Soldatul Putin, filozoful Dughin si noua ideologie a Imperiului Rus

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 13:00
1124 citiri
Soldatul Putin, filozoful Dughin si noua ideologie a Imperiului Rus

In contextul tensionat al politicii internationale, e foarte interesant de urmarit fenomenul Vladimir Putin. Incercarea liderului rus de a readuce stralucirea Imperiului Sovietic merita toata atentia, mai ales ca Romania se afla in raza lui de actiune.

Dar ceva fundamental ii lipseste lui Putin pentru a aduce gloria de altadata, iar acel ceva poarta numele de ideologie. Pentru liderii URSS, incepand cu Stalin a fost usor. Faceau apel la Marx, la Engels si la Lenin. Doctrina egalitatii absolute intre oameni fusese scrisa si cucerise mintile si sufletele milioanelor de oameni. O doctrina atat de atragatoare a fost folosita ca o arma pentru expansiunea URSS. Dar ce mai poate sa promita Vladimir Putin?

Aici, apare filozoful Aleksandr Dughin. In cartea intitulata "Soldatul Putin si filozoful Dughin", Ovidiu Raetchi, scriitor si deputat PNL, incearca sa explice forta de atractie dintre cei doi si cum, ultimul, construieste o noua doctrina, cea a ortodoxiei crestine.

Vladimir Putin are nevoie de o doctrina politica pentru a cuceri mintile si sufletele supusilor rusi, foto Hepta.ro

Pornind de la Samuel P.Huntington si a sa "Ciocnire a civilizatiilor", cel care postuleaza o "ruptura insurmontabila intre Est si vest", "ii sugereaza lui Dughin ideea ca traim un secol al civilizatiilor, nu al statelor-natiune, prea slabe pentru a nu avea, totusi, nevoie de un protector generos, chiar daca nedorit precum Rusia... Huntington ii da lui Dughin posibilitatea de a lucra cu o categorie greu testabila - civilizatia", scrie Oviudiu Raetchi in cartea sa.

"Este o noua incercare ideologica a Rusiei de a infrunta Vestul cu armele teoretice furnizate chiar de acesta", subliniaza autorul.

"Puterea pe care Rusia a atins-o prin intermediul constructului ideologic URSS a fost uluitoare. Gratie posibilitatilor nelimitate oferite de halucinatia ideologica comunista si gratie capacitatii totalitarismului de a impune si atinge obiective pe care o societate libera nu le-ar accepta, Rusia a ajuns si a ramas o perioada indelungata pe acoperisul lumii", remarca deputatul liberal.

Pornind de la nevoia lui Vladimir Putin de a se agata de o noua doctrina pe care sa-si fundamenteze noul imperiu, poate fi inteles mai usor pasul facut de Patriarhul Kiril al Rusiei, care si-a calcat pe inima, si a facut o vizita la Bucuresti.

Nevoia de unificare a ortodoxismului a dus la aceasta apropiere, una de neimaginat, biserica rusa privind-o pe cea romaneasca, pana acum, ca pe un fel ...citeste mai departe despre "Soldatul Putin, filozoful Dughin si noua ideologie a Imperiului Rus" pe Ziare.com

#Putin Dughin Rusia, #Soldatul Putin filozoful Dughin, #Putin ideologie Rusia, #Putin Imperiul rus , #Stiri International