Primul mare perdant este, evident, comunitatea stiintifica si in speta imaginea expertizei stiintifice in ochii publicului. Turnura pe care au luat-o evenimentele, incepute altfel dramatic, a capatat accente de-a dreptul comice. Cetatenii simpli nu puteau sa nu observe ca situatia de confuzie generala la nivelul decidentilor si populatiei se datoreaza informatiilor contradictorii ce vin de la comunitatea virusologilor si epidemiologilor, multe din surse cu credentiale epistemice egal de solide.
Azi masca era esentiala, ieri umbla vorba ca e un moft, ieri doi metri de distantare erau buni si siguri, azi vine cineva de la o "universitate de prestigiu" si zice ca virusul se transmite la patru metri. Maine toata povestea e considerata alarma falsa... Era vorba de un stranut puternic....Ieri specialisti cu aceeasi greutate si autoritate ne spuneau si daca ai pe cineva in familie infectat, probabilitatea de infectare in familie e totusi sub 50%, azi auzim alta cifra. Ieri virusul se transmitea stand in suspensie in aer, azi transmisia pe acea cale e declarata o speculatie fara temei...
Facand un pas in spate si aruncand o privire detasata la toata povestea asta, cu toti specialistii si oamenii ei de stiinta etc., oamenii simpli nu pot sa nu se intrebe: Unde in istoria stiintei s-a mai vazut o asemenea concentrare de contradictii si de erori, unele prin comisiune si altele prin omisiune, de asemenea magnitudine, densitate si intensitate? Unde si cand s-a mai vazut ca din... mai mult
Sambata, 13 Iunie 2020, ora 13:55
Sambata si duminica, cetatenii sunt chemati la urne pentru a valida modificarea Constitutiei in sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre "barbat si femeie". Aceasta reprezinta o prima incercare a unor forte politice de a incetini drumul spre Occident al Romaniei.
In aceasta ecuatie nu e vorba numai de PSD si de interesul punctual al lui Liviu Dragnea de a-si trece in cont o noua victorie electorala, e vorba si de asocierea dintre social-democrati, care, la Bruxelles se prezinta ca fiind "progresisti" cu cea mai mare organizatie neguvernamentala conservatoare din Romania, e vorba de Coalitia pentru Familie.
Aceasta e controlata de Mihai Gheorghiu, presedinte in functie, si e sustinuta de Marian Munteanu, cel care, in mod neasteptat, a fost nominalizat de PNL in 2016 pentru a candida la Primaria Capitalei.
Alegerea lui de catre liberali, decizie la care au renuntat ulterior, a parut la acea vreme nebuneasca, insa, astazi, vedem ca si reprezentanti ai PNL sustin puternic modificarea Constitutiei in sensul cerut de Marian Munteanu si Mihai Gheorghiu, doi populisti declarati.
Paradoxul din Piata Universitatii
Cei doi s-au cunoscut inainte de 1989, fiind studenti la Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti. Dupa prabusirea regimului Ceausescu, Marian Munteanu se implica in miscarea studenteasca si devine liderul Pietii Universitatii, prima mare actiune de protest impotriva lui Ion Iliescu si a Frontului Salvarii Nationale, mostenitorul Partidului... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 00:00
In contextul tensionat al politicii internationale, e foarte interesant de urmarit fenomenul Vladimir Putin. Incercarea liderului rus de a readuce stralucirea Imperiului Sovietic merita toata atentia, mai ales ca Romania se afla in raza lui de actiune.
Dar ceva fundamental ii lipseste lui Putin pentru a aduce gloria de altadata, iar acel ceva poarta numele de ideologie. Pentru liderii URSS, incepand cu Stalin a fost usor. Faceau apel la Marx, la Engels si la Lenin. Doctrina egalitatii absolute intre oameni fusese scrisa si cucerise mintile si sufletele milioanelor de oameni. O doctrina atat de atragatoare a fost folosita ca o arma pentru expansiunea URSS. Dar ce mai poate sa promita Vladimir Putin?
Aici, apare filozoful Aleksandr Dughin. In cartea intitulata "Soldatul Putin si filozoful Dughin", Ovidiu Raetchi, scriitor si deputat PNL, incearca sa explice forta de atractie dintre cei doi si cum, ultimul, construieste o noua doctrina, cea a ortodoxiei crestine.
Vladimir Putin are nevoie de o doctrina politica pentru a cuceri mintile si sufletele supusilor rusi, foto Hepta.ro
Pornind de la Samuel P.Huntington si a sa "Ciocnire a civilizatiilor", cel care postuleaza o "ruptura insurmontabila intre Est si vest", "ii sugereaza lui Dughin ideea ca traim un secol al civilizatiilor, nu al statelor-natiune, prea slabe pentru a nu avea, totusi, nevoie de un protector generos, chiar daca nedorit precum Rusia... Huntington ii da lui Dughin posibilitatea de a lucra cu o... mai mult
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 13:00
Membrii USR, impartiti in trei tabere - sustinatorii lui Cristian Ghinea, cei ai lui Clotilde Armand si cei ai lui Nicusor Dan - au depus la partid trei platforme pentru a-si stabili ideologia formatiunii, in conditiile in care primii se definesc a fi "latura conservatoare", ceilalti se considera liberali, iar Nicusor Dan - sustinatorul "unitatii in diversitate", au precizat, pentru News.ro, surse din conducerea Uniunii Salvati Romania.
Astfel, liberalii din USR au reiterat ca vor milita pentru pozitionare impotriva modificarii Constitutiei pe tema familiei la referendumul intern al partidului, in timp ce latura conservatoare a sustinut "intarirea casatoriei si a familiei, principalul fundament al societatii".
La polul opus, Nicusor Dan i-a rugat pe colegii sai sa ia in calcul "sensibilitatile" celor care nu impartasesc in intregime aceste valori si caracteristicile societatii romanesti in momentul in care isi aleg "bataliile si pozitiile".
Toate cele trei platforme se afla in discutia interna a partidului, urmand ca membrii USR sa isi aleaga ideologia politica.
Platforma "USR liberal"
Platforma "USR liberal", sustinuta de majoritatea din partid, printre care deputatul Cristian Ghinea si purtatorul de cuvant Dan Barna, evidentiaza faptul ca formatiunea pierde multa vreme pe subiecte minore, criza organizatorica din formatiune avand atat efecte interne, cat si externe, in conditiile in care numarul celor care s-au inscris in partid "a scazut dramatic".... mai mult
Sambata, 08 Iulie 2017, ora 12:31
Un genist italian si-a pierdut o mana si un ochi, pe 1 ianuarie, cand o bomba artizanala pe care incerca sa o dezamorseze i-a explodat in fata, in plina strada, in fata unei librarii din Florenta.
Expertul in explozibili fusese chemat sa verifice un pachet suspect gasit de o patrula de politie in fata unei librarii asociate cu un grup de extrema dreapta din Florenta, informeaza agentia italiana Agi, citata de Euractiv.
Din primele informatii reiese ca a fost vorba despre o bomba cu ceas pusa de antifascistii italieni, care ...citeste mai departe despre "Cand razboiul ideologic devine terorism: Un genist italian a fost mutilat de explozia unei bombe in Florenta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Ianuarie 2017, ora 10:12
O reactie ca in Evul Mediu a putut fi observata intr-o facultate din Rusia, dupa ce autoritatile de la Moscova au inclus o fundatie fondata de miliardarul american George Soros pe lista amenintarilor la securitatea tarii.
53 de volume editate sau finantate de Fundatia pentru o Societate Deschisa au fost confiscate din biblioteca Facultatii Economice si de Minerit din Vorkuta si au fost arse in public, conform postului american CNBC care citeaza surse locale.
La vanatoare de idei
Fundatia pentru o Societate Deschisa si Institutul pentru o Societate Deschisa sunt doua organizatii neguvernamentale fondate de miliardarul George Soros pentru a sustine procesul de democratizare si de instaurare a statului de drept in tarile Europei Centrale si de Est.
Cele doua ONG-uri au intrat in conflict cu autoritatile ruse inca din vara anului trecut, fiind acuzate de lansarea unei "agresiuni subtile" in randul societatii civile din Rusia.
In noiembrie 2015, procurorul general al Federatiei Ruse a decis ca cele doua organisme sunt indezirabile in Rusia, in cele din urma ONG-urile fondate de George Soros ajungand pe lista amenintarilor la securitatea statului rus, inclusa in noua Strategie de Securitate semnata acum doua saptamani de Vladimir Putin.
In cursul lunii decembrie, in librariile din nordul Rusiei a fost declansata o adevarata vanatoare de carti cu idei subversive, aceasta ducand si la descoperirea celor 53 de volume, a anuntat intr-un comunicat Ministerul... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 10:00
3Filosoful Aleksandr Dughin, consilier al presedintelui Dumei de Stat si un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, considera necesara crearea unui "imperiu eurasiatic" dominat de Rusia din care sa faca parte inclusiv Romania, Ungaria, Serbia, Slovacia si Austria.
Potrivit editiei austriece a publicatiei The Local, filosoful Aleksandr Dughin a facut aceste declaratii intr-un interviu acordat site-ului ungar Alfahir.hu, apropiat al miscarii ungare de extrema-dreapta Jobbik.
Intrebat despre perceptia sa privind viitorul Europei, Dughin a spus ca anticipeaza sfarsitul statelor-natiuni, explicand ca tari precum Romania, Ungaria, Serbia, Slovacia si Austria ar putea fi inglobate intr-un "imperiu eurasiatic".
"Este necesar un imperiu eurasiatic care sa contracareze influenta Occidentului nihilist", a spus Dugin, vorbind despre o "noua ordine ...citeste mai departe despre "Ideologul lui Putin: Este necesar un "imperiu eurasiatic" care sa includa tari precum Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 23:10
Unul dintre cei mai cunoscuti filosofi din Rusia, Aleksandr Dughin, ale carui lucrari sunt apreciate de presedintele Vladimir Putin, sustine ca un razboi intre tara sa si Ucraina "este inevitabil".
Dughin, un geopolitician ultranationalist, i-a cerut liderului rus sa intervina militar in estul Ucrainei, "pentru a salva autoritatea morala a Rusiei", relateaza BBC.
Filosoful este fondatorul miscarii eurasiatice, iar opiniile sale sunt extrem de populare in randul elitei ruse cu porniri agresive. Pana recent, Dughin a fost profesor al Universitatii din Moscova.
Ideologul Kremlinului prevesteste dezmembrarea Rusiei si sfarsitul lui Putin
Punctul central al teoriilor sale geopolitice se refera la faptul ca misiunea Rusiei este sa lupte impotriva dominatiei americane asupra lumii, cu ajutorul Iranului si al statelor eurosceptice, atitudine in continua crestere in Europa.
Analistii sustin ca viziunile lui Dughin au stat la baza deciziei presedintelui Vladimir Putin de a anexa ...citeste mai departe despre "Ideologul lui Putin: Un razboi intre Rusia si Ucraina este inevitabil" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 11:43
Nu sunt adeptul teoriei conform careia politica romaneasca nu s-ar putea mandri cu o diferentiere ideologica a partidelor si nici cu ideea conform careia, in actuala situatie economica, ideologiile ar trebui sa lase locul pragmatismului managerial.
Dupa parerea mea, in pofida unor aliante politice contra naturii ideologice, partidele romanesti au reusit sa-si pastreze in mare masura specificitatea ideologica si sa realizeze un climat de compatibilitate cu mariile familii politice europene.
Iata de ce consider guvernarea USL extrem de interesanta din punctul de vedere al modului in care va reusi sa acomodeze si sa transforme in politici economice unitare doua (chiar trei) ideologii politice opuse. Este un proces atat de sensibil si de complicat, incat nu il pot include, pur si simplu, in ceea ce numim management guvernamental. Cred ca este mult mai mult decat atat. Inclin sa cred ca am putea vorbi de o adevarata arta a combinarii.
Dovada artei combinarii ideologiilor o face cu brio ministrul liberal al sanatatii, domnul Eugen Nicolaescu.
De la liberalismul pisicii cu coada taiata la liberalismul fondurilor taiate
Imediat dupa 1990, liberalismul a promovat in Romania, prin opiniile domnilor Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu, Horia Rusu, Dinu Patriciu, Ion Popescu Tariceanu sau Andrei Chiliman, principiile economiei de piata prin atributele de superioritate, atat economice cat si sociale, ale proprietatii private.
Partidul National Liberal are meritul... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 10:39