Reteta unui interviu de angajare perfect

Marti, 12 August 2014, ora 15:02
5079 citiri
Reteta unui interviu de angajare perfect
Alina Negrea, consultant HR Adecco

Cu totii ne dorim job-ul perfect, bine platit, suficient de atragator din punct de vedere al satisfactiei emotionale si sigur. Insa pentru a avea unul este imperios necesar sa trecem cu brio de etapa interviurilor.

Ce avem de facut in acest sens? Sa intelegem demersul pas cu pas si sa fim atenti la lucrurile de mai jos.

Diferenta agentie-angajator in abordarea procesului de recrutare

Recrutarea printr-o agentie de recrutare poate fi diferita de cea facuta direct de angajator in variate grade si nuante, in functie de cat de extins este procesul la angajator, care ii sunt resursele incepand de la oameni si timp pana la bugetul alocat.

Perceptia candidatilor referitor la agentia de recrutare este de multe ori cea a "inca unui filtru" de trecut in discutia cu angajatorul, o perceptie mai putin fericita care poate impiedica candidatul sa beneficieze complet de suportul pe care il poate primi la randul sau, in cadrul unui proces de recrutare. Pentru candidat, consultantii pot si ar trebui sa actioneze ca si consultantii lor de cariera.

In relatia cu candidatii, consultantii din agentie sunt transparenti cu informatiile privind un anumit proiect de recrutare, corecti in acordarea de feedback la finalizarea interviului referitor la gradul de potrivire cu cerintele rolului si disponibili pe parcursul proiectului pentru a raspunde la intrebari.

Mai mult decat atat, consultantul din agentie actioneaza ca un facilitator al procesului de comunicare, asa incat o relatie buna cu consultantul este in beneficiul candidatului fie pentru proiectele curente sau pentru proiecte viitoare.

Pregatirea pentru teste

Este dificil pentru candidat sa se pregateasca in vreun fel pentru testari si intr-un anumit grad chiar contraproductiv pentru ca isi creaza o setare mentala, anumite asteptari iar testele pot fi altele sau altfel decat se astepta.

In cazul in care stie cu exactitate tipul de testare si de subtestare (multe sunt modulare) si in masura in care este posibil, poate face acel test in mod special inainte, doar pentru a diminua emotiile sau incadrarea in timp daca e cazul.

De regula singura recomandare valoroasa este sinceritatea in cazul testelor de personalitate, atentia si concentrarea in cazul testelor de inteligenta. In cazul unor neconcordante majore intre evaluarile in urma interviurilor si rezultatele testelor, acestea pot deveni influentatoare in sens negativ in procesul de recrutare. Altfel ponderea lor in decizia de angajare este undeva la maximum 30%.

Cum sa iti pregatesti CV-ul si scrisoarea de intentie cand aplici printr-o agentie

Contrar opiniei generale, nu exista o forma "buna" de CV. Recrutorii inteleg cu usurinta un CV structurat, coerent si o detaliere gramaticala corecta a experientei, indiferent de limba in care este redactat. In alte tari este o practica obisnuita in a "adapta" CV-ul in functie de rolul pentru care candidatul aplica.

In Romania, ii poate fi folositor sa puna accentul pe aptitudinile din CV in concordanta cu cerintele jobului pentru care aplica. Asta inseamna sa detalieze acele roluri din experienta lor care au relevanta pentru rolul care ii intereseaza si sa lase mai putin detalii la rolurile cu putina sau zero relevanta pentru job-ul de interes pentru ei. Ajuta un rezumat de tipul elevator pitch la inceputul CV-ului si un sumar al competentelor-cheie dezvoltate de-a lungul timpului, trecute la inceputul CV-ului.

Cum sa abordezi interviul cu consultantul in recrutare

Sinceritatea este abordarea optima, impreuna cu oferirea de exemple din experienta anterioara profesionala, in care candidatul sa fi exersat competentele urmarite de consultant. Desi in anumite contexte formula 'noi' poate transmite o anume gandire si inclinatie catre lucrul in echipa, in interviuri ajuta ca in exemplele oferite, candidatul sa se refere la el in mod special, la ce actiuni el/ea intreprins intr-un anumit context, sa descrie obiectivul, contextul si rezultatele obtinute ca urmare a actiunilor intreprinse.

Articol semnat de Alina Negrea, consultant HR Adecco Romania. Adecco este o companie globala cu filiala si in Romania, ce ofera servicii pliate special pe nevoile clientului. Expertiza Adecco acumuleaza 50 de ani de cunostinte si tehnici moderne de lucru.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#peroces recrutare, #mijloace moderne recrutare, #interviu angajare , #Stiri Locuri de munca