PNL e aproape in moarte clinica. Are sanse sa reinvie dupa congresul din weekend?

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 16:15
875 citiri
PNL e aproape in moarte clinica. Are sanse sa reinvie dupa congresul din weekend?
Foto: Facebook/PNL

PNL isi alege in weekend un nou presedinte si o noua echipa de conducere. La trei ani de la fuziunea PNL-PDL, partidul nu reuseste sa se inchege si sa devina un adversar redutabil pentru PSD.

Va putea viitorul presedinte, ca se va numi Ludovic Orban sau Cristian Busoi, sa urce acest partid istoric pe primul loc in top sau, dimpotriva, il va duce pe calea pierzaniei, parcursa deja de PNTCD?

Politologul Cristian Pirvulescu crede ca PNL e "aproape in moarte clinica", insa fostul presedinte liberal Valeriu Stoica este mai optimist, spunand ca partidul e doar in impas, putand sa se relanseze dupa congres.

Cristian Pirvulescu: In PNL a fost o lupta la baioneta. Sa nu ne trezim ca Ungaria sau Polonia

Analistul politic Cristian Pirvulescu ne-a explicat cum a ajuns PNL in situatia de acum.

"PNL este un partid intr-o situatie dramatica, aproape in moarte clinica si acesta este rezultatul transfuziei pedeliste din 2014. O transfuzie care n-a ajutat 'organismul' sa functioneze, din diferite motive, dar cred ca cel mai important este, insa, nu cel ideologic (si asta pentru ca nici una dintre cele doua formatiuni nu avea intr-adevar o ideologie), ci mai degraba cel al culturii de organizatie.

Doua culturi de organizatie distincte, doua traditii distincte ale constituirii organizatiei, si care sunt incompatibile, dar care au putut, pe termen scurt, fi folosite pentru victoria de la prezidentiale a lui Iohannis. Fara acea fuziune, Klaus Iohannis avea mai putine sanse sa devina presedinte.

Dar asta nu a mai functionat in continuare. A fost o lupta la baioneta intre cele doua grupari, organizatie cu organizatie, filiala cu filiala. Lupta impotriva coruptiei nu a entuziasmat in egala masura cele doua componente ale partidului - cea pedelista a fost si mai putin 'entuziasmata' decat cea penelista. Si atunci rezultatele au inceput sa fie din ce in ce mai proaste.

Potentialul electoral al partidului s-a diminuat pentru ca activitatea in organizatii nu a mai functionat. Au urmat alegerile locale cu un rezultat mediocru si alegerile parlamentare cu un rezultat dezastruos", a declarat Cristian Pirvulescu pentru Ziare.com.

In aceste conditii, viitorul presedinte va avea "dificultati foarte mari", adauga acesta.

"Dar nu e totuna. Ludovic Orban vine din PNL-AT si a fost principalul om care a lucrat pentru partid multi ani, mai ales in perioada in care partidul era in afara Parlamentului. Este reprezentantul viziunii Patriciu: o economie liberalizata, cu ...citeste mai departe despre "PNL e aproape in moarte clinica. Are sanse sa reinvie dupa congresul din weekend?" pe Ziare.com

#alegeri presedinte PNL, #Orban Busoi candidati presedinte PNL , #Stiri Guvern