Cum detectezi o companie "toxica", chiar de la interviu

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 20:01
2495 citiri
Cum detectezi o companie "toxica", chiar de la interviu

Interviurile de angajare sunt o ocazie pentru companii sa iti evalueaze aptitudinile, dar si ocazia ta sa evaluezi cultura organizationala a firmei unde ai putea munci. Asigura-te ca observi tot ce e de observat si ca adresezi intrebarile corecte chiar in timpul interviului de angajare, daca nu vrei sa te trezesti intr-un mediu ostil care iti poate provoaca stres, nemultumire sau depresie. 

Oricat de buna ar fi pozitia oferita si salariul, daca lucrezi intr-un mediu “caustic” si cu o cultura lipsita de etica, nu vei reusi niciodata sa te simti implinit.

Interviul de angajare, momentul catre decizia corecta

Cultura organizationala inseamna valori, comportamente, credinte si norme care se raspandesc la nivel de grup, departamentul de conducere fiind cel care “da tonul”.

Recrutorii aleg angajatii care se potrivesc din punctul lor de vedere pentru cultura companiei, insa trebuie sa fii foarte atent ca aceasta cultura sa ti se potriveasca.

Rareori vei gasi o companie perfect compatibila sistemului tau de valori si ar trebui sa alegi pe cea in care valorile voastre pot sa coexiste in pace.

Ce trebuie sa observi, la interviul de angajare

In timpul interviului de angajare trebuie sa fii foarte atent la modul in care esti tratat, care sunt frazele cel mai frecvent utilizate de intervievator si care este tonul folosit atunci cand ti se pun intrebari.

Analizeaza cu atentie mediul in care se desfasoara interviul si cat de pregatiti si chiar punctuali sunt intervievatorii.

Da-ti seama daca esti tratat ca un invitat sau ca un prizonier urmarind modul in care raspunsurile tale sunt primite. Aici trebuie sa faci diferenta intre suspiciune si curiozitate strict legata de profesie.

Adreseaza intrebari

Daca nu stii ce sa intrebi pe moment, ai mai jos o lista de intrebari despre cultura firmei unde te-ai putea angaja si care ti-ar putea fi de folos:

Enumerati trei cuvinte sau fraze pentru a descrie cultura organizationala a companiei.

Cum face fata compania situatiilor de conflict sau opinii divergente?

Cum se realizeaza aprecierea rezultatelor pentru angajatii companiei?

Exista un cod de etica al companiei?

Va rog sa descrieti stilul de leadership existent in companie.

Care sunt calitatile pe care cei mai buni angajati ai companiei le au?

Care este atitudinea companiei fata de evolutia profesionala si educationala a angajatilor?

#companie toxica, #interviu, #interviu de angajare, #job , #Stiri Locuri de munca