Preturile de consum au scazut cu 0,23% in iunie 2019, comparativ cu luna anterioara, si cu 2,98% fata de sfarsitul anului trecut (decembrie 2018), in timp ce rata anuala a inflatiei a coborat la 3,84%, pe fondul diminuarii preturilor la alimente cu 0,47%, a marfurilor nealimentare cu 0,24% si a scumpirii serviciilor cu 0,17%, potrivit datelor Institutului National de Statistica date miercuri publicitatii.
In mai, preturile de consum au urcat cu 0,46% fata de aprilie, iar rata anuala a inflatiei a fost de 4,1%.
"Preturile de consum in luna iunie 2019 comparativ cu luna iunie 2018 au crescut cu 3,8%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 3,9%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iulie 2018 - iunie 2019) fata de precedentele 12 luni (iulie 2017 - iunie 2018), calculata pe baza IPC, este 4,1%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 4,0%", afirma INS.
Pe 4 iulie, guvernatorul Bancii Centrale estima ca inflatia in luna iunie este posibil sa coboare sub 4%, conform datelor pe care BNR le are din piata.
"Inflatie galopanta nu va fi in Romania, pentru ca suntem si noi aici. Aceasta declaratie este mai mult decat un angajament, este o subliniere ca tara are banca centrala. Dar, intr-un mediu tumultuos, discutiile pot sa alunece in directia aceasta. Dar, inca o data, Banca Centrala isi face datoria in Romania si nu vom avea inflatie galopanta catusi de putin. Dupa cate vedeti, noi discutam de jumatati... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 10:27
Rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la 0,5% in iunie, comparativ cu luna precedenta, potrivit unei estimari preliminare publicate luni de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Astfel, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut pentru a doua luna consecutiv la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.
Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la servicii, un avans de 1,3% comparativ cu o expansiune de 1,1% in mai, urmate de preturile la energie (0,1% fata de un avans zero in mai). In schimb, preturile la alimente, bauturi si tigari au scazut cu 0,2%, dupa un avans de 0,1% in mai.
In pofida scaderii din luna mai, inflatia in zona euro ramane in continuare in zona de pericol a Bancii Central Europene, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora BCE va fi nevoita sa ia noi masuri pentru a pune capat tendintei de scadere a preturilor.
Banca Central Europeana a revizuit in jos prognozele de inflatie pentru zona euro pana in 2016, a anuntat in 5 iunie presedintele BCE, Mario Draghi.
Pentru acest an, BCE mizeaza pe o crestere a preturilor in zona euro de 0,7%, sub avansul de un procent preconizat in luna martie si mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze, in 2015 inflatia in zona euro ar urma sa ajunga la 1,1%, mai putin fata de 1,3% cat estima anterior, si la 1,4% in 2016, fata de 1,5% cat se prevazuse in luna martie. mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 13:18
Rata anuala a inflatiei a crescut la 2,04% in luna iunie 2012, de la 1,79% nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS). Economistii sustin ca evolutia inflatiei este normala, aceasta fiind in graficul de 3,2% prognozat de Banca Nationala a Romaniei pentru sfaritul acestui an.
In luna iunie 2012, preturile au scazut cu 0,04% fata de luna mai 2012, pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,13%, si a produselor nealimentare cu 0,10%. Pe de alta parte, preturile serviciilor au crescut in iunie cu 0,27%.
BNR prevazuse o crestere a inflatiei din a doua jumatate a anului
Nu este o surpriza cresterea inflatiei si pe luna iunie, fiindca oricum BNR prevazuse o crestere a inflatiei din a doua jumatate a anului, fiind vorba de un efect de baza, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Totusi, trebuie sa asteptam sa vedem ce influenta vor avea asupra inflatiei, evolutia cursului de schimb si pretul carburantilor, insa, momentan nu au loc miscari serioase in aceste zone. "Nici cursul de schimb si nici preturile la carburanti nu au avut timp sa-si exercite influenta asupra inflatiei, efectele lor urmand sa fie vizibile abia in lunile urmatoare", a declarat Dochia.
Inflatia a fost calculata la un alt curs de schimb
Deocamdata, Romania are capacitatea de a se inscrie in tina de inflatie prognozata la cel mult 3,2% pentru sfarsitul acestui an, insa, BNR si-a construit calculele in ipoteza in... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 12:43
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca inflatia ar putea creste pana la 4% in septembrie dar va cobori la 3,2% la sfarsitul anului.
Si Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a inflatiei, in timp ce analistii sustin ca, pe langa alimente, factorii determinanti pentru cresterea inflatiei raman cursul de schimb si evolutia crizei din zona euro.
Analistul economic Lucian Davidescu a declarat, pentru Business24, ca o rata a inflatiei de 4% reprezinta o prognoza plauzibila, in special inceperii sezonului rece de toamna. El vede si un alt efect care va duce la o crestere a ratei de inflatie in aceasta toamna: majorarea cotei TVA de acum doi ani.
Dupa minime istorice vin si cresterile
Davidescu spune ca, in primul an de dupa majorarea cotei TVA, in Romania s-a resimtit un prim efect de baza, de crestere, care a durat aproximativ 12 luni, pana in iunie 2011. In urmatoarele 12 luni, sustine analistul economic, efectul de baza a fost pe minus. De ce? Pentru ca s-a pornit de la o crestere mare a inflatiei, care a facut ca cifrele sa para mici, motiv pentru care, in opinia sa, Romania a inregistrat rate minime record la inflatie.
Lucian Davidescu sustine ca acest efect de baza inceteaza la sfaristul acestei luni, iar urmatoarea rata de inflatie va fi ultima din seria minimelor istorice. Astfel, din luna iulie, rata inflatiei va intra pe un trend ascendent.
"Daca avem deja un salt de la 1,79% acum, la peste 2% in iunie, s-ar putea ca... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:07