lucruri pe care deja le cunosti sunt o mare pierdere de timp.

Iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont, astfel incat intalnirea sa merite timpul acordat si efortul sa iti aduca o noua perspectiva asupra candidatului deja cunoscut:

Renunta din start, daca nu ai intentii serioase cu candidatul

Experienta candidatului este pe departe cea mai relevanta in procesul decizional, iar daca omul nu are sanse serioase de a obtine jobul, interviul nu isi are rostul.

Nu uita ca un candidat din interior va ramane in interiorul companiei, indifierent ce post ocupa, iar datoria ta este sa iti tratezi cu respect colegii si subordonatii.

Ridica nivelul asteptarilor

Chiar daca trebuie sa tratezi in mod egal un candidat din afara si un candidat din interior, pentru cei care provin din compania ta nu este suficient sa astepti o prezentare teoretica a modului in care lucreaza sau actioneaza.

De la candidatul intern trebuie sa ceri un raspuns cat mai detaliat si concret, pentru ca el trebuie sa demonstreze ca stie deja care sunt politicile si normele companiei in care lucreaza.

Afla daca este determinat sa obtina jobul si promovarea

Cele mai utile intrebari, atunci cand intervievezi un candidat din cadrul companiei, sunt cele care pot sa scoata la iveala nivelul motivatiei.

In loc sa adresezi intrebari cu privire la experienta lor, concentreaza-te pe viitor.

Intrebarile tale vor viza astfel comportamentul si competentele candidatului, iar o abordare  potrivita ar fi provocarea acestuia sa enumere actiunile necesare pentru a evolua in acest post sau planurile pentru urmatoarele 90 de zile, daca va fi ales.

Simuleaza o experienta cu care s-ar putea confrunta

Cand trebuie sa alegi un om din companie pentru postul liber si nu ai idee cum se va descurca, o simulare a unei situatii poate fi edificatoare.

Daca tu nu ai timp pentru asa ceva, poti delega sarcina altcuiva, care sa faca un exercitiu de roluri privind interactiunea cu un client sau un membru al echipei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intervi, # interviu pentru job, # evaluare candidati, # job , #Stiri Locuri de munca