Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei s-a mutat cu părinții din cauza inflației: ”Istanbul e mai scump decât Manhattan”

Sambata, 16 Decembrie 2023, ora 13:06
0 citiri
Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei s-a mutat cu părinții din cauza inflației: ”Istanbul e mai scump decât Manhattan”
Hafize Gaye Erkan, noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei FOTO Facebook

Noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei, care anterior a lucrat şi pe Wall Street, spune că din cauza creşterilor mari de preţuri de pe piaţa imobiliară a fost nevoită să se mute înapoi cu părinţii, informează AFP.

"Nu am găsit o locuinţă la Istanbul. Este extrem de scump. Am decis să ne mutăm la părinţii mei", spune Hafize Gaye Erkan, prima femeie care din luna iunie ocupă postul de guvernator al Băncii Turciei, după două decenii în care a trăit în SUA şi a ocupat posturi de conducere la mai multe bănci importante, precum Goldman Sachs.

"De ce este Istanbulul mai scump decât Manhattan-ul?", s-a întrebat Hafize Gaye Erkan într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul Hürriyet.

În luna noiembrie rata anuală a inflaţiei în Turcia a fost de 62%, alimentată în special de devalorizarea lirei turceşti, iar chiriile au crescut cu 77,1% în Istanbul în aceiaşi perioadă, arată un studiu realizat de Universitatea din Istanbul.

Pentru a lupta cu inflaţia, Banca Centrală a Turciei a majorat dobânda de referinţă de la 8,5% în luna iunie până la 40% în prezent.

De asemenea, pe fondul nemulţumirii chiriaşilor, guvernul turc a plafonat majorarea chiriilor la 25%. Însă experţii sunt de părere că această măsură nu a făcut decât să alimenteze tensiunile pe piaţa imobiliară, deoarece numeroşi proprietari încearcă prin toate mijloacele, uneori chiar şi unele fraudulente, să se debaraseze de actualii chiriaşi pentru a găsi noi locatari care să plătească chirii mai mari.

În interviul pentru Hurriyet, Hafize Gaye Erkan a mai spus că actualul ciclu de înăsprire a politicii monetare se apropie de final şi în acest context i-a sfătuit pe investitorii străini să cumpere obligaţiuni guvernamentale denominate în lire pentru a profita de dobânzile favorabile actuale. "Anul următor, în jurul acestei perioade vom fi într-un mediu mult mai moderat în termeni de inflaţie şi înăsprire a politicii monetare. Dacă investitorii străini vor să intre pe piaţă ar trebui să o facă acum. Evident că dacă vor veni mai târziu vor beneficia de randamente mai mici", a apreciat guvernatorul Băncii Turciei.

...citeste mai departe despre "Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei s-a mutat cu părinții din cauza inflației: ”Istanbul e mai scump decât Manhattan”" pe Ziare.com

Românii fac mai multe credite pentru locuințe în 2024. Mai puțin de jumătate din vânzări se fac prin ipotecă
Românii fac mai multe credite pentru locuințe în 2024. Mai puțin de jumătate din vânzări se fac prin ipotecă
În martie 2024, aproape 26.000 de cumpărători au făcut credite ipotecare, cu aproximativ 25% mai mulți decât în aceeași lună a anului trecut. În toată țara au fost vândute peste 54.000...
#inflatie Turcia, #imobiliare, #banca turcia , #Stiri International