Ingrijorare la Londra: Cum ar fi sa puna Statul Islamic mana pe bomba atomica?

Joi, 24 Martie 2016, ora 18:25
3624 citiri
Ingrijorare la Londra: Cum ar fi sa puna Statul Islamic mana pe bomba atomica?
Foto: Wikimedia

Perspectiva in care adeptii Statului Islamic sau ai altei grupari teroriste ar avea acces si cunostintele necesare pentru a folosi o arma nucleara a devenit un motiv de ingrijorare pentru guvernul britanic.

Michael Fallon, secretarul Apararii din cabinetul Cameron, a admis ca un astfel de scenariu reprezinta o ingrijorare evidenta pentru oficialii din Marea Britanie, care stau acum cu spaima in san, relateaza ziarul The Independent.

Cu ochii pe exporturi

Pentru moment, britanicii nu pot decat sa impuna conditii draconice in privinta exportului de tehnologie care ar putea fi folosita de gruparile teroriste pentru a face o bomba nucleara.

"Este cu siguranta un motiv de ingrijorare ca vom vedea actori ne-statali cu posibilitati financiare si cunostinte tehnice care ar putea sa puna mana pe o arma nucleara. De aceea si mentinem o serie de criterii dure in ceea ce poriveste exportul tehnologiilor care ar putea fi folosite la un astfel de dispozitiv si suntem mereu in garda", a explicat Michael Fallon.

La sfarsitul acestei luni, marile puteri militare ale lumii vor participa la Washington la un summit pe tema pericolului terorismului nuclear, al patrulea de acest tip din 2010 si pana in prezent.

In Strategia de Aparare a Marii Britanii din 2015 se mentioneaza ca riscul unui atac terorist cu arme nucleare, chimice sau biologice va creste in anii urmatori.

Granite stranse

Secretarul de Interne, Theresa May, a anuntat ca, in urma atentatelor teroriste din Bruxelles, au fost adoptate masuri mai dure de securizare a granitelor Regatului Unit.

Numarul ofiterilor britanici din porturile care primesc pasageri din Franta si Belgia a fost crescut, iar verificarea masinilor care intra in tara a devenit o operatiune constanta a politistilor de frontiera.

De asemenea, 34 de milioane de lire vor fi alocate in acest an pentru a spori capacitatea de reactie a fortelor politienesti in cazul unui atentat de genul celui petrecut in Paris pe 13 noiembrie 2015.

Masurile nu vor fi aplicate doar in Londra, oficialii britanici manifestand temeri si in privinta securitatii localnicilor din Manchester sau Merseyside.

Totodata, May s-a aratat deranjata de replica lui Donald Trump referitoare la pasivitatea comunitatilor musulmane fata de fenomenul radicalizarii unor practicanti ai Islamului.

"Oamenii din comunitatile musulmane din Marea Britanie sunt la fel de ingrijorati ca si ceilalti cetateni atat pentru atacurile petrecute, cat si pentru pervertirea islamului intr-o ideologie care conduce la violenta", a explicat Theresa May.

Comisarul adjunct Neil Basu din cadrul Serviciului de Combatere a Terorismului a avut o reactie similara fata de ideile exprimate de Donald Trump, afirmand ca acestea "pot fi folosite de teroristi pentru a semana mai multa ura".

Calea catre pace

Membrii Comitetului de Afaceri Externe din Parlamentul Britani au emis un raport in care subliniaza ca una dintre principalele tinte in politica externa a Regatului Unit trebuie sa fie asigurarea unui teren favorabil pentru derularea negocierilor de pace din Siria.

Crispin Blunt, presedintele comitetului, a avertizat ca ar fi impotriva intereselor Marii Britani ca negocierile de pace de la Geneva sa esueze, mentionand si ca guvernul britanic poarta responsabilitea pentru comportamentul de care vor da dovada gruparile rebele ale opozitiei siriene sustinute de Londra.

De asemenea, raportul arata ca luptele duse de Turcia impotriva kurzilor din Siria si Irak submineaza ofensiva globala impotriva Statului Islamic, kurzii dovedindu-se pana in prezent cei mai capabili luptatori impotriva teroristilor.

In raport se cere guvernului Cameron sa faca lobby pe langa Ankara pentru a inceta "rolul distructiv pe care Turcia il are in procesul politic din Siria".

#atentate Bruxelles, #terorism nuclear, #teroristi Statul Islamic, #masuri securitate Marea Britanie, #arma nucleara teroristi , #UE